Hoe maak ik mijn huis lichter

Is het bij jou te donker in huis? Hier vind je 10 tips voor meer daglicht.

  1. Kies voor lichte, reflecterende bestrating voor het raam. Daarmee weerkaats je meer licht naar binnen.
  2. Je kunt de begroeiing aan de buitenzijde terugsnoeien. Zo ver dat je het groen vanuit binnen niet of nauwelijks kunt zien.
  3. Door de kleur van je kozijnen en overige houtwerk wit te schilderen (bijv. in RAL 9016) weerkaats je meer licht je huis in.
  4. Kiezen voor witte horizontale lamellen van aluminium of hout, omdat die het licht naar binnen reflecteren. Laat ze overdag ook naar beneden, bijna horizontaal open.
  5. De vensterbank leegmaken en eventueel wit schilderen zorgt voor meer reflectie en dus meer licht.
  6. Plaatsen van spiegels of andere glanzende voorwerpen in de buurt van de ramen.
  7. Plaats geen hoge meubels in de buurt van het raam en kies voor lichte meubels in je interieur.
  8. Het meeste licht wordt door de vloer weerkaatst. Kies voor een lichte, eventueel reflecterende vloer. Ga ook voor meubels die op poten staan en dus het licht vrij over de vloer laten weerkaatsen.
  9. Kies voor een gladde, witte wandafwerking.
  10. Heb je dit allemaal gedaan? Nog te donker in huis? Je kunt vaak een extra raam laten plaatsen, maar ook gaan voor een daklicht of een solartube. Denk ook eens na over het vergroten of verhogen van een raam.

Te donker in huis – Extra bonustip van ”de expert”:

Wanneer het te donker in huis is, hoeft het niet aan de hoeveelheid daglicht te liggen, maar de verdeling daarvan. Het contrast. Zo kan het zijn dat wanneer je het licht bij het raam tempert, het wel voor de juiste balans zorgt. Maak bijvoorbeeld het midden in het huis witter dan aan de raamzijden (niet in alle gevallen mogelijk). Daarmee verminder je de reflectie in het lichte deel en maak je het lichter in het donkere deel van de kamer. Gaudi (architect van de Sagrada Familia in Barcelona) paste dit principe toe in een woontoren met een patio in het midden. De onderste verdiepingen, waar minder licht binnen zou vallen hebben een lichtere wand dan de bovenste verdiepingen.

Over de schrijver
Sven van Buuren (1980), interieurarchitect, bezit een aangename mix van rationaliteit versus groot dromen. Hij maakt graag rigoureuze keuzes. Keuzes waar je in eerste instantie niet aan dacht, maar waarvan de consequenties altijd positief worden benut. Voor Sven betekent ‘Living on Your Own Terms’ zijn eigen vrijheid vormgeven om dromen na te kunnen leven. Met zijn optimisme en loyaliteit verzamelt hij graag mensen om zich heen die iets toe te voegen hebben. Aan zijn leven, maar vooral aan het leven van elkaar.
Reactie plaatsen