Hoe je je verlichting volledig op Philips Hue kunt bedienen

Hoe je je verlichting volledig op Philips Hue kunt bedienen

Het is nu mogelijk om je hele huis, inclusief tuin op Philips Hue over te zetten!

Ik heb deze Philips Hue tutorial zo geschreven dat iedereen - ook mensen die weinig met technologie hebben - de lampen kunnen bedienen. Ook zonder gebruik te maken van smartphones. Voor de installatie is wél wat technische kennis nodig. Heb je hier zelf geen zin in, schakel dan een installateur in. In deze tutorial heb ik geen Hue alternatieven zoals Innr of IKEA Tradfri meegenomen. Het proces is waarschijnlijk hetzelfde, maar aangezien ik het nog niet zelf uitgeprobeerd heb, wil ik daar geen aannames over doen. Wil je meer dan alleen je verlichting in je huis automatiseren? Check dan ook ons Grote Domotica Overzicht.


Sven van BuurenMijn naam is Sven van Buuren, mede eigenaar van Masters of Interior Design. Ik ben altijd op zoek naar verbeteringen en vind gadgets fantastisch. Vooral als ze mijn leven makkelijker en aangenamer maken. Voor mij als interieurarchitect is domotica en licht onvermijdelijk onderdeel van een goed doordacht Interieur Masterplan.
Omdat er zoveel mogelijk is op dit gebied is allerlei prijsklasse en moeilijkheids-gradaties heb ik het hier het meest gebruikte en meest  toegankelijke systeem voor je uiteengezet. Voor als jij je bestaande lichtplan in huis wilt ombouwen naar een systeem waarbij je volledig geautomatiseerd of met één druk op de knop de complete sfeer kunt veranderen. Vanaf huis en vanuit waar dan ook ter wereld.

Philips Hue Stap 1 Inventarisatie

Om over te schakelen naar Philips Hue moeten we de status quo in kaart brengen.

1. Welk merk schakelmateriaal heb je?

Philips Hue werkt samen met de grote merken. Voor onder andere Jung, Gira, Busch-Jaeger en Niko zijn speciale "Friends of Hue" schakelaars te vinden. Voor veel andere merken zijn er alternatieven te vinden. Is jouw schakelaar zonder het buitenste lijstje precies 5,5cm in het vierkant, dan past waarschijnlijk het Gira System 55 dat geschikt is voor Hue.

> Welk merk schakelmateriaal heb je?

2. Welke lampen heb je?

Ga na welke bestaande lampen je hebt.

  • Breng alle losse lampen in kaart. Zijn de lichtbronnen te verwisselen? Zo ja, welke fitting zit er op? Zo nee, noteer dit ook. Noteer het wattage in gloeilamp equivalent.
  • Breng alle plafondlampen in kaart. Zijn de lichtbronnen te verwisselen? Zo ja, welke fitting zit er op? Zo nee, noteer dit ook. Is het een spot, noteer de diameter. Noteer het wattage in gloeilamp equivalent.
  • Breng alle wandlampen in kaart. Zijn de lichtbronnen te verwisselen? Zo ja, welke fitting zit er op? Zo nee, noteer dit ook. Noteer het wattage in gloeilamp equivalent.
  • Breng alle led strips in kaart. Is het RGB of wit - warm wit? Zorg ervoor dat je bij de LED driver kunt. Zit er een trafo op de led driver? noteer de uitgaande stroom (watt / volt).
  • Breng alle overige verlichting die je wilt vervangen in kaart. Zijn de lichtbronnen te verwisselen? Zo ja, welke fitting zit er op? Zo nee, noteer dit ook. Noteer het wattage in gloeilamp equivalent. Bij spots, noteer de diameter.

> Breng alle lampen in kaart

Benodigdheden

Hue Bridge

Allereerst is er een Philips Hue Bridge nodig. Deze is los te verkrijgen, maar zit meestal in ook een Philips Hue Starterset. Het maakt niet zoveel uit welke starterset, zolang die Hue Bridge er bij zit.

Houd rekening met het volgende:

  • De Hue Bridge moet worden aangesloten op je router of modem met een ethernetkabel. Het werkt mee als je een stabiel WiFi netwerk in huis hebt. De Hue lampen praten overigens niet over het WiFi netwerk, maar via een eigen (Zigbee) protocol.
  • De Hue Bridge kan maximaal 50 lampen bedienen. Heb je meer lampen in kaart gebracht, dan is het handig om per verdieping of zone een eigen Hue Bridge te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een eigen Hue Bridge voor de slaapvertrekken gaan of voor een Hue Bridge voor de tuin.
  • Ieder Hue apparaat dat op dezelfde Bridge zit aangesloten moet binnen 10 meter een ander Hue apparaat hebben. Inclusief de Bridge zelf. Dat is de maximale afstand voor stabiele bediening, maar is in de meeste huizen geen probleem.

> Bestel benodigde aantal Hue startersets met Hue Bridge

Gewone lampen

De gewone lampen zijn het makkelijkst te vervangen voor Philips Hue. Je kunt eenvoudig alle lampen met E27 of E14 vervangen voor een Hue E27 of Hue E14 versie. Dat geldt ook voor normale GU10 spots met een diameter van 5cm. Deze kun je eenvoudig vervangen voor Hue GU10 spots. Er zijn Hue lampen in verschillende wattages / lichtopbrengsten. Vervang je lampen voor minimaal dezelfde lichtopbrengst (lumen of wattage gloeilamp equivalent). Er zijn Hue White lampen, Hue wit - warm wit en Hue White and Color lampen, maar ook Hue Filament lampen.

> Bestel benodigde aantal gewone lichtbronnen

Philips Hue Starterset

Philips Hue armaturen

Philips Hue heeft zelf een aantal losse lampen met stekker die je zo aan je Hue netwerk kan hangen. Ook zijn er wand- en plafondlampen en verschillende spots. Voordat je al je armaturen gaat vervangen, check eerst of je met een losse Hue lichtbron uit de voeten kan.

Bekijk de Philips Hue armaturen

> Bestel benodigde aantal Hue armaturen

Schakelaars en bediening

Je wilt je Hue lampen natuurlijk bedienen. Alle instellingen gaan via de App op je telefoon of iPad. Je kunt ook een aantal standaard schakelaars van Philips kopen.

Hue Dimmer Switch

De Philips Hue dimmer switch is een handige afstandsbediening voor je slimme lampen. Zet je lampen feller, dim ze, kies lichtscènes of stel het licht in dat het beste past bij het moment van de dag. Je kunt deze slimme schakelaar gemakkelijk aan de wand plakken of de magnetische achterkant gebruiken. Of schroef de wandhouder op de muur om een bestaande lichtschakelaar te vervangen. Doordat de nieuwe wandhouder iets breder uitgevoerd is, kun je hem mooi wegwerken zonder rare rafelrandjes. En hij werkt helemaal draadloos! Haal de dimmer switch eenvoudig van de wandhouder en draag hem bij je om overal in huis je slimme lampen te bedienen. Je kunt er tot wel tien slimme lampen mee bedienen. Heb je al een Hue Bridge? Dan kun je via de Hue app de instellingen van de dimmer switch helemaal naar smaak aanpassen, precies zoals jij het wil.

Hier stoppen of doorgaan?

Veel mensen vervangen de gewone lampen voor Hue lampen en stoppen dan. Dat is logisch, want hierna wordt het iets ingewikkelder. Lange tijd ben ik zelf hier gestopt. Ik had mijn tuinverlichting ingesteld zodat de lampen automatisch aan gaan bij zonsondergang en 's nachts op een laag pitje om bij zonsopkomst weer uit te gaan. Ook mijn losse lampen in de woonkamer werkten zo. 

Nu Hue Friends steeds uitgebreider wordt ben ik sinds kort verder gegaan. Juist omdat het nu écht leuk wordt. De complexiteit viel mij mee. Je moet bijvoorbeeld een lamp los schroeven en een kroonsteentje vervangen voor een apparaatje. Dat apparaatje moet je dan aan je Hue netwerk koppelen.

Friends of Hue schakelaars

Zelf heb ik Gira System 55 in huis. Ik kan dus gemakkelijk mijn schakelaars vervangen voor Senic Gira Friends of Hue schakelaars. In eerste instantie had ik een Zigbee schakelaar gekocht die in mijn System 55 paste. Ik had deze gekozen omdat deze goedkoper was en 8 toetsen had. Dit was dus geen officiële Friends of Hue schakelaar. Lang verhaal kort: werkt niet. Ook al staat er op dat Hue ondersteunt wordt. Kort verhaal lang: Deze schakelaars ondersteunen geen scenes en geen lichtinstellingen. Alleen aan en uit. Niet kopen dus.

gira_senic_friends_of_hue_2_

Op dit moment ben ik mijn schakelaars aan het vervangen voor de officiële Senic Gira Friends of Hue versie. Die knoppen kan ik dus volledig programmeren en werken net als de Tap zonder batterijen.

Op de badkamer heb ik bijvoorbeeld mijn twee enkele schakelaars vervangen door 2 dubbele Hue varianten. Iedere knop kan ik programmeren. We hebben een knop "Wellness" (alle sfeerverlichting op een laag pitje), "Ochtenddouche" (koel en veel licht), "Avond" (laag licht bij de spiegel zonder ventilator), etc. Ons leven is significant verbeterd!

Het aansluiten van deze schakelaars is een fluitje van een cent. Er is geen zwarte draad nodig. Er is zelfs helemaal geen draad nodig! Alles werkt draadloos en zonder batterijen. Instellen gaat via de Hue App. Het enige elektrawerk is het loshalen van de oude schakelaar.

Bekijk de Gira, Niko, Jung en Busch-Jaeger Friends of Hue schakelaars.

> Bestel benodigde schakelaars

Overige lampen Philips Hue geschikt maken

Lampen met snoer geschikt maken voor Philips Hue

Zijn er stekkerlampen die niet Hue geschikt zijn, bijvoorbeeld omdat er heel veel lichtbronnen in zitten of omdat led-lampen vast zitten, dan kun je deze op een Hue Smart Plug aansluiten. Let op: een Hue Smart Plug kan niet dimmen, maar alleen aan- en uitschakelen. 

Voor de pro's: er is een work-around om dit soort lampen te dimmen (let wel op of je lamp te dimmen is). Daar is geen Hue Smart Plug voor nodig, maar een losse inbouw dimmer voor in het stopcontact of in het snoer. Daarover vertel ik je meer in de paragraaf hieronder.

Lamp met snoer buiten op Hue aansluiten? Gebruik daarvoor de outdoor stekker van Osram, welke eenvoudig op het Hue netwerk aan te sluiten valt.

> Bestel benodigde aantal Hue Smart Plugs of de Hue geschikte outdoor stekkers

Plafondlampen en wandlampen geschikt maken voor Philips Hue

Wil je je plafondlamp of wandlamp geschikt maken voor Hue, dan is dat ook mogelijk. Ik heb zelf een hanglamp met 6 kleine halogeenlampen. Deze kan ik nu met Hue bedienen. Hiervoor heb je een inbouw Zigbee dimmer nodig. Deze bouw je in de rozet van de lamp of in de muurdoos in. Dus niet in de bestaande schakelaar. De installatie is relatief simpel en wordt eenvoudig aan de Philips Hue app toegevoegd als nieuwe lamp.

> Bestel benodigde aantal inbouw Zigbee dimmers voor Hue


Ledstrips geschikt maken voor Philips Hue

Heb je ledstrips en wil je deze voor Philips Hue geschikt maken, dan kan dat ook eenvoudig. Ledstrips worden aangestuurd door een apparaatje dat tussen het stopcontact (of transformator) en de ledstrips zit. Dit apparaatje heet de driver en dat is precies hetgeen dat je vervangt. Het is letterlijk plug en play. Draadjes aansluiten, stekker er in en pairen met de Hue app. Het enige probleem kan wellicht zijn, dat je driver in het plafond verstopt zit.

Overzicht Hue geschikte drivers (zonder trafo)

> Bestel benodigde aantal Hue geschikte drivers

Philips Hue Installatie

Heb je alles in huis? Begin dan met de gewone lampen te vervangen voor Hue lampen. Waarom? Je raakt alvast bekend met de app, hoe het pairen werkt en met de instellingen. De app helpt je kamers aan te maken en lampen aan kamers te koppelen. Ook zorgt het ervoor dat je door het hele huis heen alvast Hue lampen én dus een Hue signaal / netwerk hebt. Dat komt van pas bij het installeren van de andere oplossingen. Ook kun je de Hue stekker alvast installeren.

Aangezien de installatie eenvoudig is, zal ik hier niet verder op ingaan. De app en de handleiding bij de lampen geeft al meer dan genoeg uitleg.

Vervang hierna de ledstrips drivers en de inbouwdimmers. De dimmers hebben vaak een wat minder handige handleiding, maar de webwinkels die het leveren geven bijna altijd een goed stappenplan of instructievideo.

Genieten

Je bent gewoon klaar! Alle lampen zijn bij het installeren ingesteld. Je hebt vast wat finetuning de komende tijd, maar bovenal geniet lekker van het gemak.

Over de schrijver
Sven van Buuren (1980), interieurarchitect, bezit een aangename mix van rationaliteit versus groot dromen. Hij maakt graag rigoureuze keuzes. Keuzes waar je in eerste instantie niet aan dacht, maar waarvan de consequenties altijd positief worden benut. Voor Sven betekent ‘Living on Your Own Terms’ zijn eigen vrijheid vormgeven om dromen na te kunnen leven. Met zijn optimisme en loyaliteit verzamelt hij graag mensen om zich heen die iets toe te voegen hebben. Aan zijn leven, maar vooral aan het leven van elkaar.
Reactie plaatsen