Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...
29 oktober 2020 
in Column

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...

Interieuradvies sessie op locatie

Column door Marc Müskens

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand... Hoe mooi wonen niet gaat over mooie spullen je huis in slepen, of de laatste trends te volgen, maar hoe het gaat over betekenis. De betekenis van spullen. Voor jou. En niemand anders.

Gisteren had ik een Discover Sessie voor interieuradvies in Rotterdam. Het was een aanvraag voor het ontwerpen van het interieur van hun prachtige nieuwe huis. De man had ik vorige week telefonisch al gesproken, de vrouw niet, maar over de telefoon was er een goede klik. Dit kon wel eens een hele goede match zijn! We besloten om elkaar in levende lijve te ontmoeten. 


Wist je dat wij de oprichters zijn van Institute of Interior Impact, waarbij wereldwijd ruim 167.000 interieur professionals zijn aangesloten? Hiermee zijn we bezig om het interieurontwerp-vak naar de volgende level brengen door het verbinden van interieur ontwerpers van over de hele wereld. In deze aflevering van onze podcast beyond Interior Design vertelt Marc dit verhaal in het Engels aan onze vakgenoten. Hoe een eenvoudige spiegel leidend kan zijn voor het ontwerpen van het gehele interieur.  


Ik schoof mijn stoel aan en ging er lekker voor zitten. Al gauw kreeg ik een grote mok kruidenthee van ze en staken ze van wal. Ze vertelden mij vol passie over hun leven en deelden de visie van hun eigen ondernemingen. Ze hadden keihard gewerkt om tot dit level te komen.

Voordat we starten met interieuradvies, vragen we onze potentiële opdrachtgevers altijd een vragenlijst in te vullen. De WoonAnalyse. Om alvast wat meer je weten te komen over hun wensen en lifestyle. Na een aantal vragen doorgenomen te hebben, kwamen we aan bij de volgende vraag: "Waar ben jij het meeste aan gehecht?"

"Waar ben jij het meeste aan gehecht?"

De vrouw antwoordde: "Deze spiegel." En ze wijst naar de spiegel die op een oude schoorsteenmantel hangt in de woonkamer. "Deze moet mee!" 

"Wat is het verhaal erachter?" vroeg ik. Waarop haar man antwoordde: "Ze heeft 'm zomaar een keer gekocht op een markt." Ik: "En wat betekent die spiegel dan voor jou?" De vrouw gaf aan dat ze dat eigenlijk niet wist: "Maar elke keer als ik in die spiegel kijk moet ik lachen. Ik word er gewoon vrolijk van!"

Om je een beeld te schetsen: het was een rechthoekige spiegel, zilverkleurig, met veel krullen. Rijkelijk versierd. Beetje barok-achtig. Deze spiegel heeft geen significante financiële waarde, maar de emotionele waarde. De betekenis, is gigantisch. Daarmee is het voor ons een absolute must geworden om deze spiegel in het interieurontwerp een prachtige plek te geven. Een plek waar ze dit gevoel elke dag weer opnieuw kan beleven. Heerlijk toch!

Inmiddels ben ik wel heel erg nieuwsgierig geworden waar deze betekenis vandaan komt. Het gesprek gaat verder: "Jouw man beschrijft je als je ‘een prinsesje!’, vertel..." De vrouw vertelde over haar jeugd. Ze komt uit een gezin met vier dochters, waarvan zij de jongste was. "Mijn vader noemde mij altijd zijn 'prinsesje' en zo voel ik me ook graag! Nu ik met mijn man ben, heb ik dat ook in hem gevonden. Hij behandeld me echt als een prinses. Dat vind ik heerlijk. Ik ben ook gek op mode, make-up en van die grote jurken van vroeger, weet je wel."

Aha! Dus de spiegel brengt haar mooie jeugdherinneringen naar boven en laat haar weer prinses voelen. De vrouw heeft een zwart mantelpakje aan, pumps en rode glitter nagellak. Aan elke hand heeft ze één vinger met gouden glitter nagellak. 

De volgende vraag in de WoonAnalyse gaat over wat 'thuis' voor jou betekent. Ze had opgeschreven: "Een romantisch kasteel waar ik dagelijks met plezier binnen kan lopen. Warmte en sfeer, een heerlijk zacht groot bed, zachte grote kussens en dekens. Het liefste alles in zachte kleuren." "Ja heerlijk!" zegt ze. Ik zie haar glunderen en genieten bij het idee alleen al. 

Die blik is precies waar wij naar op zoek zijn. Als ik dit in het interieuradvies samen met deze mensen kan ophelderen en oplossen, weet ik precies wat ons te doen staat. Dit is onbetaalbaar en zal ervoor zorgen dat haar hele leven vanaf nu nooit meer hetzelfde zal zijn. Een echte breakthrough! Maar het gaat nog veel leuker worden:

Ik kijk naar de grote zachte plofstoelen en de bank met de chique kussentjes. Toen kwam ook bij haar het inzicht en daarmee ook de emoties. Weet je al wat je man bij de vraag "Waar ben je het meest aan gehecht?" heeft opgeschreven? "Nee, geen idee. De klok?" "Nee,"  zei ik: "Hij zei: 'mijn vrouw'". Het sprookje voltrok zich recht voor mijn ogen. Ze keken elkaar diep in de ogen. Ik durfde bijna niet te kijken. Overal kwam liefde vandaan. Wow! 

"Zie je wat die spiegel allemaal voor jou betekent?" Ze keek mij aan en nu wist ik zeker dat ze het door had. Er was een aangename stilte nu alle stukjes in elkaar vielen.

Nu je dit verhaal leest kun je het misschien niet voorstellen. Als dit jouw leven was had je deze 'link' allang gezien, denk je. Het is zo duidelijk. Maar niets is minder waar: Je zit er zelf vaak veel te dicht op om zoiets te zien en bovendien ontstaan dit soort dingen langzaam in kleine stapjes, zonder dat je er erg in hebt. Ze zagen door de bomen het mooie sprookjesbos niet.

Omdat die spiegel een lach op het gezicht van de vrouw toverde, dacht ik eerst dat het een lachspiegel is. Maar het is veel meer dan dat! Haar man stemde direct met mij in. "Iedere keer als je nu in die spiegel kijkt, zien jullie je eigen sprookje. Je voelt je geliefd. Je krijgt er energie van! Je bent dankbaar voor alles wat je nu in je leven hebt en je ziet het leven dat je elke dag aan het creëren bent. Je mag leven!" 

Van dit droomverhaal zouden wij heel graag deel uit willen maken. Want dit sprookje gaat werkelijkheid worden. Het moge duidelijk zijn: wij hebben de opdracht aan tafel gekregen. Dit verhaal gebeurde gisteren. Het is heel bijzonder, maar dit bijzondere gebeurt bijna altijd tijdens onze interieuradviezen. Een andere opdrachtgever noemde het "connecting the dots". Want dat is wat we gedaan hebben. 

Dit is waar wij Masters in zijn. 

Daarom helpen we jou ook graag om ook jouw dromen te verwezenlijken. Stel je eens voor: wat zou er gebeuren als jij met andere ogen naar je huis gaat kijken? Naar je interieur, naar je leven? Dat het er niet om gaat hoe iets er uit komt te zien, maar veel belangrijker nog: waarom iets er zo uit zou moeten zien. 'Hoe' is het gevolg, maar 'Waarom' is gebaseerd op jouw verhaal. Jouw persoonlijke betekenis, jouw leven.

Hoe heerlijk zou het zijn dat iedere keuze die je maakt een bewuste keuze is. Een logische keuze, een persoonlijke keuze. De keuze voor een leven volledig op jouw voorwaarden. Hoe mooi is dat leven?


Nu denk je vast: "Dit is toch wat een interieurarchitect altijd doet?" Nee, maar Masters of Interior Design wel. En betekent dit nu dat we een Disney kasteel gaan ontwerpen? Nee, het zijn niet de torens die het kasteel maken. Maar grote kans dat er wel een 'torenkamertje' komt: een plek waar je jezelf kunt 'opsluiten', waar je je eigen ding kunt doen, waar je je kunt opladen. Tot je prins je weer mag komen halen!

Ook de entreehal zal indrukwekkend zijn. Geen ophaalbrug of grote poort, maar het zal iedereen nieuwsgierig maken. Iedereen die welkom is uitnodigen om binnen te komen. Warme, zachte kleuren en materialen zullen je omarmen en je hart het gevoel geven dat je welkom bent. Het ultieme thuisgevoel.

Benieuwd naar het eindresultaat? Volg ons op Youtube. Daar staat de video van het interieurontwerp van dit kasteeltje! Heeft dit verhaal je geraakt en wil je ook met ons werken? Klik dan hier om meer over onze interieurontwerp methode te weten te komen en check of je in aanmerking komt voor jouw eigen Interieur MasterPlan.


Over de schrijver
Reactie plaatsen