Badkamer verlichting tips en advies
27 augustus 2019 

Badkamer verlichting tips en advies

Een sfeervolle badkamer afmaken begint bij het kiezen van de juiste verlichting. Door verschillende verlichtingstypes te combineren en de lichtpunten strategisch te plaatsen, krijg je de perfecte sfeer in je badkamer.

Om de badkamer in elke situatie optimaal te verlichten kan je gebruikmaken van de drie verlichtingstypes:

  1. Algemene verlichting, 
  2. Accentverlichting & 
  3. Taakverlichting

de juiste verlichting voor de badkamer kiezen

01. Algemene verlichting in de badkamer

Deze lichtbron wordt ook wel de basisverlichting genoemd en is aangesloten op de hoofdschakelaar. Ze heeft tot doel de badkamer aangenaam te verlichten en bestaat meestal uit inbouwspots of een centrale armatuur. Bij het kiezen van de algemene badkamerverlichting moet je er rekening mee houden dat er geen donkere hoekjes ontstaan en dat er geen rechtstreekse inkijk is op de lamp vanuit het bad. Als lichtbron kan je gebruikmaken van heldere witte lampen die aansluiten bij het daglicht.

spiegelverlichting badkamer02. Taakverlichting in de badkamer

Deze verlichting zorgt ervoor dat je nauwkeurige taken zoals scheren en maquilleren in optimale omstandigheden kan uitvoeren. De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden, kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux. (zie verpakking lamp). Er zijn ook spiegels met ingebouwde verlichting verkrijgbaar.

03. Sfeerverlichting in de badkamer

De badkamer wordt steeds vaker gebruikt als je eigen wellness center en daar speelt ook de verlichting een belangrijke rol in. Met sfeerverlichting kan je de stemming in de badkamer met één druk op de knop volledig omgooien en heerlijk ontspannen. Je kan hiervoor natuurlijk gebruikmaken van kaarsen maar als je het liever strak en eenvoudig houdt dan is dimbare accentverlichting en verkleurbare LED-verlichting the way to go! Deze laatste zijn door hun geringe formaat overal plaatsbaar en kunnen ook makkelijk toegevoegd worden aan de bestaande badkamerverlichting.

sfeerverlichting badkamer

Veiligheid van elektra in de badkamer

Let op, niet elke lamp is geschikt voor de badkamer. Voor je eigen veiligheid moet de verlichting voldoen aan de juiste IP-waardes in de badkamer. Check deze vooraf online bij de specificaties van je gekozen armatuur of kijk op de verpakking.

ip waardes in de badkamer

Heb jij ook een nieuw huis of appartement, maar geen idee waar je moet beginnen? Kom je er niet uit met de aangesloten partijen van jouw projectontwikkelaar? Bel of mail ons, dan heb je binnen 2 tot 3 dagen een compleet MasterPlan voor jouw nieuwe huis. Inclusief badkamer. Inclusief licht- en elektraplan. Zo ben je alle vragen van de bouwer tot aan de oplevering voor.

Over de schrijver
Sven van Buuren (1980), interieurarchitect, bezit een aangename mix van rationaliteit versus groot dromen. Hij maakt graag rigoureuze keuzes. Keuzes waar je in eerste instantie niet aan dacht, maar waarvan de consequenties altijd positief worden benut. Voor Sven betekent ‘Living on Your Own Terms’ zijn eigen vrijheid vormgeven om dromen na te kunnen leven. Met zijn optimisme en loyaliteit verzamelt hij graag mensen om zich heen die iets toe te voegen hebben. Aan zijn leven, maar vooral aan het leven van elkaar.
Reactie plaatsen