Hoe vind je de juiste interieurarchitect?
Wij van WC-eend adviseren WC-eend? Dat zou je denken... maar wij zijn wel de interieurontwerper die bij jouw project passen? De ene opdrachtgever kiest wél voor ons, de ander niet. Dit artikel is dus ook niet bedoeld om ons te promoten, maar om jou te helpen de beste keuze te maken. Wil je weten hoe je de juiste interieurarchitect kunt vinden die perfect bij jou past? Of het nu gaat om een nieuw huis of om een bestaand woning, om een grote verbouwing of een nieuwe inrichting. Feit is dat goede interieurontwerpers steeds weer een waardevolle toevoeging kunnen leveren. Ze komen met oplossingen waar je zelf nooit aan gedacht hebt.
Zeg pas "Ja" als je het zeker weet dat dit de juiste interieurontwerper is voor jouw project!
Waar moet je op letten bij het kiezen van een interieurarchitect?
In deze blogpost vind je 10 belangrijke criteria waaraan een goede interieurarchitect moet voldoen. Weet je nog niet precies wat een interieurarchitect precies is, lees dan even de wikipedia (of lees het hier). Het gaat er niet om of je nu voor ons kiest, of voor een ander bureau. Het gaat erom dat jij de juiste keuze weet te maken. Zolang je er maar voor zorgt dat een interieurontwerper voldoet aan onderstaande tien criteria, kan die persoon jou helpen met de perfecte oplossingen voor jouw interieur.
01. Portfolio
Wat is jouw eigen smaak en stijl? Interieurarchitecten of Binnenhuisarchitecten hebben vaak één stijl, en noemen dat hun ‘signatuur’. Natuurlijk is er niets mis met een duidelijk stijlvoorkeur, zolang deze maar genoeg raakvlakken heeft met wat jij mooi vindt én wat past bij jouw woonwensen. Wil je jouw persoonlijke smaak en stijl eerst nog ontdekken? Of sluiten portfolio's nét niet aan bij jouw wensen? Kies dan voor een ontwerpbureau met een breed portfolio. Dat betekent namelijk dat ze goed luisteren en zo de wensen en smaak van de opdrachtgever kunnen verwerken. De verschillende invalshoeken zijn dan zeer waardevol om de juiste ontwerpkeuzes te maken. Zo weet je zeker dat je een uniek en persoonlijk interieur krijgt.
02. Persoonlijkheid
Is er een klik? Het ontwerpen van een interieur is heel persoonlijk. Schakel daarom nooit zomaar een interieurarchitect in zonder een goede kennismaking. Omgekeerd zou een architect ook geen opdracht moeten aannemen via alleen mail- of telefonisch contact. De kans is groot dat het interieurontwerp niet voldoende aansluit bij jouw smaak en lifestyle. Wanneer je elkaar goed leert kennen, door intensief samen te werken durf je je open te stellen en kun je pas volledig jezelf zijn. En dat lukt niet met een 1 of 2 uur durend "intake gesprek". Ook dan pas kun je tot een goed eindresultaat komen. Daarom adviseren wij ook altijd: "Bij twijfel niet doen!"
03. Proces
Weet je waar je aan toe bent?Creativiteit lijkt soms een zweverig begrip, maar niets is minder waar. Daarom werkt een goede binnenhuisarchitect volgens een helder proces. Van idee tot uitvoering. Ze zullen er alles aan doen om samen jouw ideale ‘thuis’ te ontdekken en te ontwerpen. Jouw inbreng is daarbij zeer waardevol. Zorg ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent en wat je krijgt, voordat je je keuze maakt. Traditioneel gezien verloopt het proces van Schetsontwerp, Voorlopig Ontwerp, Definitief Ontwerp met de onvermijdelijke wijzigingsrondes. Maar het kan ook anders.
04. Praktisch
Is de indeling slim doordacht?Behalve mooi moet het ontwerp en de indeling natuurlijk allereerst praktisch zijn en bij jullie lifestyle aansluiten. Niets erger dan een huis dat niet functioneel is, waardoor alledaagse activiteiten stroef verlopen: Te weinig opbergruimte, verkeerde indeling, fout materiaalgebruik. Slimme woonoplossingen zorgen pas echt voor luxe!
05. Presentatie
Is het ontwerp begrijpbaar?Bijna ieder ontwerpbureau heeft zijn eigen manier van presenteren. Van plattegronden tot 3d modellen, schetsen, collages of moodboards. Niet iedereen is even handig in het lezen van plattegronden en technische tekeningen. Vraag daarom vooraf altijd naar een ontwerp in 3D. Ook wanneer je goed tekeningen kunt lezen. Ben je niet overtuigd, vraag dan om een voorbeeld-presentatie zodat je zeker weet of deze manier bij jou past. Zo weet je zeker dat je verrassingen achteraf voorkomt.
06. Plaats
Wat vind jij belangrijker: de ontwerper op bezoek bij jou, of andersom? Omdat je niet meer de selectie maakt met de Gouden Gids in de hand, is de vestigingslocatie steeds minder belangrijk geworden. Het ontwerp wordt er beter van als deze bij jou thuis door de ontwerper gemaakt is. Hij kan dan de exacte sfeer, lichtinval en locatie kan beoordelen én jou goed kan leren kennen. Oplossingen kunnen direct getoetst worden, wat je als opdrachtgever veel tijdswinst oplevert. Het uitwerken kan daarna veelal digitaal gedeeld worden.
07. Prijs
Wat kost een binnenhuisarchitect?Tarieven van binnenhuisarchitecten worden vaak niet openlijk en op voorhand gecommuniceerd. Wanneer dit wel gebeurd is het enkel een uurtarief, maar dat zegt natuurlijk niets over de totale advieskosten. Zorg ervoor dat je vóórdat je opdracht geeft, precies weet wat je krijgt en wat het hele proces van ontwerp tot realisatie kost. Het liefst zo specifiek mogelijk. Waarschuwing: Let dus goed op wat bijvoorbeeld de extra kosten zijn voor het aanpassen van een interieurontwerp. Zijn er standaard wijzigingsrondes opgenomen in de offerte? Voorkom hiermee vervelende verrassingen achteraf. Sommige interieurarchitecten brengen hiervoor een meerprijs in rekening. En dat terwijl jij niet tevreden bent over het geleverde werk! Met een vaste pakketprijs weet je exact waar je aan toe bent.
Twijfel je nog steeds of je überhaupt een architectenbureau moet inschakelen? Goede interieurarchitecten zijn gratis. Met een goed doordacht interieurontwerp en slimme woonoplossingen kan een interieurarchitect je een hoop geld en tijd besparen. Bovendien wordt het gewoon beter en mooier dan je ooit voor mogelijk had gehouden!
08. Partners
Neem je zelf de regie voor de realisatie of geef je dit liever uit handen? Om zeker te zijn van een goed eindresultaat, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een van de vaste (bouw)partners van het ontwerpbureau. Door voorgaande projecten zijn ze bekend met werkwijze en eisen van het ontwerpbureau. Op basis van het budget en jouw persoonlijke wensen weet het ontwerpbureau het beste bouwteam samen te stellen.
09. Plezier
Het beste eindresultaat krijg je pas als je plezier hebt in het traject. Uiteraard neemt een goede ontwerper zijn vak serieus. Dat betekent niet dat er geen ruimte is voor plezier. Je wilt een gepassioneerd interieurontwerper die zin heeft om met jou samen te werken én jouw project leuk vindt! Albert Einstein verwoord het perfect: "Creativity is intelligence having fun."
10. Producten
Bekende merken adviseren, kan iedereen.Wil je een onafhankelijk advies, loop dan niet de eerste de beste zaak met een eigen collectie in. Ga voor een ontwerpbureau zonder vaste collectie die je breed kan adviseren. Van internationale designmerken tot onbekende interieurschatten.
Met deze 10 punten kun jij de beste interieurarchitect of interieurontwerper selecteren voor jouw project.
Omgekeerd zal een goed ontwerpbureau ook kijken of jij een goede match voor hun bent. Vanuit de ervaring met eerdere opdrachtgevers weet je immers welke samenwerkingen succesvol waren en vooral ook waarom. Wij weten precies voor wie we onze ‘ontwerpmethodiek’ hebben ontwikkeld. Dat durven we na honderden MasterPlannen wel met zekerheid te stellen.We zeiden het al eerder: Dit artikel is bedoeld zodat jij een weloverwogen keuze kan maken, maar heel eerlijk…. we zijn toch wel nieuwsgierig geworden naar jouw verhaal. Dus mocht je willen kijken of wij een match zijn, neem dan even contact met ons op. We helpen je graag met een goede keuze te maken.