fbpx

Materialen op de muur

Materialen op de muur... Naast stucwerk met een laag je verf is er natuurlijk nog veel meer mogelijk. Tegels kennen we al. Maar die worden voornamelijk in de badkamer op wanden toegepast. Je hebt misschien al onze blogpost gelezen over kleur op de muur. Zo niet, lees die dan eerst.

Ik heb hieronder een aantal materialen beschreven. Het leuke van materialen ten opzichte van alleen schilderen is dat je nog meer dan met alleen een kleur op de muur sfeer kunt bepalen.

More...

Het is belangrijk dat je altijd voor je begint weet wat het effect is dat je wilt bereiken. Wat zijn de karaktereigenschappen van de ruimte? Is deze diep en wil je deze nog dieper laten lijken? Moet het ruimtelijker ogen? Hoe wordt de ruimte gebruikt? Waar wil je de aandacht aan geven? Dat zijn allemaal overwegingen die genomen moeten worden, voordat je het materiaal kiest.

Behang

Natuurlijk kennen we allemaal behang. Dit is in vele soorten en stijlen te krijgen. Van je eigen fotoprint tot kleurrijke doorlopende patronen. Deze tellen we niet mee in de top 5, maar ik wilde je onderstaande patronen van Eijffinger niet onthouden:

Veel prints, mooie texturen, je kunt het allemaal vinden. Een van de nieuwe materialen op de muur is fotobehang. Er zijn een aantal standaardprints, maar je kan ook je eigen foto aanleveren. Je kunt dit bestellen bij www.muurmode.nl

Maar, er is nog veel meer mogelijk op je muur naast behang of stucwerk:

5. Materialen op de muur: Tegels

Tegels horen toch in de badkamer? Of boven het aanrecht. Ja, dat klopt. Maar wat is er mis met tegels aan de wand in de huiskamer? In de mediterraanse landen gebeurt dat wel vaker. Het is een van de perfecte materialen op de muur!

Je hoeft natuurlijk niet zo’n glanzend witte tegel van 30x30cm aan je muur te plakken. Er is nog veel meer mogelijk.

Er zijn prachtige formaten tegels mogelijk. Van mozaïek tot giga oppervlaktes van 1,2 meter bij 1,2 meter. Meer weten over tegels? Ga dan met Interior Issues langs bij Intercodam.

4. Materialen op de muur: Beton

Beton? Ja beton. Beton hoeft niet hard en kil te zijn. Architect Tadao Ando experimenteert al jaren met beton en komt tot prachtige wanden van satijnzacht beton met prachtige tekeningen.

Beton hoeft niet industrieel te zijn, met ruwe afwerking en grote gaten. Beton kan ook heel warm overkomen.

Wil je geen echt beton? Denk dan eens aan imi beton. Dat is een flinterdun laagje op MDF, dat eenvoudig aan te brengen is. Ook is er behang met een betonprint, maar dat is mij iets te nep. Denk ook eens aan beton ciré als een van de bijzondere materialen op de muur.

3. Materialen op de muur: Hout

Hout kan natuurlijk ook op de wand gebruikt worden. De klassieke lambrisering is een van de bekende materialen op de muur. Wat nieuwer is dat het parket dat op de vloer ligt doorgetrokken wordt op de wand.

Zo’n lambrisering kan natuurlijk ook doorgetrokken worden tot het plafond, voor een dramatisch effect. Hout heeft een heel warme uitstraling met prachtig spannende tekeningen.

Je kan het ook als plaatmateriaal toepassen, in bijvoorbeeld vierkante MDF panelen, al dan niet met een fineerhouten toplaag, misschien wel diagonaal geplaatst. Wat nieuw is, is bamboe als wandoppervlak gebruiken. Dat heb ik laatst in een lange gangwand toegepast. Daardoor is een natuurlijke maar ook heel ruimtelijke oplossing ontstaan.

2. Materialen op de muur:Kunststof en fiber

Een bijzondere oplossing kan een 3D muur zijn. Bijvoorbeeld het milieuvriendelijke Wall Art. Het is te krijgen in een aantal te combineren patronen en is overschilderbaar.

Veel gebruikt in de meubelindustrie is HPL. Een dun kunststof laagje dat geplakt wordt op een plaatmateriaal. Omdat de zichtbare laag een print is, zijn er heel veel verschillende patronen mogelijk. De print is afgewerkt met een harde transparante toplaag. HPL is te krijgen in veel kleuren, houtpatronen, steendecoren, maar vooral leuk zijn alle fantasie decors. Meer daarover bij Abet Laminati en Iboma. Interior Issues kan een mooi wandpatroon voor je ontwerpen.

3Form is een fabrikant van (semi)transparante kunststof panelen. In het kunststof kunnen patronen, maar ook materialen toegevoegd worden. Zowel natuurlijke materialen als bijvoorbeeld metaalgaas. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk.

1. Materialen op de muur: Metaal

Metaal is bijzonder. Zelf experimenteer ik al een aantal jaren met het toepassen van staalplaten als materialen op de muur en heb de juiste manier gevonden om ze goed toe te passen. Zelfs in de badkamer. Het leuke is dat het veel voordeliger dan mooie tegels is. Maar de uitstraling is veel gaver.

Metaal is vrij kil wanneer je het als RVS toepast, maar wanneer het metaal zijn donkergrijze walshuid houdt, zit het vol met vlammen en patronen. De uitstaling van het metaal wordt zo ook een stuk aangenamer, vanwege de diepere kleur.

Ook erg mooi is het toepassen van koper als wandbekleding. Hier zijn ook gevelsystemen voor buiten van te krijgen, die je gewoon binnen kunt toepassen. Maak je maar niet ongerust: Dat koper hoeft niet gepoetst te worden: Het blijft zoals het is.

Meer mogelijkheden

Er zijn meer materialen op de muur:​

Leem en Tadelakt

Tadelakt is een Marokkaanse techniek, die veel in badruimtes wordt toegepast. Het is eigenlijk een stuc, op basis van kalk. Tadelakt wordt ingewreven tot het helemaal waterafstotend is. Het heeft een prachtige marmerachtige uitstraling en is veel harder dan het bij ons bekende stuc. Bron: Tierrafino

Leem is ook een soort stucwerk, maar dan op basis van het natuurlijke leem. Het heeft een subtiele levendige structuur en is te krijgen in prachtige aardetinten. Daardoor is het na het stucen klaar voor gebruik. Leem ademt en reguleert vocht. Koel in de zomer en warm in de winter. Bron: Tierrafino

Glas

Ook glas is een mooie manier om je wand te veranderen. Saint Gobain heeft bijvoorbeeld een serie gelakt glas, waar je niet doorheen kan kijken. Glas is keihard, krast niet en heeft natuurlijk een prachtige glans. Ook is er glas te krijgen dat prachtige patronen heeft. Zo heeft 3Form een serie, bestaande uit twee lagen glas met daar tussenin stoffen en andere platte materialen verwerkt.

Stof

Snel een groots effect op je muur? Denk dan eens aan stof. Dat kun je eenvoudig spannen op een paar latten en binnen no-time heb je een heel nieuwe uitstraling. Let er wel op dat de stof Trevira CS brandvertragend zijn. Ook vilt is een van de gaafste materialen voor op de muur!

Muurstickers

Simpel een leuk effect, zoals een skyline contour op je (gekleurde) muur? Muurstickers zijn super en eenvoudig toe te passen.

Muurschildering

Een andere wow-factor is een mooie muurschildering. En nee, niet zo’n Grieks tafereeltje natuurlijk, maar een mooi groot werk van vloer tot plafond. Dat kan een stilleven zijn, maar ook iets abstracts. Op internet zijn er genoeg kunstenaars te vinden die dit bij je kunnen doen. Een voordelig alternatief? Een groot canvaspaneel, dat je gewoon op de vloer tegen de muur zet.

Natuurlijk schrijven we onze blogs om je te adviseren en inspireren voor je interieur. Maar we realiseren ons bij dit artikel ook dat het misschien iets teveel inspiratie is 😉 De keuzevrijheid voor wandafwerking is ook groot!

Zoals we je in aan het begin van dit artikel al vertelden kan het handig zijn om eerst onze blogpost over “kleur op de muur” te bekijken. Wellicht heb je thuis al een wand uitgekozen die je wilt gaan aanpakken, maar is dat ook de juiste muur?

We kunnen goed begrijpen dat je na al deze woonideeën nog specifieke vragen hebt over bepaalde materialen. Daarom heb je de kans om hieronder jouw reactie achter te laten. Waarmee kunnen we je helpen? We zitten er klaar voor!

Leave a Reply 0 comments