Interieurontwerp in 7 stappen

Een goed doordacht interieur

Het Interieur 7 Stappen Plan is wat wij dagelijks inzetten voor de ultieme woonbeleving. Je kunt de zeven stappen niet één voor één in deze volgorde afvinken. Soms moet je een stap vooruit kijken, of juist twee terug doen. Met het i7s kun je gedetailleerde keuzes maken en tegelijkertijd het overzicht behouden. Zo vergeet je niets en kun je het maximale uit je huis halen!

00. Het huidige scenario

Dit onderdeel gaat over de huidige bouwkundige vaste elementen. Alle dragende en constructieve elementen die je huis wind- en waterdicht maken. De basiskwaliteit voor een comfortabele, leefbare woning. Het startpunt voor jouw blijvend mooie interieur.

01. Indeling & logistiek

Elke ruimte, van de grootste kamer tot het kleinste hokje is gebaad bij een goede indeling. Volledig afgestemd op jouw lifestyle, waardoor jij het maximale uit je huis kan halen. Hierbij komen een hoop vragen kijken: Hoe verhouden ruimtes zich tot elkaar, wat is de gewenste functie, wie zijn de mensen die er gebruik van maken? Ook de maatvoeringen en verhoudingen tussen de verschillende inrichtingselementen zijn van belang voor de beste indeling.

02. Wand, vloer, plafond

Stel: Je zou een huis helemaal leeg halen… Het enig wat je ziet zijn de muren, ramen, deuren en vloeren. Blijft er dan een grote anonieme ruimte over of heeft het huis zelfs leeg nog karakter en sfeer? Dát is een van de belangrijkste onderdelen die we willen bereiken met een goed ontworpen interieur.

Afhankelijk van de stijl die je voor ogen hebt kun je allerlei materialen inzetten om het gewenste effect te behalen. Vaak kiezen mensen voor de veilige weg, maar, zoals je weet, is er zoveel meer dan alleen strak wit stucwerk en een eikenhouten visgraat vloer. Steenstrips, glasmozaïek, houten panelen, keramiek, natuursteen, behang of zelfs leer.

Wil je ’s ochtends je bed uit stappen op een zachte, warme vloerbedekking of heb je liever de romantiek van een krakende plankenvloer? Samen met de wanden en het plafond is de vloer het basiselement van je interieur. De vloer bestrijkt het totale woonoppervlak van je huis. Als de vloer verkeerd gekozen wordt, zullen andere elementen, zoals het meubilair, de raamdecoratie en accessoires anders dan gewenst uit komen. Daarbij heeft elk type vloer zijn eigen voor- en nadelen. Kijk daarom goed naar de vorm en de functie en het gebruik van de ruimte. 

Fabel of feit:
 “Donkere vloeren zijn minder besmettelijk!” Veel mensen denken dat je op een donkere vloer minder ziet dan op een lichtere vloer. Het tegenovergestelde is waar, een fabel dus (echt stralend wit is natuurlijk ook besmettelijk…).

03. Meubilair

Meubels kun je opdelen in vaste elementen, die dus bij de architectuur van het interieur horen en los meubilair. Voor beiden geldt vaak dat ze allereerst praktisch moeten zijn en daarnaast ook nog mooi. Maar als je alleen daarop meet, dan loop je het risico om een uitwisselbaar meubilair te selecteren. Daarom focussen wij hierin vooral op betekenis. Wat betekent die stoel op die plek voor jou? Waarom moet díe kast dáár staan? 

Door jezelf deze vragen te stellen voorkom je een 'trendy' interieur dat helemaal niet aansluit bij jouw lifestyle. Stel je die vragen wel op de juiste manier, dan krijgt je interieur inhoudt en zal het je dienen, zal het je veilige basis gaan vormen. Een plek waar jij je thuis voelt, waarvandaan jij de wereld aan kunt. 

04. Raamdecoratie

Ramen zijn een belangrijk onderdeel van een huis. De natuurlijke lichtinval bepaalt mede de sfeer in het interieur. Met een goede keuze van raamdecoratie kun je elk vertrek een eigen uitstraling geven. Het kleedt het huis letterlijk aan. Voor elke situatie bestaat een passende oplossing.

Gordijnen gevoerd of ongevoerd, shutters en louvredeurtjes, luiken, blinds en shades, jaloezieën horizontaal of verticaal, voiles, duettes, plissés, rolgordijnen lichtdoorlatend of verduisterend… You name it. 

Gordijnen en andere raamdecoratie dienen meerdere doelen. Het is niet alleen decoratie. Het beïnvloedt het geluid, houdt licht tegen, maakt juist lichter of het voorkomt inkijk. Houd bij het inmeten van de raamdecoratie altijd rekening mee dat kozijnen niet altijd recht lopen. Ook plafonds of vloeren, zelfs bij nieuwbouw, kunnen een verloop hebben van enkele centimeters.

Staat 'ie al op de begroting? Vaak is raamdecoratie een sluitpost. Vergeet deze belangrijke categorie niet mee te budgetteren. Het kleedt je huis letterlijk aan. 

05. Styling

Laat zien wie er woont!

Ondanks het kleinere schaalniveau is de impact groot want alles valt samen. In de hoofdrol staan de dierbare items van jouw opdrachtgever. Of ze nu mooi of lelijk zijn. Aan jou de taak om ze zo mooi mogelijk te exposeren. Je weet het: styling is de finishing touch van je interieur. 

Ook hebben we een portie oergevoel nodig. Lekker wegkruipen onder een plaid, wegzakken tussen de kussens van de bank of een zacht kleed waarop je heerlijk kan liggen. Dat wil iedereen toch? De grootste luxe is comfort.

We gaan er vanuit dat jij ‘het gevoel’ er al voor hebt inmiddels - anders was je nooit aan deze training begonnen -  maar toch delen we graag deze 7 stylingstips. Eenvoudig scoren!    

06. Licht

Licht = Ruimte = Leven

Licht is het belangrijkste element van een goed doordacht interieur. Het kan alles maken of breken. Licht is ruimte, licht leeft.

Je kan nog zo’n mooi interieur ontworpen hebben, maar zonder goede verlichting krijg je geen prettige sfeer. Goed verlichten is complex. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar houd rekening met alle functies van iedere ruimte. Als je wilt ontspannen is een intieme sfeer met zacht licht heerlijk. Terwijl een werkplek juist vraagt om sterk en functioneel licht. 

Wonen en werken vloeien langzaam in elkaar over. De tafel waar je tijd doorbrengt met vrienden en familie kan op het volgende moment je ideale kantoor zijn. Daar moet je verlichting op inspelen. Zo haal je met een goed lichtplan het maximale uit je interieur en kun je elke sfeer creëren die je maar wilt.

07. Techniek

De laatste stap is techniek. Techniek koppelt alles aan elkaar. Zodra je het plan tot in de puntjes digitaal of op papier hebt vastgelegd, is dit de volgende stap. Hoe krijg je dit allemaal aan elkaar gekoppeld en hoe kan techniek jouw lifestyle dienen, zodat jij in je nieuwe interieur kunt leven op jouw voorwaarden? Voor de bouwer is dit overigens een van de eerste stappen.

Nu nog de vraag: ga je dit zelf doen of samen met ons? Wij hebben inmiddels vele honderden particuliere projecten met dit stappenplan tot uitvoering gebracht en we helpen ook graag jouw project te realiseren. Je kunt ons inschakelen voor alleen het masterplan van jouw interieur of alles tot in de puntjes tot aan de oplevering door ons geregeld te krijgen. Meer weten? Neem dan contact met ons op. We brengen graag samen met jou jullie lifestyle in kaart en ontwerpen daar het meest passende interieur omheen.

Over de schrijver
Sven van Buuren (1980), interieurarchitect, bezit een aangename mix van rationaliteit versus groot dromen. Hij maakt graag rigoureuze keuzes. Keuzes waar je in eerste instantie niet aan dacht, maar waarvan de consequenties altijd positief worden benut. Voor Sven betekent ‘Living on Your Own Terms’ zijn eigen vrijheid vormgeven om dromen na te kunnen leven. Met zijn optimisme en loyaliteit verzamelt hij graag mensen om zich heen die iets toe te voegen hebben. Aan zijn leven, maar vooral aan het leven van elkaar.
Reactie plaatsen