Het Grote Domotica Overzicht

In het Grote Domotica Overzicht leggen we uit wat wij aan onze klanten adviseren om - zoveel mogelijk draadloos - hun huis te automatiseren. In dit overzicht gaan we er vanuit dat het zowel met een Android als met een iOS apparaat te bedienen moet zijn.

Ik probeer alles in Jip en Janneke taal uit te leggen. Iets onduidelijk? Let me know in de reacties onderaan deze pagina en ik zal het toelichten en waar nodig aanpassen.

Draadloze domotica is continu in ontwikkeling. Dit artikel wordt daarom regelmatig bijgewerkt. Op de hoogte blijven? Laat dan hier je naam emailadres achter. 

Weten wat domotica is en wat het voor jou kan doen? Lees dan eerst dit artikel.

Basisbenodigdheden

Wifi

Natuurlijk heb je een stabiele WiFi verbinding in je hele huis nodig om draadloze domotica te laten werken. Je creëert het meest stabiele netwerk door middel van een "Mesh netwerk". Een Mesh netwerk bestaat heel simpel gezegd uit meerdere routers die onderling met elkaar communiceren en voor een hele soepele en stabiele verbinding zorgen. Voorheen zag je dit alleen in zakelijke omgevingen, maar er is nu ook een versie voor thuis ontwikkeld. Let op: een mesh netwerk is niet een router met een extender. 

Voorbeeld wifi mesh netwerk

Voorbeeld wifi mesh netwerk (Linksys Velop)

Linksys Velop Home

Linksys in één van de grote namen op het gebied van WiFi routers en was een van de eersten die een een hoogwaardig meshnetwerk voor consumenten op de markt bracht. Er is een versie met 2 en met 3 stations. Met 3 stations biedt de meest stabiele verbinding. 

Netgear Orbi

De andere grote speler op het gebied van WiFi routers is Netgear. Orbi is duurder dan Linksys, maar niet persé beter. Sven heeft deze gekocht toen mesh netwerken net begonnen (en Netgear de enige was) en is er nog steeds erg blij mee. 

Bridges

Een bridge koppelt alle apparaten van 1 systeem aan elkaar en verbindt dit met het WiFi netwerk én de tool waarmee jij jouw domotica bedient. Het is de truc om met zo min mogelijk bridges te werken. Ik zal hier de belangrijkste bridges bespreken, zodat je een helder overzicht hebt.

Onder het kopje "Opstelling voorbeelden" kun je zien wélke bridges je nodig hebt.

Philips Hue Bridge

Philips Hue heeft domotica toegankelijk gemaakt. Het was de eerste goed werkende methode om je lampen draadloos te bedienen. De lampen geven hoogwaardige kleuren, zoals je van Philips gewend bent. Qua prijs is het wel duurder dan IKEA, maar je krijgt ook echt kwaliteit.

IKEA Trådrfi Hub

Begrijp me niet verkeerd, IKEA Trådrfi is top. De mogelijkheden qua lampen zijn momenteel wel beperkter dan Hue, maar daar staat tegenover dat IKEA allerlei andere apparaten aan de bridge / hub kan koppelen, zoals de bediening van (rol)gordijnen en in de toekomst waarschijnlijk nog meer.

Homey hub 2.0

Homey is een Nederlands product dat tot doel had de bediening van allerlei losse apparaten samen te vatten in 1 systeem. Homey zorgt er dus voor dat je bijna al je slimme apparaten kunt koppelen. Sinds de versie 2.0 ondersteunt Home ook Apple HomeKit.

Apple woninghub

Om HomeKit te laten werken heb je een woninghub van Apple nodig. Ju kunt de draadloze speaker van Apple, de HomePod gebruiken. Maar ook een Apple TV 4e generatie of 4K (5e generatie) of een iPad met iOS 8 of hoger kun je daarvoor gebruiken.

Apple HomeKit

HomeKit is een platform voor domotica apparatuur. Deze standaard is door Apple bedacht en om een apparaat aan deze standaard toe te voegen, wordt deze grondig gekeurd op kwaliteit en veiligheid. 

Met HomeKit kun je domotica makkelijk bedienen van je Apple Apparaten. Je kan allerlei apparaten op afstand bedienen vanaf je iPhone, iPad en andere toestellen. Denk aan verlichting, verwarming, deursloten, gordijnen en meer. 

Door bijvoorbeeld tegen Siri te zeggen “Ik ga slapen” kun je zorgen dat tegelijk de ramen en deuren worden gesloten, de lampen uitgaan en de verwarming een tikje lager wordt gezet.

Verlichting automatiseren

Philips Hue

Om verlichting te automatiseren ga ik in eerste instantie uit van een opstelling met Philips Hue, vanwege het complete aanbod lichtbronnen en lampen.

Osram Smart +

Osram heeft met de Smart+ serie ook een aantal slimme lampen die met Hue samenwerken, maar de functionaliteiten zijn iets minder.

IKEA Trådfri

IKEA Trådfri heb ik nog niet kunnen proberen, maar ook daar zijn veel lampen in te leveren. Aan jou de keuze voor welke optie je gaat.

Om de verlichting te bedienen heeft elk merk schakelaars en dimmers in het assortiment. Daarover verderop meer.

Producten

Philips Hue

IKEA Trådfri

Osram Smart +

Lamp
E27 fitting

Wit / RGB

Wit

Wit / RGB

Kaarslamp
E17 fitting

Wit / RGB

Wit

Wit

Spot
GU10 fitting

Wit / RGB

Wit

Wit

Spot
GU5.3 fitting

-

-

Wit

Bijzondere lichtbronnen

-

-

Filament

Ledstrip

Wit / RGB

Wit, Via omweg

Wit / RGB

Lichtpaneel

Wit 

Wit

-

Inbouwspot

Wit 

-

-

Armatuur

Grote collectie

-

Ja

Buitenverlichting

Grote collectie

-

Ja

Domotica schakelaars, dimmers en sensoren

Om alle lampen en domotica te bedienen kun je af met je telefoon of tablet. Maar hoe makkelijk is het niet om een paar schakelaars te hebben, of wat dacht je van sensoren... Een lamp die automatisch aan springt op een bepaalde stand omdat hij beweging registreert. En direct de verwarming twee graden opschroeft.

Schakelaars

Er zijn inmiddels heel veel verschillende schakelaars te krijgen die domotica en in het bijzonder Hue en HomeKit ondersteunen. Dit zijn niet meer de schakelaars zoals we die kennen: in de muur ingebouwde knoppen die aan of uit schakelen. Nee, een domotica schakelaar kan veel meer. Vaak hebben ze meerdere knoppen. Iedere knop kun je vanuit je domotica app op bijvoorbeeld je telefoon programmeren voor een bepaalde setting.

Zo kun je bijvoorbeeld een knop programmeren die de tv setting activeert. De gordijnen gaan dicht, de lampen dimmen naar een bepaalde stand en de lampen rondom de tv gaan uit. Of een "ik ga naar bed - knop". Die dimt alle lichten op de begane grond gedurende een half uur tot ze uit zijn, maar zet de lamp op de overloop alvast zachtjes aan.

Veel van deze schakelaars werken op een batterij en hebben dus geen fysieke stroomdraad meer nodig. Je kunt ze dus overal plaatsen. Op de tafel, ergens op de muur, naast je bed, je kan het zo gek niet bedenken.

Nog een belangrijke schakelaar om te noemen: Fibaro heeft de Single en Double Switch. Deze kun je achter je ouderwetse schakelaar inbouwen om van die ouderwetsche schakelaar een slimme domotica schakelaar te maken.

Dimmers

Aaa

Stekkers

Aaa

Sensoren

Bewegingssensoren

Audio en beeld automatiseren

Aaa

Audio

Aaa

Sonos

Aaa

Raamdecoratie automatiseren

Somfy / Tradfri

Verwarming automatiseren

Vervangen van je thermostaat

Vervangen van je radiatorknoppen

Beveiliging

Water

Brand en koolmonoxide

Sloten

Deurbellen

zender voor draadloze deurbel (heidemann)

Camera's

Raamsensoren

Alarminstallatie

Rolluiken

Overige

Luchtkwaliteit

Weer

Bewatering

Eve Aqua / Gardena

Hek en poort openers

ismartgate / Somfy

Gashaard

Keukenapparatuur

Terrasoverkappingen, zonwering en screens

Opstelling voorbeelden

Nieuw in deze versie

Versie

Nieuw in deze versie

1.0

Overzicht van alle domotica mogelijkheden

Vorige
>