fbpx

Zo bepaal je de beste kleur!

Welke kleur op welke muur? De beste kleur kiezen begint bij een goed kleurenplan.
Ook wanneer je maar één kamer schildert is het goed om een kleurenplan voor het hele huis te maken. Natuurlijk kun je elke kamer in een andere tint schilderen, maar ergens moet eenheid gemaakt worden. Zeker wanneer bepaalde ruimtes tegelijkertijd zichtbaar zijn.

Als je alles op elkaar afstemt ontstaat een veel krachtiger beeld omdat de kleuren elkaar ondersteunen en versterken. Bovendien is het een stuk eenvoudiger om de juiste kleur te kiezen. 

4 kleur categorieën

We hebben de kleuren onderverdeeld in 4 hoofdcategorieën. Witte tinten, felle kleuren, grijstinten en donkere kleuren.

Met de kleuren geel, blauw, groen en roze ga ik je uitleggen hoe je een goed kleurenplan maakt zodat je daarna zelf kunt gaan experimenteren! 

Witte kleuren op de muur

juiste kleur op de muur kiezen

4 kleur categorieën

Kleuren die met veel wit gemengd zijn hebben een fris, zacht en luchtig karakter. Deze sfeer kun je eindeloos doorzetten en door andere kleuren van dezelfde tint te combineren; kleuren met evenveel wit. Licht geel, licht blauw, licht groen en licht roze, etc.
Aan een basis van deze witte kleuren kun je later eenvoudig kleuraccenten en contrasten toevoegen.

Felle kleuren kiezen

Kleurrijk zal het zeker worden wanneer je besluit deze categorie als basis voor je kleurenplan te kiezen. Combineren met felle kleuren is leuk en gedurfd, maar het moet wel met de nodige aandacht gebeuren. We hebben het dan over fel geel, diep blauw, knal groen en hard roze.

Het is daarom aan te raden naast een felle kleur ook lichte en vergrijsde kleuren te kiezen die passen bij de felle kleur. Mocht je er snel op uitgekeken raken, dan schilder je de muur toch weer een andere kleur! 

wittinten interieur

Een interieur met in de basis alleen maar lichte tinten. Kijk hoe dan een felgekleurde bloem eruit springt.

Grijstint kiezen

Naturel kleuren of natuurlijke kleuren wil ik deze categorie niet noemen, want elke kleur komt in de natuur voor. Daarom noem ik het liever grijze kleuren of vergrijsde kleuren. Combinaties van deze tinten ogen in een ruimte vaak prettig en ontspannend. We krijgen nu licht taupe, grijsblauw, grijsgroen en zacht paars.

Ook hebben ze de kracht om felle kleuren of witte kleuren rijker te maken. Stel je maar eens voor dat je een felgekleurde vaas voor een vergrijsde achtergrond zou zetten. 

Over het algemeen zorgen grijstinten voor rust en fellere kleuren voor energie.

Donkere tinten op de muur

Diepe donkere kleuren geven geborgenheid en warmte. Maar net zoals bij felle kleuren heb je er wel wat lef voor nodig. Ben je bang dat je interieur te donker dreigt te worden, gebruik dan een vergrijsde tint van dezelfde kleur. Bijvoorbeeld donker taupe met licht taupe. Of wat dacht je van donkerblauw gecombineerd met een vergrijsd blauw? Grijsgroen met donkergroen? Of donkerpaars met vergrijsd paars. Durf jij het aan?

Kleuren: Kinderspel of een karwei?

Hoe kies je welke kleur?

Het kiezen en combineren van de juiste kleuren in je interieur kan best lastig zijn. Niet voor niets gaan veel mensen voor witte muren. Om je te helpen met het componeren van de kleuren tot een mooie harmonie, hebben we 6 regels voor je op een rij gezet.

Meer kleurinspiratie?

Heb je meer kleur inspiratie nodig? Lees dan hier het artikel "Kleurinspiratie op 4 manieren".

Daarin vind je 4 eenvoudige manieren om je kleurschema op te stellen.

kleurinspiratie van een afbeelding!

1. Gebruik de 60 / 30 / 10 regel bij het kiezen van de juiste kleur

Met de 60/30/10-regel zorg je voor de juiste balans in je interieur. Namelijk: 60 procent bestaat uit een dominante kleur (bijvoorbeeld wit of lichtgrijs), 30 procent een secundaire kleur (wellicht blauw) en de laatste 10 procent gebruik je om uit te pakken met een accentkleur, zoals okergeel.

2. Meer dynamiek

Wil je zorgen voor een fijn contrast of juist bepaalde kleuren een extra boost geven? Ga dan voor twee complementaire kleuren, die tegenover elkaar in de kleurencirkel staan.

verf kleuren

Verf kleuren kiezen

3. Meer rust

Voor een rustigere look, ga je voor kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel. Zoals blauw en violet. Dit zorgt voor een harmonieus effect.

TIP: Weten welke kleur goed is? Bekijk de kleurenstalen op diverse momenten van de dag. Zowel bij natuurlijk- als kunstlicht.

4. Go bold!

Met heldere kleuren laat je een ruimte groter lijken. Laat de kleur van de muur ook terugkomen in de vloer, om dat effect te vergroten. Denk aan Scandinavisch all white of kies een vloerkleed met hetzelfde kleuraccent.

5. Welke kleur zoek je? Koel of warm?

Een kleur kan een koele of warme ondertoon hebben. Koele kleuren zoals lichtblauw creëren meer afstand, terwijl warme kleuren zoals bordeaux meer sfeer en een behaaglijk gevoel met zich meebrengen. Bedenk in de keuze van de kleur van je muur welk effect je wil. Moet een grote ruimte intiemer lijken of juist nog groter?

Welke muur moet kleur krijgen?

Heb je je kleur gevonden maar kom je er niet uit welke muur je moet schilderen?

Dan ontdek je hier alle tips om te ontdekken welke muur je moet schilderen".

6. Tijdelijke kleur?

Lukt het je niet of is het resultaat niet zo powerful als je had gehoopt?  
Houd dan je wanden neutraal van kleur. Ga experimenteren met kleur in woonaccessoires.  Met leuke gekleurde vazen en bloemen, kussens, tapijten en plaids, kaarsen, foto’s en schilderijen kan je al een enorm verschil maken zonder dat het te veel kost. Op deze wijze kan je naar hartenlust experimenteren met kleuren en kan je uitzoeken waar je voorkeur naar uitgaat. Mocht een bepaalde kleur je echt goed bevallen, kan je er later voor kiezen om er een wand mee te schilderen of gekleurd behang te nemen.

Trouwens: In twee uurtjes en een pot verf verder, is je muur weer een andere kleur!

Herken je dit ook?

Zit je thuis lekker rustig op de bank, heb je in 1 keer zin in kleur op de muur!
Leuk idee! Maar nu moet je op kleurensafari... Welke kleur moet je in hemelsnaam kiezen? Na lang nadenken én  overleg het het thuisfront ben je er eindelijk uit. Het wordt groen. Licht groen!
Je besluit meteen om tot actie over te gaan. Je stapt in de auto, rijd naar de bouwmarkt, loopt naar de verfafdeling en dan… WOW! Een regenboog met duizenden kleuren!

Welke tint groen?!

Ik heb het over die prachtige afdeling met verfstalen. Een helder overzicht van alle beschikbare tinten verf.

Je hoeft maar een kleur uit te kiezen, ze maken hem waar je bij staat en vijf minuten later heb je een verfblik speciaal voor jou! Hartstikke makkelijk en snel!  

Nu alleen nog even kiezen welke kleur groen...

Magic Forest, Olive Tree, Retro Vibe Groen, Camouflage, Java Groen, Avocado,  Varen of Cactus,  Bambou, Petit Pou, Folly of Saxon Green, Green Stone, Mos, Grachtengroen, Smaragd groen, Malachiet, Spaans groen of Fries groen, Dazzling Spring, Velvet Magic, Mild Jade, Lush Pistache of Full Pistache, Amazone, Dennen, Eikenblad… of Bobbel, Cluster of Duurzaam? "Ja-ha!"
Wat dacht je van Geluk, Gedreven, Koriander of Marjolein? Icoon groen kan ook! Harmonie groen klinkt ook goed. "Dat zoek ik precies, Harmonie!" Jammer dat het is geen mooie kleur groen is. Momentum dan? Is dit wel groen? Lijkt bijna geel. Ook best mooi eigenlijk...

Je gaat georganiseerd te werk van boven naar beneden en van links naar rechts. Je trekt elk staaltje wat maar een beetje op groen lijkt én mooi is uit het rek. Thuis kijk je wel welke van de 57 uitgekozen tinten groen er het mooist staat! 

Leuk hè, kleur!

Als het zou kunnen, hadden we je graag online kleuradvies gegeven. Op basis van foto’s van je huidige interieur, maar je begrijpt inmiddels wel dat dat ‘mission impossible’ is.

Natuurlijk kun je nu goed zelf aan de slag met onze tips of ons KLEURBOEK, maar het kan ook anders. 

Wij kunnen je verder helpen met het bepalen van de juiste kleuren én materialen voor jouw nieuwe interieur. Omdat kleur voor ons slechts één onderdeel is van ons Interieur 7 Stappenplan, willen je graag meer vertellen hoe we samen het maximale uit jou huis kunnen halen. 

Mag dat?

Lees dan hier alles over ons magische Masterplan!
Oh ja… en als je nog een vraag hebt over kleur stel ’m dan vooral hieronder. Wij hebben het antwoord 😀

Leave a Reply 14 comments