De invloed van kleur in een interieur

”Leuk al die kleurentheorie, Marc en Sven, maar wat betekent dit voor mijn interieur?”

Meer rust in je interieur

Voor een rustigere look, ga je voor kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel. Zoals blauw en violet. Dit zorgt voor een harmonieus effect.

Meer dynamiek in je interieur

Met de 60/30/10-regel zorg je voor balans in je interieur. Namelijk: 60 procent bestaat uit een basis kleur (bijvoorbeeld wit of lichtgrijs), 30 procent een secundaire kleur (wellicht blauw) en de laatste 10 procent gebruik je om uit te pakken met een accentkleur, zoals okergeel.

Meer contrast in je interieur

Wil je zorgen voor een fijn contrast of bepaalde kleuren juist een extra boost geven? Ga dan voor twee complementaire kleuren, die tegenover elkaar in de kleurencirkel staan.

De werking van kleuren in het interieur op het menselijk lichaam

Er is veel onderzoek gedaan naar het psychologische en het lichamelijke effect op of in het menselijk lichaam. In het schema hieronder zie je het lichamelijke effect waarop een kleur  of kleurgebied invloed zou hebben. Het is psychologisch dus subjectief. Maar dat kleur ons gedrag beïnvloedt staat vast.


“Dus daarom zie je langs de snelweg nooit een violet ‘M’ op een paal staan…”

Kleur in je interieur in de praktijk

Bij het ontwerpen van jouw interieur stemmen we kleur af op jouw persoonlijke associatie:

  • Een jeugdherinnering als logeren bij opa en oma
  • Het inzetten van een trend of juist kiezen voor tijdloos
  • Een fijne vakantieherinnering
  • Omdat je die kleur wilt omdat het zo hoort
  • Of juist omdat je gek bent op gek

Daarnaast bepalen we de juiste kleur op basis van het gewenste ruimtelijke effect:

  • Verbinden of opdelen
  • Verhogen of verlagen
  • Verbreden of versmallen
  • Accentueren of camoufleren

Daarbij kunnen we de bestaande ‘wetenschappelijke’ kleurtheorieën goed toepassen.

"Kleur is beleving, kleur is een gevoel"

De keuze voor een ‘foute’ kleur behoort daarom altijd tot de opties. Daarmee bedoelen we kleurgebruik met wellicht een theoretisch tegengesteld effect dan zojuist beschreven, maar voor jou persoonlijk helemaal perfect! We baseren onze kleurkeuze dus volledig op jouw smaak, stijl en associatie. 

Over de schrijver
Sven van Buuren (1980), interieurarchitect, bezit een aangename mix van rationaliteit versus groot dromen. Hij maakt graag rigoureuze keuzes. Keuzes waar je in eerste instantie niet aan dacht, maar waarvan de consequenties altijd positief worden benut. Voor Sven betekent ‘Living on Your Own Terms’ zijn eigen vrijheid vormgeven om dromen na te kunnen leven. Met zijn optimisme en loyaliteit verzamelt hij graag mensen om zich heen die iets toe te voegen hebben. Aan zijn leven, maar vooral aan het leven van elkaar.
Reactie plaatsen