Het grootste bewaarde geheim voor een blijvend mooie interieur styling

Het grootste bewaarde geheim voor een blijvend mooie interieur styling

In de basis is interieur styling, heel plat gezegd, "het gezellig maken" van je huis. Het kleedt de ruimte aan. Zo wordt styling ook door bijna iedereen toegepast. Dat is zonde, wat ons betreft. Want zomaar spullen je huis in halen "voor de gezelligheid" lijkt ons geen houdbaar plan. Maar hoe dan wel? Dat ga ik je hieronder vertellen. 

Styling accessoires met een reden

Wat ons betreft moeten styling accessoires altijd een doel hebben. Je zet dus niets neer "omdat het leuk staat", maar omdat het een reden heeft. En dát is een vak apart. Verderop vertel ik je meer over het doel van styling, maar eerst nog even iets meer uitleg over de impact van styling op wonen.


De grote impact die interieur styling accessoires hebben

Ondanks het kleine schaalniveau dat styling vaak met zich meebrengt, is de impact van deze accessoires voor je interieur groot. Het is namelijk de schakel tussen de architectuur van je huis, de indeling, de meubels, het licht, de kleuren en ga zo maar door. 


Persoonlijk

In de hoofdrol staan jouw dierbare items, die een persoonlijke twist in het interieur brengen. Deze finishing touch maakt een huis persoonlijk. Of heel zoetsappig: "maakt van je huis je thuis." Het is gewoon zo, maar ná de interieur styling wóónt er iemand in het huis!

Daarom is het ook een belangrijke stap stap in ons Interieur 7 StappenPlan.

Als er goede styling in een huis is toegepast, is het net als bladeren door je eigen fotoalbum. Met jouw persoonlijke items in de hoofdrol. De objecten hebben een verhaal en brengen herinneringen terug. 


6 Interieur Styling Peilers

Zoals ik al eerder zei, hebben goede styling accessoires een doel. Dat staat dus los van de toevoeging van een persoonlijk verhaal. Het doel van ieder accessoire kun je onderbrengen in één van de 6 onderstaande styling peilers. Hoe meer peilers je raakt met je item, hoe beter het is!

"Waarom zou je de trends volgen als je zelf stijl hebt?!"

 1. Gebruik: Is het object ook een gebruiksvoorwerp? En wordt het ook gebruikt?
 2. Emotie: Heeft het object voor jou een emotionele band? Zoals bijvoorbeeld een erfstuk?
 3. Gezondheid: Draagt het object bij aan een gezonder leefklimaat? Word je er gelukkig van? Of werkt het stressverlagend?
 4. Educatie: Objecten kunnen heel leerzaam zijn. Bijvoorbeeld omdat het een verhaal vertelt.
 5. Seizoenen: Is het object seizoensgebonden waardoor het tijdelijk in je interieur staat, hangt of ligt? 
 6. Licht: Licht is lucht is leven. Heeft het object een ruimtelijke werking, geeft het licht of weerkaatst het licht?

Styling items voorbeelden

Styling met planten en bloemen

Planten en bloemen brengen de natuur in huis, dragen bij aan de gezondheid, ruiken vaak heerlijk en doen iets met de akoestiek. Bloemen zijn daarnaast vaak gekoppeld aan het seizoen. 

Planten en bloemen raken al gauw de volgende peilers:

2. Emotie, 3. Gezondheid, 5. Seizoenen

Styling met kussens en dekens

Kussens en dekens zorgen voor comfort. Je kan met een kussen kiezen of je rechtop of juist onderuitgezakt op de bank gaat zitten. Kussens en dekens zorgen daarnaast voor een goede akoestiek. In de winter kun je een mooie plaid neerleggen, welke je in het voorjaar weer weghaalt. 

Kussens en dekens raken al gauw de volgende peilers:

1. Gebruik, 3. Gezondheid, 5. Seizoenen

Styling met boeken

De een heeft ze het liefst achter een deur of op de tablet. De ander laat ze graag zien en vindt het heerlijk om er naar te kijken en er tussen te snuffelen. Boeken zijn een hobby voor velen, het brengt ontspanning, boeken ruiken en boeken doen iets met je emotie. 

Boeken raken al gauw de volgende peilers:

1. Gebruik, 2. Emotie, 3. Gezondheid, 4. Educatie

Wat denk je van kaarsen en geurstokjes, die geur en in het geval van kaarsen ook licht afgeven. Vazen hebben een gebruiksfunctie, het glas van de vaas doet veel met licht en reflectie. Wat de denken van kunst en fotografie. Naast de emotionele waarde die het bied, is het voor sommige mensen status 😛 en brengt het een verhaal, herinnering of hobby.

Let op: Heb je een verzameling van iets of heb je gewoon last van verzamelwoede? Puilt jouw collectie styling attributen uit? Behandel ze dan ook als een collectie. Maar dan wel een museumcollectie. In een museum is ook niet de hele collectie tentoongesteld. Er wordt gewisseld. De samenstelling verandert, waarbij de 'Masterpieces' onderdeel uit maken van de vaste collectie.   

De jukebox als styling accessoire

Een opdrachtgever was helemaal gek op zijn jukebox. Hij had het als herinnering aan zijn moeder. Singles kopen werd een hobby en alleen de beste covers werden getoond, passend bij het moment of het seizoen.

Je gelooft het niet, maar dit accessoire tikt alle 6 de peilers aan:

 1. Het gebruik is muziek;
 2. De emotie is herinnering;
 3. Gezondheid omdat het voor ontspanning en vermaak zorgt;
 4. Educatie omdat het een fantastisch onderwerp van gesprek is, en er hierdoor vele lessen over muziek aan de kleinkinderen gegeven worden. 
 5. De seizoenen, want met kerst zit 'ie vol met kerst classics, maar in de zomer weer zomerhits.
 6. Licht: naast dat het materiaal veel licht weerkaatst, geeft het apparaat ook licht.

Wat was jouw ultieme interieur styling eye-opener? Laat het hieronder in de "Reacties" weten. 

Over de schrijver
Sven van Buuren (1980), interieurarchitect, bezit een aangename mix van rationaliteit versus groot dromen. Hij maakt graag rigoureuze keuzes. Keuzes waar je in eerste instantie niet aan dacht, maar waarvan de consequenties altijd positief worden benut. Voor Sven betekent ‘Living on Your Own Terms’ zijn eigen vrijheid vormgeven om dromen na te kunnen leven. Met zijn optimisme en loyaliteit verzamelt hij graag mensen om zich heen die iets toe te voegen hebben. Aan zijn leven, maar vooral aan het leven van elkaar.
Reactie plaatsen