Hoe richt ik mijn nieuwe appartement in?
Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe appartement! Je bent vast niet zomaar op dit blog terecht gekomen, dus ik ga er vanuit dat jij onlangs het koopcontract hebt getekend van een prachtig nieuwbouw appartement. Of misschien mag je binnenkort je handtekening gaan zetten. Hoe dan ook: gefeliciteerd!
⚠️ Waarschuwing: Dit is onze specialiteit dus het gaat een lange, waardevolle blogpost worden.
Door de keuze voor nieuwbouw heb je de kans en de vrijheid gekregen om het helemaal maken zoals je zelf wilt. Natuurlijk heeft de bouwer een aantal richtlijnen opgesteld waar je je aan dient te houden, maar verder kan echt alles! In eerste instantie lijkt dat natuurlijk fantastisch, maar alle opties en keuzes maken het er niet makkelijker op. Weet al wat jij gaat doen met die ‘grote witte doos’?
We hebben 8 woontips specifiek voor het indelen van nieuwbouw appartementen op een rij gezet. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte, leg je de aandacht op de juiste elementen en, belangrijker nog, komt je erachter wat de ideale indeling is voor jouw lifestyle!
Ga er maar eens goed voor zitten en gun jezelf de tijd om jouw ideale indeling te ontdekken. Want zeg nou eerlijk: Wat heb je aan een mooi huis als het niet werkt?
Weet al wat jij gaat doen met die ‘grote witte doos’?
1. Gebruik de vierkante meters van je nieuwbouw appartement dubbel
Optimaal gebruik van het woonopppervlak van je nieuwbouw appartement maken, kan op verschillende manieren. Waar je de echt ruimte kunt winnen is in de ‘logistieke ruimte’. De vierkante meters zoals in een tussenruimte, gang of hal. Dit vloeroppervlak heeft maar 1 functie: doorlopen van de ene naar de andere ruimte. Zeker bij een appartement zijn dit dure kuubs. Ik ga je met onderstaande vraag uitdagen of het ook anders (lees: beter) kan.
Kun je een oplossing bedenken waarbij je het vloeroppervlak van een gang of hal bij een andere zone kunt laten horen? Of beter nog: Hetzelfde vloeroppervlak kunt gebruiken voor een andere activiteit dan alleen maar een doorloop?
Als je dit echt wilt laten slagen zul je - behalve de multifunctionalteit - ook de interieurstijl door moeten trekken. Eenheid in kleuren en materialen zal de woonzones vloeiend in elkaar laten overlopen.
Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:
Door alle buitenmuren vrij te houden is een heel ruimtelijk interieur ontstaan. Alle functies zijn samengevoegd in het houten middenblok. Waar mogelijk is dubbel gebruik gemaakt van de ruimte. Door de bank ín het blok te plaatsen, ontstaat een ruime zithoek op de plek waar het zonnetje het lekkerst naar binnen schijnt.
2. Voor elk scenario is er een opberg-oplossing
Een huis hoort in dienst van jou te staan. Je richt namelijk niet je huis in, maar je richt je leven in. Daarom vinden wij dat, alles wat je nodig hebt, op het juiste moment binnen handbereik moet zijn. Daaraan kun je een goed doordacht interieur herkennen!
Mensen vergeten dit nog wel eens, maar je richt niet je appartement in, maar ook je leven.
Stel je eens voor: "Langzaam wordt je wakker in de nieuwe master bedroom van je nieuwe appartement. Je doet je ogen open en… ?" Wat doe je als eerste? Wat ligt er naast je? Wie ligt er naast je? 😉 Hoe sta je op?
Wat zijn jouw ochtend-rituelen? Is alles daarvoor praktisch opgelost en binnen handbereik? Van je slaapkamer loop je door naar de badkamer. Of ga je af op de geur van verse koffie?
Breng daarom eerst je lifestyle goed in kaart. Stem het af op jou, je partner en/of je gezin.
Andere scenario’s om in te beelden zijn:
- thuiskomen van je werk of thuiswerken,
- boodschappen doen,
- vrienden over de vloer,
- lekker ontspannen,
- terug van sporten,
- tafel dekken en afruimen,
- terugkomen van vakantie,
- etc.
Allemaal scenario’s die vaak op de automatische piloot gaan waardoor ze ook snel ergernissen en irritaties kunnen opleveren. Bewust of onbewust. Nú is je kans op ze op te lossen.
Alles dat je nodig hebt moet op het juiste moment binnen handbereik zijn.
Vervolgens vraag je jezelf bij elke activiteit het volgende af:
- Wat heb je aan? Wat heb je bij je?
- Wat heb je in je handen?
- Wat heb je nodig?
- Wat wil je meenemen?
- Wat wil je opbergen?
Wij noemen dit onderdeel van het ontwerpproces De Landingsbaan. Designed to make everyday noticeable easier. Zo weet je zeker dat jouw interieur vlekkeloos zal aansluiten op jouw lifestyle, waardoor je huis als vanzelfsprekend zal aanvoelen. Het hoort voor jou gemaakt te zijn!
Opbergen op categorie
Zorg er bijvoorbeeld voor dat al je jassen - het hele jaar door - op 1 plek te vinden zijn. Het is toch heerlijk om je winterjas snel te kunnen pakken bij de eerste koude dag. Of juist je zomerjas bij de eerste terrasdag! Creëer voldoende ruimte zodat je kledingkast in je master bedroom ook echt voor je kleding bedoeld is.
Maar er zijn uitzonderingen. Soms kan iets er wel uitzien alsof het een walking closet is, maar kunnen er achter de deuren meerdere functies gecombineerd zijn.
"Maar het past precies..." Bakjes die precies de maat hebben voor wat er in gaat. Het geeft een kick, ik weet het... Echter, universele opbergsystemen zijn voor de lange termijn ideaal. Je kan ze altijd vervangen, uitbreiden of ergens anders voor gebruiken. Laat je niet verleiden voor leuke opbergbakjes die precies passen. Binnenkort past het niet meer, werkt het niet meer en wordt het een bende.
3. Binnen - buiten effect bij een nieuwbouw appartement
Herken je dat? Dat je bij iemand voor het eerst binnenkomt en direct naar het raam loopt. Op vakantie doen we het allemaal! We betalen er zelfs meer voor. Een hotelkamer met zeezicht. Op de huizenmarkt is het niet anders. We hechten veel waarde aan lucht, licht en zicht. Met de juiste indeling kun je de mooiste elementen van je huis én je omgeving benadrukken.
Wat vind jij de grootste kwaliteit van het uitzicht van je nieuwe appartement? Waar kun jij nu al het meest van genieten? Is het de zon die schittert op het water? De skyline van de stad bij nacht, met al haar lampjes? Of zijn het de boomtoppen in de straat die er elk seizoen weer anders uitzien? De hijskranen en industrie aan de horizon? Laat terugkomen in je interieur waar jij gelukkig van wordt.
De grootste ruimtelijke impact
Als je een sterk binnen - buiten effect in je nieuwbouw appartement wilt creëeren, laat dan dezelfde materialen die je binnen toepast ook buiten doorlopen. Heb je een balkon kies er dan voor om op je balkon dezelfde afwerking te kiezen als dat je binnen hebt. Niet alleen met de vloer kun je dit doen, maar ook met je plafond of wanden. Zelfs de verlichting kan binnen en buiten hetzelfde zijn. Je zult zien dat je pui of buitengevel dusdanig onopvallend wordt waardoor de grens tussen buiten en binnen vervaagt. Je kunt het ook omkeren door buiten naar binnen te halen. Verbind het gevelmateriaal met de muur van jouw appartement.
Let op: Houd er rekening mee dat de materialen, materiaalafwerking en producten geschikt zijn voor buiten en niet van kleur veranderen.
We hechten veel waarde aan lucht, licht en zicht.
Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:
Binnen en buiten verbinden is niet de enige spelregel die we hier gebruikt hebben. Kijk ook eens naar de overlap van functies en het effectief ruimtegebruik van de gang. Ook de opbergoplossingen zijn overal terug te vinden. Laat in de reacties weten welke andere tips jij hier verder terug gevonden hebt.
4. Licht is kwaliteit
Licht = Ruimte = Leven (en we hebben het over leefruimtes). Licht heeft een enorme invloed op ons en onze omgeving. Met goed licht haal je het maximale uit je appartement. Maar hoe doe je dat? Over verlichting hebben we veel geschreven. Daarom linken we liever naar het overzicht over verlichting, dan dat we hier uitgebreid hetzelfde nog een keer vertellen. Bekijk hier al onze berichten over licht en verlichting.
Kamers zonder ramen
Soms ontkom je niet aan inpandige ruimtes in een nieuwbouw appartement. Dat zijn ruimtes zonder ramen of hele kleine ramen waardoor ze heel weinig of geen daglicht hebben. Je ontkomt er niet aan om dan met kunstlicht te werken, oftewel verlichting. Vaak zijn het de badkamers die in het midden van de woontoren worden gesitueerd of in het midden van het appartement worden bedacht. Zo ver mogelijk af van de glazen puien, weg van het daglicht.
Licht = Ruimte = Leven
We kunnen je heel veel erg vertellen over licht. Niet alleen omdat er heel veel te adviseren is over licht, maar ook omdat licht het allerbelangrijkste element is van een een goed doordacht interieur. Het kan alles maken of breken.
5. O.B.E. (Ongewenste Bouwkundige Elementen)
O.B.E. Nog nooit van gehoord? Dat kan kloppen!
Bijna iedereen heeft wel iets in zijn nieuwbouw appartement dat hij liever niet had gehad. Een plafond of vloer die niet mooi doorloopt, een constructieve balk of pilaar die je liever kwijt dan rijk was. Of een leidingkoker of technische ruimte die onmogelijk te verplaatsen is. Wij noemen deze categorie ‘Ongewenste Bouwkundige Elementen’.
Hierbij heb je twee keuzes:
- Camoufleren
- Accentueren.
1. Camoufleren van Ongewenste Bouwkundige Elementen in je nieuwbouw appartement:
Bij camoufleren ga je voor een oplossing waarbij je slim omgaat met het Ongewenste Bouwkundige Element. Je laat het volume opgaan in een andere vorm, waardoor het element optisch verdwijnt. Uit ervaring weten we dat deze elementen juist inspirerend werken en de aanleiding zijn om andere ontwerpkeuzes te maken. Hoe raar het misschien ook klinkt, wij zijn er dol op! Zal onze vakidiotie wel zijn...
Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:
De technische ruimte en de grote leidingschacht zaten in dit appartement in de weg. Onze opdrachtgever kwam er zelf niet uit om tot een mooie, samenhangende oplossing te komen die ook nog praktisch is. We hebben een groot statement rondom beide elementen gemaakt, terwijl daar tegenover bij de zithoek een andere grote tegenhanger in de vorm van een hoge houten wand te vinden is. Achter deze wand is het privé domein.
2. Accentueren van Ongewenste Bouwkundige Elementen
Bij optie twee, accenturen, maak je gebruik van de aanwezige vorm en ga je deze juist vergroten, verlengen, opdikken of extra functies geven. Wat leek te moeten verdwijnen krijgt juist nu alle aandacht. Klinkt raar hé? Zeker als de ergenis over dit O.B.E. nu nog hoog zit. Daarom zullen we je laten zien wat wij bedoelen.
Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:
Niet te verplaatsen aansluitingen van de badkamer, een te kleine keuken en een grote constructieve wand die het appartement in tweeën deelt. Maar bovenal, de kolommen op het mooiste stukje van het appartement. Door zowel te camoufleren als te accentueren en iedere andere spelregel uit dit bericht toe te passen konden wij een optimale oplossing voor de bewoners vinden, passend bij hun lifestyle. Iets waar ze zelf niet uit leken te komen.
Hoe weet je zeker dat je ontwerpoplossing geslaagd is? Het antwoord is simpel. Kies je voor camoufleren dan mag niemand doorhebben wat ‘erachter’ zit. Ben je voor accentueren gegaan dan wil je dat mensen zeggen: “Wow, had ik maar zo’n kolom in mijn woonkamer!” Je ziet dus dat deze ‘noodoplossing’ juist de wowfactor kan zijn!
Maak van de noodoplossing de wowfactor!
6. Leesbaarheid van je nieuwbouw appartement
Vooral in een nieuwbouw appartement in het vaak lastig om een goed onderscheid te maken tussen alle functies. Je wilt niet dat je gasten eerst iedere deur hebben opengestrokken voordat ze het toilet hebben gevonden. We noemen dit ‘leesbaarheid’. Bij het ontwerpen van publieke gebouwen is dit er één van de belangrijkste ontwerpfacetten. Ook voor jouw huis creëer je hiermee logica, helderheid en rust.
7. De eerste indruk van je appartement
Wat wil je dat straks de eerste indruk is als je binnenkomt?
Wil je dat het interieur zich langzaam aan je onthult of zoek je direct een grote eye catcher? En daarmee bedoelen we niet een volgestopte speelgoedkast. Aan jou de keuze. We zullen een paar geheimen aan je onthullen hoe jij kunt zorgen voor meer logica, rust en ruimte.
Logica, rust en ruimte in je nieuwbouw appartement
Wist je dat de mens van nature links georiënteerd is? Ook de Engelsen.
Het is onze meest natuurlijke weg om te volgen. Je bent vast wel eens bij iemand of ergens binnen geweest, waarbij je de neiging had om de verkeerde kant te lopen. Het mooie is, je kunt dit sturen. Je kunt de draairichting van de deur aanpassen, glas in een deur plaatsen bij een deur waar je wilt dat mensen heen gaan, een dubbele deur toepassen, de kleur aanpassen en op laten vallen. Allemaal ontwerptrucs om jouw nieuwbouw appartement logisch aan te laten voelen.
Wat is het eerste dat je ziet als de ruimte 'zich opent'?
Wat is het eerste dat je ziet als de ruimte zich opent? Is het WOW? Heeft het genoeg verleiding om door te lopen? Zorg voor voldoende beweegruimte. Laat je meubels geen obstakel vormen en zorg voor een goede doorlooproute. Maak de paden daarom ruim en logisch en houd ze minimaal 1 meter breed voor een royale uistraling. Je moet zonder te slalommen van de ene kant naar de andere kant moeten kunnen doorlopen. Ook langs de muren. Zorg voor lange zichtlijnen, met zo min mogelijk onderbrekingen.
Even testen met je huidige interieur?
Als je nu onrust ervaart in je huidige interieur dan moet je dit zeker even doen. Ik ga je zometeen 2x dezelfde vraag stellen. Eerst wil ik dat een schatting maakt, van wat je denkt dat het antwoord is. De tweede keer mag je gaan tellen en controleren. Komt ie:
- Hoeveel items ‘denk je’ dat er bij jou van links naar rechts tegen de langste muur van je woonkamer staan? Denk aan kast, plant, krukje, vloerlamp, krat of mand maar ook een schilderijen of foto’s tellen mag je meerekenen. Wat is je antwoord?
- Nu mag je werkelijk gaan tellen. En? Komen de aantallen overeen? Als er meer items staan of hangen dan gedacht, dan zou dat de onrust kunnen verklaren.
Vaak is het allemaal afleiding en zorgt het voor een hoop onrust.
Bonustip 8. Er kan meer met je nieuwbouw appartement dan je denkt!
In onze Master Methode stellen we onze opdrachtgevers altijd kritische vragen. Je kunt jezelf ook vragen stellen, zoals hieronder:
- Waarom heb je dit nieuwbouw appartement nu echt gekocht?
- Waar ben je verliefd op geworden?
- Waar heb je het meest over getwijfeld?
- Wat is voor jou de grootste meerwaarde is van dit appartement?
- Waar ben je bang voor en wil je absoluut voorkomen?
Met antwoorden op vragen zoals deze weet je precies waar de focus van jouw Interieur MasterPlan op moet komen te liggen.