Moeten we ons nieuwbouwhuis casco laten opleveren en zelf afbouwen? Of alles laten regelen door de projectontwikkelaar?
07 december 2019 
in Create

Moeten we ons nieuwbouwhuis casco laten opleveren en zelf afbouwen? Of alles laten regelen door de projectontwikkelaar?

En: wat zijn de valkuilen? Waar moet je op letten?

Bij de aankoop van een nieuw huis krijg je van de projectontwikkelaar allerlei vragen op je af en een berg aan meerwerk-opties aangeboden. Hoe weet je zeker of er goed aan doet om deze af te nemen? Natuurlijk is het heerlijk als de projectontwikkelaar jouw nieuwbouwhuis afbouwen kan. Zodat je de sleutel krijgt en direct in kan huizen. Maar kan de projectontwikkelaar aan jouw wensen of verwachtingen voldoen?

Als jouw nummer 1 verhuisreden is om eindelijk die prachtige leefkeuken te hebben, wil je wél dat de bouwer kan leveren waar jij al zo lang naar verlangt. Hetzelfde geldt voor je nieuwe badkamer en toilet. Kan de aangesloten sanitairpartner jouw woonwensen wel echt vervullen? Sluit zijn collectie aan bij jouw smaak en stijl? Of zul je met minder genoegen moeten nemen?

Daarom kan Casco door de projectontwikkelaar laten opleveren de oplossing zijn om het nieuwbouwhuis zelf te laten afbouwen en helemaal te maken zoals je zelf wilt. Die kans heb je nu, met nieuwbouw! Hieronder delen we de belangrijkste adviezen om direct de afbouwfase te kunnen starten, zodra je de sleutel in ontvangst hebt genomen. Natuurlijk vertellen we je ook hoe je ervoor kunt zorgen dat alles loopt zoals afgesproken en het ook echt wordt zoals je zelf bedacht hebt. Of misschien zelfs mooier.

"YES! We hebben een aannemer die ons nieuwbouwhuis afbouwt. Alles is geregeld!"

Alles is goed afgesproken en dicht getikt in het contract. De aannemer begint direct als wij van de projectontwikkelaar de sleutel krijgen.

Hoe zorg je er dan voor dat die aannemer gaat maken wat jij wilt, op tijd én binnen budget?

Aan de hand van tekeningen en omschrijving (het bouwbestek) die jij aan hebt geleverd. Maar wacht even, heb jij die tekeningen wel? Zo niet, dan moet je die maken of heel snel laten maken. Waar baseert de aannemer immers zijn prijs op? Geen tekeningen, dan is het vragen om dure problemen achteraf.

Heb je je tekeningen, dan kan de verbouwing beginnen.

Binnen enkele dagen is er enorm veel gebeurd, dat wat er uitgesloopt moest worden ligt al in de container, er wordt druk gefreesd, gemeten en zelfs de stukadoor is al in aantocht. 's Ochtends of 's avonds rijd je even langs de bouw om te zien wat de vorderingen zijn, alles ziet er lekker voortvarend uit. Maar dan...verbouwing regelen

Het managen van een nieuwbouwhuis afbouwen

Iedereen is vol goede moed en energie gestart, maar na enige dagen komt de sleur erin. Er ontstaan irritaties. Bij uitbesteden is het niet zo dat de aannemer je volledig heeft begrepen. Jij blijft zelf verantwoordelijk voor het managen de afbouw van jouw nieuwbouwhuis, ofwel het controleren en aansturen van de aannemer.

Dat wat niet goed over gekomen is moet je laten merken. Herhaling is heel belangrijk. Communiceren is immers vaak niet het sterkste punt van handige vakmannen. Die zijn het liefst continu hard aan het werk en gaan gewoon aan de slag. Ze zullen niet elke ochtend het bouwbestek lezen of de details met je afstemmen. Uit eigen ervaring weten we dat zelfinitiatief van de vakmannen niet altijd wordt gewaardeerd: "Dit is toch veel praktischer en makkelijker te maken!" zegt de timmerman dan.

Nieuwbouwhuis afbouwen - de bouwplanning

Wat hij die dag gaan doen, haalt een vakman deels uit de eerste briefing en deels uit zijn jarenlange ervaring. De communicatie met de aannemer moet je lopende houden.

Ga niet heel veel dingen vragen, maar vraag: "Wat ga je maken?" En als dat helemaal duidelijk is dan vraag je: "Wanneer is het af?" Dit klinkt heel simpel maar heeft wel wat voeten in aarde: vaak kom je als opdrachtgever met een hele lijst, waar de aannemer overal iets op zegt maar niet overal op antwoord geeft. Neem hier de tijd voor. Omdat het voor jou vast geen dagelijks werk is, raden we je aan om elke ochtend en middag een kort bezoekje van 15 minuten te brengen op de bouwplaats. Ook een wekelijkse bouwvergadering voorkomt een hoop misverstanden. Zo draag je samen de verantwoordelijkheid voor opleveren volgens jouw standaard en jouw gewenste afwerkingsniveau.

Tip van onze Create Manager: Ga op je dagelijkse bouwbezoek niet teveel dingen vragen, maar vraag: "Wat ga je maken?" En pas als dat duidelijk is, vraag je: "Wanneer is het af?".

Werktijden

Een aannemer werkt normaal gesproken tussen 7:30 en 16:00 uur. Dat zorgt ervoor dat er maar weinig flexibiliteit is voor overleg, want jouw agenda ziet er vast anders uit. Vrij nemen, part-time werken of zo nu en dan je werk even laten liggen voor wat het is kan, maar dat kan natuurlijk niet te lang voortduren. Er even vanuitgaande dat dit is ook wat jij wilt... Want, wellicht heb jij andere kwaliteiten en interesses.

Wees 2x per dag op de bouw aanwezig: 's Ochtends 15 minuten en aan het einde van dag 15 minuten. Maak samen met de aannemer een doorloopronde van een uur aan het einde van de week.

Goed doorspreken van de werktekeningen helpt. Dat is basis. Cruciaal bij het afbouwen van je nieuwbouwhuis is, dat je ook echt op de bouw komt kijken. Je wilt dat de bouwers jou als opdrachtgever goed leren kennen en je onderling een band kunt opbouwen. Onderschat namelijk niet de kracht van de gun-factor! Het zijn juist de kleine dingen die zorgen voor een succesvolle verbouwing.

Als je dit niet doet, dan trekt de aannemer - met de beste bedoelingen - langzaam maar zeker zijn eigen plan. Dan kan het voorkomen dat het opleverniveau van de aannemer er anders uitziet dan jouw kwaliteitsstandaard of jouw verwachtingen. "Nee meneer, het afkitten van de plinten is niet meegenomen in de offerte".

Kortom, na een tijd verbouwen is je nieuwe huis nog stééds niet naar je zin. Duur geintje. Wat nu? Het verhuisbedrijf bellen om te melden dat ze volgende week nog niet hoeven te komen?

Dus nogmaals: 2x per dag op de bouw aanwezig zijn. 's Ochtends 15 minuten en richting het einde van zijn werkdag nog eens 15 minuten. Maak samen met de aannemer een doorloopronde van een uur aan het einde van de bouwweek. Wat is er deze week gebeurd en wat gaat er volgende week gebeuren? Het klinkt heel simpel, maar geloof me, het scheelt héél veel gedoe, geld en frustraties.

Wil je na het lezen van dit artikel nog steeds je verbouwing zelf managen? Dan weet je nu goed wat je te wachten staat en waar je op moet letten.

Hebben we nu alle lol van een nieuwbouwhuis er in één keer af gehaald? Neig dan niet naar een complete oplevering door de bouwer, vol concessies, om maar van het gedoe af te zijn. Daar krijg je helemaal spijt van.

We hebben namelijk een goede oplossing: Bij het MoID MasterPlan kun je namelijk kiezen om je verbouwing volledig aan ons en ons team uit te besteden. Tot en met de koffiekopjes aan toe. Of precies tot zover je dat zelf wilt. Zo kun jij doen wat je het leukste vindt en waar je het beste in bent. Dan doen wij dat ook!

Twijfel je ook tussen een complete oplevering door de projectontwikkelaar of toch casco op laten leveren?

Stel hieronder jouw vragen, twijfels of ervaringen.

Over de schrijver
Sven van Buuren (1980), interieurarchitect, bezit een aangename mix van rationaliteit versus groot dromen. Hij maakt graag rigoureuze keuzes. Keuzes waar je in eerste instantie niet aan dacht, maar waarvan de consequenties altijd positief worden benut. Voor Sven betekent ‘Living on Your Own Terms’ zijn eigen vrijheid vormgeven om dromen na te kunnen leven. Met zijn optimisme en loyaliteit verzamelt hij graag mensen om zich heen die iets toe te voegen hebben. Aan zijn leven, maar vooral aan het leven van elkaar.
Reactie plaatsen