wat is een ledlamp

Wat is een ledlamp?

LED is de afkorting van Light-Emitting Diode. in het Nederlands: lichtuitstralende diode. Een diode is een elektronisch onderdeel dat de elektrische stroom in de vorm van licht zeer goed in één richting geleidt, maar praktisch niet in de andere.

Dit kan zichtbaar licht in diverse kleuren zijn, maar ook infraroodstraling of ultraviolette straling. Na de uitvinding ervan in 1962 werden leds aanvankelijk alleen gebruikt als indicatorlampje en voor signaaloverdracht. Als gevolg van technologische verbeteringen is de lichtopbrengst toegenomen en aan het eind van de jaren 1990 konden leds geproduceerd worden die geschikt waren als lichtbron voor het gewone dagelijkse gebruik. Meestal is een led ingebouwd in een kleine doorzichtige behuizing van een paar millimeter groot, die tevens als lens fungeert.

Inmiddels is een LED lamp de beste vervanger van gloeilampen. Ze geven een beter lichtpatroon en lichtkleur dan bijvoorbeeld spaarlampen. Ook zijn ze in veel soorten en maten te krijgen en zijn ze vaak dimbaar. Wat wij zelf super vinden zijn LED lampen die een 'dim to warm' functie hebben. Dat betekent dat als je ze zachtjes zet, dus heel erg dimt, dat ze dan net zulk mooi warm licht geven als gloeilampen. Hier hebben we een aantal goede voorbeelden staan.

Reactie plaatsen