7 Gouden tips om je huis op de beste manier te verkopen
30 april 2020 

7 Gouden tips om je huis op de beste manier te verkopen

Dit Huis Verkopen artikel is geschreven in samenwerking met Verkoop Je Huis Zo, je huis sneller verkocht voor de beste prijs. Zit jij nog met een huis dat verkocht moet worden voordat je je volledig kan focussen op je nieuwe huis? Lees dan dit artikel voor de allerbeste tips die je makelaar je niet vertelt.

"Succesvol je huis verkopen is gemakkelijk. Als je weet hoe het moet."

Je huis verkopen kan je slapeloze nachten opleveren. Gemiddeld over de jaren staat een huis enkele maanden te koop. Maar soms is een huis in een dag verkocht. Voor ver boven de vraagprijs. Wat is het geheim van deze huiseigenaren? We delen hier de 7 beste tips van verkoopjehuiszo.com.

Huis Verkopen Tip 1: Maak je huis zo aantrekkelijk mogelijk

Emotie wint altijd! Je kent vast nog wel de reclame van Heineken met de twee inloopkasten. De ene voor vrouwen (schoenen!), de andere voor mannen (bier!). Ik vind het een van de beste reclames ooit gemaakt. Als je nu niet weet waar ik het over heb moet je ‘m zeker opzoeken op YouTube. 

Deze reclame is grappig bedoeld en bevestigt wat iedereen weet: te veel (opberg)ruimte bestaat niet. Als ik op internet de aangeboden woningen bekijk, zie ik dat veel huizen een slaapkamer of zolderkamer hebben die op zijn zachts gezegd niet optimaal gepresenteerd wordt. Een gemiste kans, als je het mij vraagt.

Hotelkamer

Ik zeg niet dat je nu meteen een super-de-luxe inloopkast of ‘men cave’ moet maken, maar doe wel wat met een kamer die over is en geef deze een duidelijke functie. Voeg de wow-factor toe en succes is gegarandeerd. 

Dat geldt niet alleen voor een ruimte die je ‘over’ hebt. Geef je slaapkamer de uitstraling van een luxe hotelkamer en geef je badkamer het wellness gevoel. Ik begrijp goed dat je het liefst zo min mogelijk tijd en geld in je ‘oude’ huis wilt steken, maar het is belangrijk dat potentiële kopers je woning aantrekkelijk vinden. Daarmee creëer je mensen die je huis absoluut willen hebben. Die mensen bieden hoger.

Advies: Kijk door de ogen van de koper

Als eigenaar kijk je heel anders naar je huis dan de koper van jouw huis. Immers, gevoelens en herinneringen bepalen jouw beleving. Dat is logisch. Een deel van jouw leven heeft zich hier afgespeeld. Maar jouw huis, vanaf nu ‘het huis’, begint aan een nieuw hoofdstuk. Met dat verhaal gaan we de nieuwe bewoners verleiden. Het is de kunst je huis door de ogen van kopers te zien, waarbij je zo kritisch op je huis moet zijn, alsof je het zelf zou willen kopen.

Kopers willen zich een voorstelling kunnen maken van hoe geweldig hun leven er uit gaat zien wanneer ze jouw huis kopen. Zorg daar dan ook voor.

Huis Verkopen Tip 2: Selecteer de beste makelaar

Een goede makelaar is iemand die goed luistert. Naar jou, maar zeker ook naar potentiële kopers. Iemand die je persoonlijk en vakkundig begeleidt en adviseert. Iemand die eerlijk tegen je is, bijvoorbeeld als je vraagprijs niet realistisch is. Met een goede makelaar kun je afspraken maken. Een goede makelaar promoot je huis op zo veel mogelijk plekken. Is de makelaar enthousiast? Grote kans dat hij dat ook overbrengt op de kijkers.

De afgelopen jaren heb ik als vastgoedpresentator - zoals ik mezelf vaak noem - een aantal hele slechte uitspraken van makelaars voorbij horen komen, waaruit blijkt dat ze zich niet al te sterk voor hun klanten inzetten. Ik heb een top 4 voor je gemaakt.

Nu is het de bedoeling dat we jouw huis op de beste manier presenteren op de huizenmarkt. Ik zal je daarom een voorbeeld geven van wat je jouw makelaar NIET wilt horen zeggen:

“Uw woning is prima! U hoeft alleen maar een beetje op te ruimen voordat we foto’s gaan maken."

Dit is niet waar. Jij wilt je huis verkopen. Het gaat om de eerste indruk en daar krijg je nooit een tweede kans voor. De foto’s worden door honderden of zelfs duizenden mensen bekeken. De uitdrukking is niet voor niets 'een beeld zegt meer dan 1000 woorden'. Goede foto's maken heel veel verschil.

❌ Jij staat te popelen om je huis te verkopen en je makelaar zegt: “We moeten niet in één keer al ons kruit verschieten.” Waarom niet? Hoe sneller en hoe breder de promotie, hoe beter. Je hebt maar 1x de kans om de eerste indruk te maken.

❌ Jij hebt een goed idee waarmee je je huis extra kunt laten opvallen en je makelaar zegt: “Dat hoeft niet hoor, want de mensen verwachten het niet.” Dat is juist een reden om iets wel te doen. Als je de verwachting van mensen overtreft, blijven ze daar nog lang over praten.

❌ Jij doet een onderbouwd voorstel om meer mensen te bereiken en je makelaar zegt: “Dat hoort zo niet!" of "Dat kan zo niet.” Kan niet, bestaat niet. Met zo'n antwoord bedoelt de makelaar eigenlijk “zo heb ik het nog nooit eerder gedaan”.

Jij en ik zijn allebei geen makelaar, maar je snapt wat ik wil zeggen, toch? Je weet hoe het zou moeten zijn. Gelukkig zijn er een heleboel fantastische makelaars die nooit een uitspraak uit deze top 4 zouden doen. Hopelijk heb je al iemand gevonden die samen met jou het verschil gaat maken tussen te koop en verkocht.

Huis Verkoop Tip 3: Maak je huis bijzonder

Een bijzondere, sfeervolle presentatie om je huis te verkopen zorgt voor een positieve ervaring, beleving en verhaal. Een aantal voorbeelden:

Presenteer je badkamer als een wellness-oord, hoe groot of klein de ruimte ook is

Laat je badkamer eruit zien als een luxe wellness plek voor het perfecte pauzemoment. Een plek voor rust en ontspanning. Dat hoeft niet duur te zijn. Plaats een boekensteun op het bad, met een boek erop en een drankje of kaars ernaast. Hang grote, bij elkaar passende handdoeken op. Zorg dat op het doucherek een paar luxe verzorgingsproducten staan. badkamer wellness

Doe alsof je keuken zo uit de showroom van een luxe keukenzaak komt, maar laat ook zien dat erin geleefd wordt

Haal het aanrecht leeg op een enkel apparaat of accessoire na, bijvoorbeeld een mooie koffiemachine of een goed gevulde fruitschaal. Ruim keukenkastjes netjes en overzichtelijk op, voor als kijkers ook in de kastjes willen kijken. Zorg voor eenheid in je keuken door je keukentextiel (handdoek, theedoek, ovenwant) in één kleur te houden.

Kortom, voeg de meest wenselijke en verleidelijke beleving toe aan elke ruimte, want het gaat om de juiste associatie! opgeruimde keuken showroom gevoel

Geef je slaapkamer de uitstraling van een luxe hotelkamer

Zou jij je slaapkamer zoals die er nu uitziet direct willen boeken voor een heerlijk weekendje weg? Vraag het ook eens aan vrienden of familie. Zij hebben geen emotionele band met jouw huis. Zouden ze onbezorgd op je bed ploffen en er kunnen ontspannen? Wat zou je volgens hen moeten veranderen? Maak van je hoofdslaapkamer een luxe hotelkamer. Gebruik mooi maar rustig bedlinnen, gestreken en wel. Een sprei, extra kussens. Kortom, alles om dat plaatje te creëren.

hotelkamer gevoel slaapkamer

Maak van je tuin of balkon een terras waarop je het hele jaar zou willen zitten

Het woord terras roept sowieso al positieve associaties op met mooi weer en vrije tijd. Als het er ook nog uitziet alsof de ober elk moment je bestelling op kan komen nemen, zijn positieve reacties gegarandeerd. Of het nu om een grote tuin gaat of een klein balkon, dat maakt niet uit. Laat zien dat je buitenruimte niet bedoeld is voor vuilniszakken en overleden kamerplanten maar om te genieten.

balkon of tuin aankleden als een feestje

Maak van je extra kamer een miniatuur modezaak

Heb je een extra slaapkamer, strijkkamer, werkkamer of rommelhok? Presenteer deze als een miniatuur modezaak waarin je elke dag gratis kunt winkelen. Overzichtelijk, met hemden op kleur, jurkjes op model, een grote passpiegel. Fantastisch toch?

De voorbeelden die ik je zojuist heb gegeven, hoeven niet duur te zijn. Je ruimtes op deze manier onder handen nemen voelt goed en is goed voor het oog. Het gaat immers om de mooie plaatjes. Het spreekwoord is niet voor niets ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’.

Het combineren van een ruimte met de juiste beleving is één van mijn favoriete wow-factor-ingrediënten. Met mijn ervaring weet ik het 100% zeker: Wat mooi presenteert, dat verkoopt!

extra kamer inrichten als walk in closet

Huis Verkoop Tip 4: Laat potentiële kopers zich thuis voelen

Een goed ingericht huis prikkelt de fantasie van de kijker en roept nieuwsgierigheid op. Het is de bedoeling dat het huis zo gepresenteerd word dat kijkers zichzelf er al zien wonen. Klinkt logisch toch? Want als een koper over zijn nieuwe huis vertelt, hoor je vaak de zin:

“Ik voelde me er meteen thuis!”

Je kunt nog zo’n groot of praktisch huis hebben en het kan op zo’n mooie locatie liggen. Als het slecht gepresenteerd is, dan dalen de kansen op snelle, succesvolle verkoop aanzienlijk. Er zijn nu eenmaal maar weinig mensen die daar doorheen kunnen kijken of klussen als hobby hebben.

Huis Verkoop Tip 5: Je huis in topconditie

Zorg ervoor dat als je je huis gaat verkopen, het er prachtig bij staat. Kopers zijn namelijk bereid om veel meer te betalen voor een huis dat in topconditie is. Je moet daarvoor net zo kritisch naar je eigen huis kijken alsof je het zelf zou willen kopen. Ik heb hiervoor de KOP-methode bedacht. K.O.P. staat voor: Klussen, Opruimen en Poetsen.

Wist je dat potentiële kopers al gauw tien- tot vijftigduizend euro minder bieden als ze het idee hebben dat er nog veel aan de woning moet gebeuren. Ik zou zeggen, geef kopers geen reden om na te denken over bijkomende kosten. Snel verdiend toch? Als jij tijd en een beetje geld investeert, maak je het een stuk makkelijker voor kopers om verliefd te worden op je huis.

Investeren in een huis dat je gaat verkopen klinkt misschien nog steeds raar. Dat begrijp ik. Maar onthoud, deze aanpak heeft zichzelf keer op keer bewezen als dé manier om een huis sneller en met een beter resultaat te verkopen. Verbeter dus eerst je huis!

Wanneer jij niet zelf kunt óf wilt klussen, schakel dan een vakman in. En mocht je denken dat het inhuren van een professional duur is? Dan kijk maar eens wat een amateur kost die slordig werk aflevert of per ongeluk iets beschadigt.

Huis Verkoop Tip 6: Alles kleiner dan een voetbal uit het zicht

Aangezien ruimtegebrek reden nummer één is om te verhuizen, wil je vooral niet dat je huis klein oogt.

Je zult er versteld van staan hoeveel spullen je eigenlijk al heel lang niet meer hebt gebruikt, of die al lang stuk zijn en je echt niet meer gaat laten maken. De keukenmachine die altijd in de weg staat, een groot stuk aanrecht in beslag neemt maar nooit wordt gebruikt. Hoeveel weekendtassen en koffers heb je in de berging staan? Heb je ze echt nodig? Of wat dacht je van die fiets waarvan je al maanden de band moet plakken, maar die je eigenlijk niet mist. Opruimen! Weg ermee!

Zorg ervoor dat bij de photoshoot en de bezichtigingen niets kleiner dan een voetbal aanwezig is. Is dat er toch? Groepeer het met andere kleine items. Verberg persoonlijke spullen zoals foto’s ook. Niemand wil weten dat het jouw huis is, maar wel dat het hun huis wordt. 

huis opgeruimd voor verkoop

Huis Verkoop Tip 7: Veel licht in huis

Licht = Leven. Licht = Ruimte. En wat zijn we nu aan het verkopen? LEEFRUIMTE!

10 tips voor meer licht in huis:

01. Overal licht

Overal moet licht aanwezig zijn. Van de mooiste kamer tot het kleinste berghok. Je wilt kijkers goed laten zien wat binnenkort van hen zou kunnen zijn.

02. Altijd sfeerverlichting

Doe tijdens de fotoshoot en met een bezichtiging sowieso de sfeerverlichting aan. Vooral in het najaar en de winter. Het is niet alleen sfeervoller, maar een licht huis lijkt ook groter.

sfeerlicht aan

03. Kaarsen aan

Net zoals op tv bij de woonprogramma’s: kaarsjes en kachel aan! Zorg ervoor dat je kijkers verliefd worden op je huis.

04. Spiegels

Wat ook goed werkt zijn spiegels. Hierdoor haal je het licht verder je huis in. Reflecties en spiegelingen maken je huis lichter waardoor het huis groter lijkt.

05. Gordijnen open

Houd je raamdecoratie altijd open. Laat de raamdecoratie het zicht naar binnen én naar buiten niet blokkeren! Ramen zijn letterlijk de etalage van het huis. Overweeg sommige gordijnen zoals vouwgordijnen of vitrage zelfs tijdelijk weg te halen. 

06. Zonwering uit het zicht

Misschien dat je zonwering hebt, een luifel of rolluiken? Hiervoor geldt hetzelfde als voor je gordijnen. Voor de verkoop van je huis moeten ze omhoog!

07. Geen donkere hoekjes

Voorkom donkere hoekjes. Zet extra lampjes neer en creëer zo meer ruimte!

voorkom donkere hoekjes

08. Niet verblinden

Licht moet stralen, maar niet in je ogen. Met name plafondlampen of wandlampjes kunnen nogal hinderlijk zijn vanuit een zitpositie. Let daar op.

09. Dimmers

Dimmers zorgen voor de juiste lichtsterkte. Voor een paar euro kun je een stopcontact-dimmer kopen. Deze stop je rechtstreeks in het stopcontact en daar stop je vervolgens de stekker van je lamp weer in. Je hebt er geen elektricien voor nodig. Dit kan iedereen!

10. Spotlight

Heb je speciale items waar je extra aandacht op wilt leggen? Zet ze in de spotlight. Laat maar zien die wow-factors.

Is jouw huis even gezellig verlicht als een koelkast? Dat betekent actie! Onthoud goed dat mensen zich veel meer op hun gemak voelen bij het juiste licht in de woonkamer. Hierdoor zijn ze aardiger, geduldiger en vooral positiever. Dat is precies wat je nu nodig hebt. Dus verkoop je huis zo! 

Bonus Huis Verkoop Tip: Meld je gratis aan bij Verkoop Je Huis Zo!

De strategie die verkoopjehuiszo.com gebruikt om je huis te verkopen, sneller voor de beste prijs, is gebaseerd op het W.I.S.M.O. model. In vijf eenvoudige stappen leer je zelf hoe je het maximale uit je huis kunt halen. Door deze strategie wordt de vraagprijs minder belangrijk en willen kopers jouw huis gewoon HEBBEN! 

Kom erachter dat je meer kunt doen dan alleen hopen. De verkoop van je huis is geen kwestie van toeval of geluk. Ga naar verkoopjehuiszo.com en neem zelf de regie in handen. In zo’n korte tijd heb je nog nooit zoveel geld verdiend!

Over de schrijver
Sven van Buuren (1980), interieurarchitect, bezit een aangename mix van rationaliteit versus groot dromen. Hij maakt graag rigoureuze keuzes. Keuzes waar je in eerste instantie niet aan dacht, maar waarvan de consequenties altijd positief worden benut. Voor Sven betekent ‘Living on Your Own Terms’ zijn eigen vrijheid vormgeven om dromen na te kunnen leven. Met zijn optimisme en loyaliteit verzamelt hij graag mensen om zich heen die iets toe te voegen hebben. Aan zijn leven, maar vooral aan het leven van elkaar.
Reactie plaatsen