fbpx

De kranenkeuze: waar te beginnen?

Kranen zijn er in vele stijlen, soorten en maten. Je kunt ze vinden in iedere prijscategorie. Waar moet je los daarvan op letten?

Serie Cobber van Hotbath in diverse kleuren

Materiaal

Een kraan heeft meestal een roestvrijstalen of chroom afwerking. Roestvrijstaal is vaak mat van kleur, chroom is glanzend. Het voordeel van roestvrijstaal is dat het hygiënisch en robuust is. Ook gaat het de vorming en verspreiding van bacteriën tegen. Chroom daarentegen zorgt voor een lichte uitstraling. Daarnaast zijn er kranen van glanzend verchroomd messing (geelkoper) en allerlei andere kleuren. Een chroom beschermlaag gaat lang mee. De binnenste laag is vaak gemaakt van massief messing. 

Vroeger werden kranen van gepolijst koper van een laagje nikkel voorzien om ze te laten glanzen en te beschermen tegen corrosie. Tot op de dag van vandaag is nikkel een veelgevraagde afwerking voor kranen met een nostalgische uitstraling. Door de gelige kleur van het materiaal geeft nikkel een warme gloed. Chroom geeft meer een blauwe gloed en heeft daardoor een koelere uitstraling. Door de nikkel finish met de hand te borstelen ontstaat een matte finish voor een tijdloze en stoere uitstraling. Geborsteld nikkel is uitstekend te combineren met roestvrijstalen keukenapparatuur of een roestvrijstalen spoelbak. 

Alle materialen behalve chroom zijn gevoelig voor krassen. Zelfs bij chroom moet je opletten en weinig tot geen bijtend schoonmaakmiddel gebruiken.

In de basis adviseren wij bijna altijd chroom. Het is duurzaam en past bij alle stijlen. Afhankelijk van de wensen kunnen uitzonderingen gemaakt worden. Bovenstaande serie Cobber van Hotbath is bijvoorbeeld in een hele range kleuren te krijgen.

Wastafelkraan

Wastafelkranen kun je grofweg in twee categorieën opdelen: kranen uit de muur en kranen uit het blad of wastafel. De laatste categorie is het meest voorkomend omdat er weinig installatiewerk aan te pas komt. De leidingen kunnen namelijk verstopt in het meubel uit de muur of uit de vloer komen.

Kranen uit de muur ogen vaak, maar lang niet altijd, luxer. Het is meer (uitzoek)werk om de kranen op de juiste hoogte te krijgen. Daarnaast moet je opletten dat je wastafel geen kraangat heeft. Een groot bijkomend voordeel van kranen uit de muur is dat deze makkelijker in het onderhoud zijn. Er zijn immers minder randjes op het werkblad waar vuil achter blijft zitten.

Kraan Cobber van Hotbath

Badkraan

Ook bij het bad geldt: wil je een kraan op de badrand, of uit de muur. En, als je uit de muur kiest, heb je nog de keuze voor opbouw of inbouw. Opbouw is redelijk gebruikelijk. Inbouw is lastig, omdat het binnenwerk van de kraan vrij groot is. Veelal is dit bij nieuwbouw lastig te realiseren.

Een losse handdouche is bij het bad erg prettig om te hebben. Je kunt eenvoudig het bad schoonspoelen.

Voorbeeld kraan uit een opbouw  

Douchekraan

En daar hebben we de vraag weer: opbouw of inbouw? Maar bij de douche zijn nog veel meer opties mogelijk. Wil je bijvoorbeeld een stortdouche, en zo ja, hoe groot? In het plafond gemonteerd, of een gewone (uit het plafond of uit de wand)? En de handdouche, op de glijstang gemonteerd? Of een vaste hoogte? 

Ons advies is om altijd een thermostaatkraan te nemen voor de douche. Het liefst twee: een voor de stortdouche en een voor de handdouche. De temperatuur van beide douches verschilt altijd net een paar graden (het verschil tussen warm en koud) en op deze wijze kun je ze tegelijk aan zetten.

Thermostatisch of niet?

Een mengkraan bedien je door afzonderlijk de hendel(s) voor warm en koud water af te stemmen, bijvoorbeeld bij een keukenkraan of wastafelkraan. Met name in de douche is het veel veiliger om een thermostatische douchekraan te gebruiken. Deze mengt automatisch warm en koud water tot de door jou ingestelde temperatuur en houdt deze vervolgens vast. Ook zal de temperatuur niet veranderen als je per ongeluk tegen de hendels stoot en kun je je dus niet per ongeluk verbranden aan te heet water.

Voorbeeld stortdouche opbouw uit de wand

Voorbeeld stortdouche inbouw in het plafond

Opbouwkraan?

Heb je een opbouwkraan? Meet dan afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting en het midden van de warmwateraansluiting van je kraan. De meeste kranen hebben een hartafstand van 15 cm. Daarnaast is ook een hartafstand van 12 cm mogelijk. Dus meet altijd deze afstand op voordat je een kraan koopt zodat je zeker weet dat je de kraan ook kan aansluiten

Water afvoer

Nu je het water de badkamer in gekregen hebt, moet het er ook weer uit. Het meest gebruikte systeem is een drain, maar er zijn ook heel mooie doucheputjes. Bijvoorbeeld waar je een tegel in kan leggen, zodat ‘ie nauwelijks opvalt.

Easy Drain doucheputje

Voorbeeld onopvallend doucheputje

Voorbeeld onopvallend doucheputje

Leave a Reply 0 comments