Wat is een architraaf?

Tegenwoordig wordt de term architraaf gebruikt voor houten lijsten als sierafwerking rondom een kozijn.

Net zoals een plint langs de vloer een afwerking is, is een architraaf dat voor een kozijn. In oude gebouwen zijn vaak nog architraven aanwezig. Architraven worden tegenwoordig vooral gebruikt om deuren een historische en sfeervolle uitstraling te geven. Door te variëren in de vorm en afmetingen van een architraaf is het goed mogelijk om de sfeer in uw woning aan te passen aan uw eigen stijl.

Architraven (ook wel deurlijsten genoemd) en plintneuten werden in de Nederlandse architectuur tussen 1840- 1950 veelvuldig toegepast. De architraaf is een lijst op/om een kozijn, die een tweetal functies heeft.

  1. Architraven worden gebruikt om de overgang tussen wand en kozijn te verbergen. Door de architraaf op de scheiding te plaatsen van muur en kozijn worden eventuele scheuren verborgen.
  2. Een architraaf is ook een sierelement op het kozijn. De plintneut dient als mooie aansluiting voor de architraaf en de plint. De plintneut hoort breder dan de architraaf en hoger dan de plint te zijn.

Verwar de moderne architraaf niet met de architraaf uit de Griekse en Romeinse bouwkunst. Daar was de onderste ligger bovenop de zuilen de architraaf.

Reactie plaatsen