Wat is een nul woning?
Een nulwoning, is een energie neutrale woning. Andere termen die je veel tegenkomt zijn passief huis, balanswoning of CO2-neutrale woning.
Een nulwoning is een huis dat met een normaal leefpatroon en een hoog comfort niveau over een heel jaar gezien evenveel energie opwekt als hij verbruikt.
Een nulwoning hoeft niet autonoom te zijn: 's zomers kan bijvoorbeeld de hoeveelheid energie teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet die 's winters daaruit verbruikt wordt.
Voor het maken van een nulwoning begin je met het energie gebruik te minimaliseren. Dit kan bereikt worden door goede isolatie, luchtdichtheid met balansventilatie en aardpijp (EWT), drievoudig glas, een zuidelijke oriëntatie van de woning en het gebruik van energiezuinige apparaten (passiefhuis-concept).
Vervolgens ga je op een energie-efficiënte manier de woning verwarmen en voorzien van warm water. Dit door het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp, thermische collectoren en warmtebuffers.
De overige vraag naar energie wordt opgewekt met hernieuwbare energie (bijvoorbeeld zonnepanelen en/of een windmolen).
Een nulwoning heeft niets te maken met hoe duurzaam de gebruikte bouwmaterialen zijn. Het gaat puur om het verbruik van het huis gedurende bewoning. Je kan uiteraard wel de combinatie maken van een huis gebouwd met duurzame materialen en een nulwoning. Dat kan tegenwoordig veel eenvoudiger dan enkele jaren geleden.
Overigens zijn er ook woningen in de min. Die dus meer opwekken dan ze gebruiken.