fbpx

Extra handige tips voor de badkamer

Geld besparen

Als je badkamer oud is, maar alle elementen wel op de juiste plaats zitten, is het relatief goedkoop om alleen de sanitaire toestellen te vervangen die niet meer mooi zijn. Zo kun je gewoon het oude bad, de douchewand, wastafel of het toilet vervangen zonder de leidingen aan te passen. Dat scheelt veel breekwerk, en het aanleggen van nieuwe leidingen. Is het tegelwerk ook aan een opknapbeurt toe? Neem dat dan ook direct mee (en onthoudt: niet alles hoeft betegeld te worden).

Pas op! Glad!  

Glanzende tegels en gepolijste vloeren kunnen mooi zijn. Ook in de badkamer. Maar of het heel handig is, valt te betwijfelen. Matte vloeren kunnen namelijk ook heel mooi zijn en bovendien worden ze minder glad als er water op komt.

Dit geldt ook voor kiezeltegels en ongeglazuurde tegels. Wilt u toch glimmende tegels in de badkamer? Houd er dan rekening mee dat het heel glad kan worden. Of kies voor glanstegels voor de wand. Mooi en ongevaarlijk!

Je kunt ook gladde tegels stroever maken, bijvoorbeeld met tegelspray. Daarbij zwellen siliconen  poriën op als de vloer nat wordt: https://www.veiligevloer.nl/antislipshop/lodewijk-tegelspray/

Kalkvrij water

Kalk heeft vele nadelen. Van sommige zijn we ons bewust, van andere niet. Je raakt ze in elk geval allemaal kwijt met een centrale waterontharder.

 • Een zachtere huid en haar na het douchen;
 • Minder last van huidproblemen zoals winterhanden en eczeem;
 • Besparing op alle schoonmaakmiddelen van 50-75%;
 • Geen vaatwasserzout en andere anti-kalkmiddelen meer nodig;
 • Langere levensduur wasmachine, kranen, sanitair, waterkoker, cv-ketel enzovoort;
 • Minder verstoppingen in leidingen, douchekoppen, enzovoort;
 • Geen lelijke kalkaanslag meer op douchecabines, tegels en voegen, sanitair, en kranen;
 • Nooit meer glascorrosie of witte aanslag;
 • Schoonmaken kost veel minder tijd en moeite;
 • Energie- en milieubesparend;
 • Uw wasgoed is zachter, kleding behoudt langer haar kwaliteit;
 • Nooit meer uw koffiezetapparaat of waterkoker ontkalken.

Meer weten? Kijk op waterluxe.nl 

Plinten

Zitten er plinten in je badkamerdesign kies dan voor een tegelplint of watervaste houten plint. Zo voorkom je kromtrekken door vocht.  

Waterdruk en CW waarde ketel

Het Gaskeur CW-label van een combiketel geeft aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een hoger getal staat voor meer en sneller warm water:

Een CW3-ketel levert minimaal 6 liter heet water van 60 graden per minuut. Een hete douche nemen kan met minimaal 10 liter per minuut met water van 40 graden en meer bij een lagere temperatuur. Ter vergelijking: een standaard douchekop laat ongeveer 9 liter water per minuut door; een goede waterbesparende douchekop 7 liter per minuut. Als je niet tegelijkertijd elders een warme kraan aan wilt zetten volstaat CW3 daarvoor dus prima. Met een royale regendouche van 22 liter per minuut wordt het ofwel een lauwe douche, ofwel een hogere CW-klasse.

Een CW4-ketel kan een bad van 120 liter binnen 11 minuten vullen met water van 40 graden. Heet water van 60 graden krijg je met minimaal 7,5 liter per minuut uit de keukenkraan.

Een CW5-ketel moet een vol bad van 150 liter water van 40 graden in 10 minuten kunnen leveren. Twee waterbesparende douches tegelijk aanzetten mag ook geen probleem zijn.

En met een CW6-ketel kun je ook nog 2 warmwaterkranen tegelijk aan te zetten. Als je een waterbesparende perlator/douchekop gebruikt, is dit al mogelijk vanaf CW4. (Een goede waterbesparende douchekop laat zo’n 7 liter per minuut door, maar je kunt die natuurlijk nog wat zachter zetten).

Een CW4-ketel is in veel gevallen voldoende voor twee badkamers. Heb je op die badkamer stortdouches? Overweeg dan een CW5-ketel.

Plafond verlagen of niet?

In de meeste gevallen is een verlaagd plafond noodzakelijk om alle aansluitingen (licht, elektra, leidingwerk, afzuiging) goed weg te kunnen werken. Het geeft je veel vrijheid om je elektra aan te passen. Een plafondverlaging is meestal minimaal 4cm lager dan het originele plafond. Het kan zo zijn dat je meer ruimte nodig hebt voor je inbouwspots. Goede inbouwspots hebben vaak minimaal 8 - 10 cm inbouwdiepte.

Onderhoud

Hoe maak je de badkamer het beste schoon?

Schoonmaakazijn is niet helemaal meer van deze tijd. Schoonmaakazijn is een product dat een aantal redelijke eigenschappen heeft. Één van die eigenschappen is dat het een middel is dat ontkalkt. Het is immers een zuur en met een zuur kun je bijvoorbeeld de tegels in de badkamer ontkalken. Een nadeel van (schoonmaak)azijn is dat het een zwak zuur is. Een zwak zuur ontkalkt matig, het duurt dus langer om de badkamer of de kraan te ontkalken, dan bijvoorbeeld een professionele ontkalker te gebruiken. Verder, en daar kun je over discussiëren, heeft schoonmaakazijn een onaangename geur. Na het badkamer schoonmaken met azijn ruikt de badkamer alsof er Amsterdamse uitjes zijn ingemaakt.

Bij het effectief badkamer schoonmaken zijn een aantal zaken belangrijk. Dat zijn o.a. de pH (zuurgraad) van het schoonmaakmiddel, tijd, met wat maak je schoon(bijvoorbeeld een schuurspons of een borstel) en in mindere mate de temperatuur.

Meer weten? Je leest het op schoonmaakgoeroe.nl 

Leave a Reply 0 comments