7 Tips voor het indelen van een nieuwbouw appartement

7 Tips voor het indelen van een nieuwbouw appartement

Wat is de ideale indeling voor mijn nieuwbouw appartement? Hoe richt ik een nieuw appartement in?

Gefeliciteerd met je nieuwe appartement! Je bent vast niet zomaar op dit blog terecht gekomen, dus ik ga er vanuit dat je onlangs het koopcontract hebt getekend van een prachtig nieuw appartement. Of misschien mag je binnenkort je handtekening gaan zetten. Hoe dan ook: gefeliciteerd!

Door de keuze voor nieuwbouw heb je de kans en de vrijheid gekregen om je interieur helemaal maken zoals je zelf wilt. Natuurlijk heeft de bouwer een aantal richtlijnen opgesteld waar je je aan dient te houden, maar verder kan echt alles!

In eerste instantie lijkt dat natuurlijk fantastisch, maar alle opties en keuzes maken het er niet makkelijker op.

Weet al wat jij gaat doen met die ‘grote witte doos’? We hebben 8 woontips specifiek voor het indelen van nieuwbouw appartementen op een rij gezet. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte, leg je de aandacht op de juiste elementen en, belangrijker nog, komt je erachter wat de ideale indeling is voor jouw lifestyle!   Ga er maar eens goed voor zitten en gun jezelf de tijd om jouw ideale indeling te ontdekken. Want zeg nou eerlijk: Wat heb je aan een mooi huis als het niet werkt?

Weet al wat jij gaat doen met die ‘grote witte doos’?

1. Gebruik de vierkante meters van je nieuwbouw appartement dubbel

Optimaal gebruik van het woonoppervlak van je nieuwbouw appartement maken, kan op verschillende manieren. Waar je de echt ruimte kunt winnen is in de ‘logistieke ruimte’. De vierkante meters zoals in een tussenruimte, gang of hal.

Dit vloeroppervlak heeft maar 1 functie: doorlopen van de ene naar de andere ruimte.

Zeker bij een appartement zijn dit dure kuubs. Ik ga je met onderstaande vraag uitdagen of het ook anders (lees: beter) kan.

Kun je een oplossing bedenken waarbij je het vloeroppervlak van een gang of hal bij een andere zone kunt laten horen? Of beter nog: Hetzelfde vloeroppervlak kunt gebruiken voor een andere activiteit dan alleen maar een doorloop?

Als je dit echt wilt laten slagen zul je behalve de multifunctionaliteit ook de interieurstijl door moeten trekken. Eenheid in kleuren en materialen zal de woonzones vloeiend in elkaar laten overlopen.

Hier lees je meer over het efficient gebruik maken van je woonruimte.

oppervlak gang efficient gebruikenDe gang wordt hier dubbel gebruikt met opbergen, werken en loungen. 

2. Voor elk scenario is er een opberg-oplossing

Een huis hoort in dienst van jou te staan. Je richt namelijk niet je huis in, maar je richt je leven in. Daarom vinden wij dat, alles wat je nodig hebt, op het juiste moment binnen handbereik moet zijn. Daaraan kun je een goed doordacht interieur herkennen!

"In feite richt je niet je appartement in, maar je leven." - Marc Müskens

Stel je eens voor: "Langzaam wordt je wakker in de nieuwe master bedroom van je nieuwe appartement. Je doet je ogen open en… ?" Wat doe je als eerste? Wat ligt er naast je? Wie ligt er naast je? ;) Hoe sta je op? Wat zijn jouw ochtend-rituelen? Is alles daarvoor praktisch opgelost en binnen handbereik? Van je slaapkamer loop je door naar de badkamer. Of ga je af op de geur van verse koffie? Breng daarom eerst je lifestyle goed in kaart. Stem het af op jou, je partner en/of je gezin.

Meer van dit soort scenario's en andere opbergoplossingen lees je hier.

walk in closet werkplek appartement slimme indelingWalk in closet annex werkplek 

"Maar het past precies..." Bakjes die precies de maat hebben voor wat er in gaat. Het geeft een kick, ik weet het... Echter, universele opbergsystemen zijn voor de lange termijn ideaal. Je kan ze altijd vervangen, uitbreiden of ergens anders voor gebruiken. Laat je niet verleiden voor leuke opbergbakjes die precies passen. Binnenkort past het niet meer, werkt het niet meer en wordt het een bende.

3. Binnen - buiten effect bij een nieuwbouw appartement

Herken je dat? Dat je bij iemand voor het eerst binnenkomt en direct naar het raam loopt?

Op vakantie doen we het allemaal. We betalen er zelfs meer voor, een hotelkamer met zeezicht. Op de huizenmarkt is het niet anders. We hechten veel waarde aan lucht, licht en zicht.

Met de juiste indeling kun je de mooiste elementen van je huis én je omgeving benadrukken.

Wat vind je de grootste kwaliteit van het uitzicht van je nieuwe appartement? Waar kun jij nu al het meest van genieten? Is het de zon die schittert op het water? De skyline van de stad bij nacht, met al haar lampjes? Of zijn het de boomtoppen in de straat die er elk seizoen weer anders uitzien? De hijskranen en industrie aan de horizon? Laat terugkomen in je interieur waar jij gelukkig van wordt. Er zijn verschillende manieren om de aandacht op het uitzicht te richten.

ruimtelijke werking appartementDe grootste ruimtelijke impact

Als je een sterk binnen - buiten effect in je nieuwbouw appartement wilt creëeren, laat dan dezelfde materialen die je binnen toepast ook buiten doorlopen.

Heb je een balkon kies er dan voor om op je balkon dezelfde afwerking te kiezen als dat je binnen hebt. Niet alleen met de vloer kun je dit doen, maar ook met je plafond of wanden. Zelfs de verlichting kan binnen en buiten hetzelfde zijn.

Je zult zien dat je pui of buitengevel dusdanig onopvallend wordt waardoor de grens tussen buiten en binnen vervaagt. Je kunt het ook omkeren door buiten naar binnen te halen. Verbind het gevelmateriaal met de muur van jouw appartement.

Let op: Houd er rekening mee dat de materialen, materiaalafwerking en producten geschikt zijn voor buiten en niet van kleur veranderen.

Meer tips over het binnen-buiten effect lees je hier.

4. Licht is kwaliteit

Licht heeft een enorme invloed op ons en onze omgeving. Met goed licht haal je het maximale uit je appartement. Maar hoe doe je dat? Allereerst wil je optimaal gebruik maken van het daglicht door de juiste materialen rondom het raam te kiezen.

Kamers zonder ramen

Soms ontkom je niet aan inpandige ruimtes in een nieuwbouw appartement. Dat zijn ruimtes zonder ramen of hele kleine ramen waardoor ze heel weinig of geen daglicht hebben. Je ontkomt er niet aan om dan met kunstlicht te werken, oftewel verlichting. Vaak zijn het de badkamers die in het midden van de woontoren worden gesitueerd of in het midden van het appartement worden bedacht. Zo ver mogelijk af van de glazen puien, weg van het daglicht.


Licht = Ruimte = Leven

We kunnen je heel veel erg vertellen over licht.

Niet alleen omdat er heel veel te adviseren is over licht, maar ook omdat licht het allerbelangrijkste element is van een een goed doordacht interieur. Het kan alles maken of breken. Zin gekregen om met je lichtplan aan de slag te gaan?In dit blog helpen we je verder met het maken van een lichtplan. In een appartement heeft een goed lichtplan meerdere lagen. Algemene basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Meer over licht en verlichting lees je hier.

5. O.B.E. (Ongewenste Bouwkundige Elementen)

O.B.E. Nog nooit van gehoord? 

Dat kan kloppen!  Bijna iedereen heeft wel iets in zijn nieuwbouw appartement dat hij liever niet had gehad. Een plafond of vloer die niet mooi doorloopt, een constructieve balk of pilaar die je liever kwijt dan rijk was. Of een leiding koker of technische ruimte die onmogelijk te verplaatsen is. Wij noemen deze categorie ‘Ongewenste Bouwkundige Elementen’.

Hierbij heb je twee keuzes: camoufleren of accentueren.

1. Camoufleren van Ongewenste Bouwkundige Elementen in je nieuwbouw appartement:

Bij camoufleren ga je voor een oplossing waarbij je slim omgaat met het Ongewenste Bouwkundige Element. Je laat het volume opgaan in een andere vorm, waardoor het element optisch verdwijnt. Uit ervaring weten we dat deze elementen juist inspirerend werken en de aanleiding zijn om andere ontwerpkeuzes te maken. Hoe raar het misschien ook klinkt, wij zijn er dol op! Zal onze vakidiotie wel zijn... leidingkoker verstoppen De leidingkoker in het ontwerp van dit appartement is zowel in de badkamer als in de keuken gecamoufleerd.  bouwkundige kolom verbergen appartement In dit appartement zijn zowel de technische ruimte als de leiding schacht gecamoufleerd.

Ongewenste bouwkundige elementen camoouflieren in je nieuwbouwappartementDe technische ruimte en leiding schacht zijn volledig gecamoufleerd

Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:

De technische ruimte en de grote leiding schacht zaten in dit appartement in de weg. Onze opdrachtgever kwam er zelf niet uit om tot een mooie, samenhangende oplossing te komen die ook nog praktisch is. We hebben een groot statement rondom beide elementen gemaakt, terwijl daar tegenover bij de zithoek een andere grote tegenhanger in de vorm van een hoge houten wand te vinden is. Achter deze wand is het privé domein.

leidingkoker uit het zichtleidingkoker uit het zicht 2


leidingkoker uit het zicht 3leidingkoker uit het zicht 4


2. Accentueren van Ongewenste Bouwkundige Elementen

Bij optie twee, accenturen, maak je gebruik van de aanwezige vorm en ga je deze juist vergroten, verlengen, opdikken of extra functies geven. Wat leek te moeten verdwijnen krijgt juist nu alle aandacht. Klinkt raar hé? Zeker als de ergernis over dit O.B.E. nu nog hoog zit. Daarom zullen we je laten zien wat wij bedoelen.

Bouwkundige elementen gebruiken en accentuerenTwee constructieve kolommen op het mooiste stukje uitzicht? Je kan ze niet camoufleren, maar wel versterken.

Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:

Niet te verplaatsen aansluitingen van de badkamer, een te kleine keuken en een grote constructieve wand die het appartement in tweeën deelt. Maar bovenal, de kolommen op het mooiste stukje van het appartement...

Door zowel te camoufleren als te accentueren en iedere andere spelregel uit dit bericht toe te passen konden wij een optimale oplossing voor de bewoners vinden, passend bij hun lifestyle. Iets waar ze zelf niet uit leken te komen.

Hoe weet je zeker dat je ontwerp oplossing geslaagd is?

Het antwoord is simpel. Kies je voor camoufleren dan mag niemand doorhebben wat ‘erachter’ zit. Ben je voor accentueren gegaan dan wil je dat mensen zeggen: “Wow, had ik maar zo’n kolom in mijn woonkamer!” Je ziet dus dat deze ‘noodoplossing’ juist de wow-factor kan zijn!


"Maak van de noodoplossing de wow-factor!"


6.Leesbaarheid van je nieuwbouw appartement

Vooral in een nieuwbouw appartement in het vaak lastig om een goed onderscheid te maken tussen alle functies. Je wilt niet dat je gasten eerst iedere deur hebben opengetrokken voordat ze het toilet hebben gevonden.

We noemen dit ‘leesbaarheid’.

Bij het ontwerpen van publieke gebouwen is dit er één van de belangrijkste ontwerp facetten. Maar ook voor jouw huis creëer je hiermee logica, helderheid en rust.

appartement indelen belangrijkAlles onder de stippellijn in bovenstaande plattegrond is "privédomein" in dit appartement. Alles daarboven "publieke ruimte".

logische indeling appartementAlles achter deze deuren is privédomein

indeling nieuwbouwappartement onderscheidHet moge duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is dat je als gast voorbij de houten wand mag komen.

7. De eerste indruk van je appartement

Wat wil je dat straks de eerste indruk is als je binnenkomt? Wil je dat het interieur zich langzaam aan je onthult of zoek je direct een grote eye-catcher? En daarmee bedoelen we niet een volgestopte speelgoedkast. Aan jou de keuze. We zullen een paar geheimen aan je onthullen hoe jij kunt zorgen voor meer logica, rust en ruimte.

rust en logische indeling appartementWat wil je zien als je binnenkomt in je appartement?

Logica, rust en ruimte in je nieuwbouw appartement

Wist je dat de mens van nature links georiënteerd is? Het is onze meest natuurlijke weg om te volgen. Je bent vast wel eens bij iemand of ergens binnen geweest, waarbij je de neiging had om de verkeerde kant te lopen. Het mooie is, je kunt dit sturen. Je kunt de draairichting van de deur aanpassen, glas in een deur plaatsen bij een deur waar je wilt dat mensen heen gaan, een dubbele deur toepassen, de kleur aanpassen en op laten vallen. Allemaal ontwerp trucs om jouw nieuwbouw appartement logisch aan te laten voelen.

Meer tips en trucs om logica in een appartement aan te brengen vind je hier.

Bonustip 8. Er kan meer met je nieuwbouw appartement dan je denkt!

In onze Master Methode stellen we onze opdrachtgevers altijd kritische vragen. Je kunt jezelf ook vragen stellen, zoals hieronder:

  • Waarom heb je dit nieuwbouw appartement nu echt gekocht?
  • Waar ben je verliefd op geworden? 
  • Waar heb je het meest over getwijfeld?
  • Wat is voor jou de grootste meerwaarde is van dit appartement?
  • Waar ben je bang voor en wil je absoluut voorkomen?

Met antwoorden op vragen zoals deze weet je precies waar de focus van jouw Interieur MasterPlan op moet komen te liggen. Denk erom: elke ruimte zou een excuus moeten hebben om er te willen blijven.

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om samen met ons door te pakken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Over de schrijver
Sven van Buuren (1980), interieurarchitect, bezit een aangename mix van rationaliteit versus groot dromen. Hij maakt graag rigoureuze keuzes. Keuzes waar je in eerste instantie niet aan dacht, maar waarvan de consequenties altijd positief worden benut. Voor Sven betekent ‘Living on Your Own Terms’ zijn eigen vrijheid vormgeven om dromen na te kunnen leven. Met zijn optimisme en loyaliteit verzamelt hij graag mensen om zich heen die iets toe te voegen hebben. Aan zijn leven, maar vooral aan het leven van elkaar.
Reactie plaatsen