fbpx

Het Grote Domotica Overzicht

Domotica is echt niet alleen voor gadgetfreaks!

Toen Marc’s ouders verhuisden van een vrijstaand huis naar een appartement, stonden ze voor een aantal belangrijke keuzes.
Ondanks dat het appartement is goed staat was, wilden ze toch een upgrade maken en een aantal ingrepen doen om zo het leefcomfort te verhogen. Ook met het oog op de toekomst.

Toevallig was hun zoon interieurontwerper 😉 en introduceerde hij hun met het het idee om domotica toe te gaan passen. 

De eerste reacties waren: "Nee, dat hebben we niet nodig." Of: "Is dat niet ingewikkeld?" En: "Zo lui zijn we nou ook weer niet hoor!" Maar ook:  "Lekker duur grapje zeker?"

Na een tijdje was het enthousiasme toch wel aangewakkerd en wilden ze er meer van weten. De vragen waren nu: "Kan ik dan vanuit mijn bed alle lampen tegelijk uitzetten?" En: "Als ik thuiskom, hoef ik dan maar 1 knopje in te duwen en alles gaat direct aan?" Ja, je bepaalt zelf eenvoudig je persoonlijk instellingen. Wat vooraf leek op een ingewikkelde, overbodige gadget werd langzamerhand als een enorm gemak gezien. Als een luxe woonoplossing!

En wat denk je dat het eerste was dat de vader van Marc trots liet zien toen het interieur helemaal af was? Juist. Hoe jij met domotica zijn hele huis kon bedienen!

In het Grote Domotica Overzicht leggen we uit wat wij aan onze klanten adviseren om - zoveel mogelijk draadloos - hun huis te automatiseren.

Ik probeer alles in Jip en Janneke taal uit te leggen. Iets onduidelijk? Let me know in de reacties onderaan deze pagina en ik zal het toelichten en waar nodig aanpassen.

Is domotica moeilijk? Het aanleggen en voorbereiden vergt wel wat aandacht en inlezen. Daarom hebben we deze blogpost ook samengesteld. Je kan klein beginnen, maar wil je later uitbreiden, dan is het belangrijk om wel goed te checken welk systeem je kiest. Uitbreiden, wijzigen of instellingen aanpassen is daarna kinderspel geworden. 

Draadloze domotica is continu in ontwikkeling. Dit artikel wordt daarom regelmatig bijgewerkt. Op de hoogte blijven? Laat dan hier je naam emailadres achter. 

Weten wat domotica is en wat het voor jou kan doen? Lees dan echt dit artikel. 

Basisbenodigdheden

Ja, sorry... Eerst even een saai stukje over WiFi en andere niet zo interessante onderdelen. Heb je hier nog even geen zin in? Gebruik dan het menu hierboven om naar het onderdeel van jouw interesse te gaan.

WiFi

Natuurlijk heb je een stabiele WiFi verbinding in je hele huis nodig om draadloze domotica te laten werken. Je creëert het meest stabiele netwerk door middel van een "Mesh netwerk". Een Mesh netwerk bestaat heel simpel gezegd uit meerdere routers die onderling met elkaar communiceren en voor een hele soepele en stabiele verbinding zorgen. Voorheen zag je dit alleen in zakelijke omgevingen, maar er is nu ook een versie voor thuis ontwikkeld. Let op: een mesh netwerk is niet een router met een extender. 

Voorbeeld wifi mesh netwerk

Voorbeeld wifi mesh netwerk (Linksys Velop)

Linksys Velop Home

Linksys in één van de grote namen op het gebied van WiFi routers en was een van de eersten die een een hoogwaardig meshnetwerk voor consumenten op de markt bracht. Er is een versie met 2 en met 3 stations. Met 3 stations biedt de meest stabiele verbinding. 

Netgear Orbi

De andere grote speler op het gebied van WiFi routers is Netgear. Orbi is duurder dan Linksys, maar niet persé beter. Sven heeft deze gekocht toen mesh netwerken net ontstonden (en Netgear de enige was) en is er nog steeds erg blij mee. 

Bridges

Een bridge koppelt alle apparaten van 1 systeem aan elkaar en verbindt dit met het WiFi netwerk én de tool waarmee jij jouw domotica bedient. Het is de truc om met zo min mogelijk bridges te werken. Ik zal hier de belangrijkste bridges bespreken, zodat je een helder overzicht hebt.

Onder het kopje "Opstelling voorbeelden" kun je zien wélke bridges je nodig hebt.

Philips Hue Bridge

Philips Hue heeft domotica toegankelijk gemaakt. Het was de eerste goed werkende methode om je lampen draadloos te bedienen. De lampen geven hoogwaardige kleuren, zoals je van Philips gewend bent. Qua prijs is het wel duurder dan IKEA, maar je krijgt ook echt kwaliteit.

IKEA Trådrfi Hub

Begrijp me niet verkeerd, IKEA Trådrfi is top. De mogelijkheden qua lampen zijn momenteel wel beperkter dan Hue, maar daar staat tegenover dat IKEA allerlei andere apparaten aan de bridge / hub kan koppelen, zoals de bediening van (rol)gordijnen en in de toekomst waarschijnlijk nog meer.

Homey hub 2.0

Homey is een Nederlands product dat tot doel had de bediening van allerlei losse apparaten samen te vatten in 1 systeem. Homey zorgt er dus voor dat je bijna al je slimme apparaten kunt koppelen. Sinds de versie 2.0 ondersteunt Home ook Apple HomeKit.

Apple woninghub

Om HomeKit te laten werken heb je een woninghub van Apple nodig. Je kunt de draadloze speaker van Apple, de HomePod gebruiken. Maar ook een Apple TV 4e generatie of 4K (5e generatie) of een iPad met iOS 8 of hoger kun je daarvoor gebruiken.

Apple HomeKit

HomeKit is een platform voor domotica apparatuur. Deze standaard is door Apple bedacht en om een apparaat aan deze standaard toe te voegen, wordt deze grondig gekeurd op kwaliteit en veiligheid. 

Met HomeKit kun je domotica makkelijk bedienen van je Apple Apparaten. Je kan allerlei apparaten op afstand bedienen vanaf je iPhone, iPad en andere toestellen. Denk aan verlichting, verwarming, deursloten, gordijnen en meer. 

Door bijvoorbeeld tegen Siri te zeggen “Ik ga slapen” kun je zorgen dat tegelijk de ramen en deuren worden gesloten, de lampen uitgaan en de verwarming een tikje lager wordt gezet.

Verlichting automatiseren

Philips Hue

Om verlichting te automatiseren ga ik in eerste instantie uit van een opstelling met Philips Hue, vanwege het complete aanbod lichtbronnen en lampen. Ik heb over Philips hue een speciale installatie blogpost geschreven

Osram Smart +

Osram heeft met de Smart+ serie ook een aantal slimme lampen die onder andere met Philips Hue en Apple HomeKit samenwerken, maar de functionaliteiten zijn iets minder.

IKEA Trådfri

IKEA Trådfri heb ik nog niet kunnen proberen, maar ook daar zijn veel lampen in te leveren. Aan jou de keuze voor welke optie je gaat.

Om de verlichting te bedienen heeft elk merk schakelaars en dimmers in het assortiment. Daarover verderop meer.

Producten

Philips Hue

IKEA Trådfri

Osram Smart +

Lamp
E27 fitting

Wit / RGB

Wit

Wit / RGB

Kaarslamp
E17 fitting

Wit / RGB

Wit

Wit

Spot
GU10 fitting

Wit / RGB

Wit

Wit

Spot
GU5.3 fitting

-

-

Wit

Bijzondere lichtbronnen

Ja

Ja, maar lelijk

Filament

Ledstrip

Wit / RGB

Wit, Via omweg

Wit / RGB

Lichtpaneel

Wit 

Wit

-

Inbouwspot

Meerdere 

Binnenkort

-

Armatuur

Grote collectie

Enkele items

Enkele items

Buitenverlichting

Grote collectie

-

Enkele items

Domotica schakelaars, dimmers en sensoren

Om alle lampen en domotica te bedienen kun je af met je telefoon of tablet. Maar hoe makkelijk is het niet om een paar schakelaars te hebben, of wat dacht je van sensoren... Een lamp die automatisch aan springt op een bepaalde stand omdat hij beweging registreert. En direct de verwarming twee graden opschroeft.

Draadloze Domotica Schakelaars

Er zijn inmiddels heel veel verschillende schakelaars te krijgen die domotica en in het bijzonder Hue en HomeKit ondersteunen. Dit zijn niet meer de schakelaars zoals we die kennen: in de muur ingebouwde knoppen die aan of uit schakelen. Nee, een domotica schakelaar kan veel meer. Vaak hebben ze meerdere knoppen. Iedere knop kun je vanuit je domotica app op bijvoorbeeld je telefoon programmeren voor een bepaalde setting.

Zo kun je bijvoorbeeld een knop programmeren die de tv setting activeert. De gordijnen gaan dicht, de lampen dimmen naar een bepaalde stand en de lampen rondom de tv gaan uit. Of een "ik ga naar bed - knop". Die dimt alle lichten op de begane grond gedurende een half uur tot ze uit zijn, maar zet de lamp op de overloop alvast zachtjes aan.

Veel van deze schakelaars werken op een batterij en hebben dus geen fysieke stroomdraad meer nodig. Je kunt ze dus overal plaatsen. Op de tafel, ergens op de muur, naast je bed, je kan het zo gek niet bedenken.

Hue Niko

Hue Niko

Draadloze schakelaar die er uit ziet als normale schakelaar

Schakelaar fabrikant Niko heeft samen met Philips Hue een serie normale schakelaars ontworpen waarmee je Hue lampen kan bedienen.

Nog een belangrijke schakelaar om te noemen: Fibaro heeft de Single en Double Switch. Deze kun je achter je ouderwetse schakelaar inbouwen om van die ouderwetsche schakelaar een slimme domotica schakelaar te maken.

Draadloze Domotica Dimmers

De vraag is dus: heb je nog wel dimmers nodig? Eigenlijk zijn de slimme schakelaars afstandsbedieningen geworden, waarmee je verlichting en alle accessoires regelt. Wat doet een slimme dimmer dan nog? Een slimme dimmer koppel je aan één of meerdere slimme lampen. Deze lampen bedien je direct door ze aan en uit, feller of zachter te zetten. Het is dus eigenlijk een "sub-bediening" die je naast je schakelaars kan toepassen. 

Wanneer gebruik je een draadloze domotica dimmer?

Ons advies is de dimmer te gebruiken bij minder complexe ruimtes, zoals een slaapkamer, overloop of voor buiten. Is jouw woonkamer nog heel eenvoudig ingericht qua domotica? Dan kan de dimmer in combinatie met je app ook voldoende zijn.

Ons Advies:

Zorg dat je in iedere ruimte een draadloze schakelaar of dimmer hebt. Voor Philips Hue heb je de schakelaar "Hue Tap" of de dimmer "Hue Dim". Voor IKEA Trådfri heb je ook een eigen afstandsbediening.

IKEA Trådfri afstandsbediening

IKEA Trådfri afstandsbediening

Philips Hue Tap

Philips Hue Tap

Hue Dim

Hue Dim

Hue Niko

Hue Niko

Stekkers

Wat je hebt aan een slimme stekker als je er ook een slimme lamp in kunt draaien? Wat denk je van je koffiezetapparaat of andere huishoudelijke apparaten die anders op stand by zouden staan? Door middel van een timer of via de schakelaars hierboven kun je dan je "domme" apparaat bedienen. Het kan ook handig zijn als je een gewone lamp hebt met een vaste led lichtbron die je niet kan vervangen. Let op dat je deze lamp dan -niet- kan dimmen.

Voor Homekit zijn veel slimme stekkers te krijgen, bijvoorbeeld van Osram, Eve, Koogeek en Fibaro. IKEA heeft voor Trådfri zijn eigen slimme stekker en ook Philips komt met een slimme stekker eind 2019.

Eve Homekit stekker

Eve Homekit stekker

Sensoren

Bewegingssensoren

Ja, je kan alles met schakelaars bedienen, met je app en voorgeprogrammeerde settings. Maar wat denk je van bewegingsmelders? Hoe ideaal is dat! Je plakt ergens op de muur een bewegingsmelder (de batterij gaat een paar jaar meer) die draadloos je lamp vertelt dat 'ie aan moet springen. Ideaal voor op de overloop. En het mooie is dat je de lichtsterkte in kunt stellen waarop de lampen aanspringen. 

IKEA heeft er al een, Philips komt eind 2019 met een bewegingssensor en voor Homekit zijn er al diverse te krijgen.

Overige sensoren

Er zijn meer dan alleen bewegingssensoren te krijgen. Bedenk eens wat je kunt doen met een rooksensor (melding op je telefoon, draadloos andere sensoren af laten gaan), watersensor (overstroming of je planten water geven), temperatuursensor (bediening van de cv per radiator), weersensoren (zonwering automatiseren), luchtkwaliteit sensoren (luchtfilters of meldingen) of raamsensoren in plaats van traditionele alarmsystemen). We zullen deze sensoren verderop per categorie behandelen.

Audio en beeld automatiseren

Iedereen heeft wel van slimme speakers gehoord. Deze dingen gaan de manier waarop wij leven waarschijnlijk meer veranderen dan we ons nu kunnen of willen voorstellen. Maar dat is niet alles. Naast je audio kun je ook je tv synchroniseren met je domotica systeem. Met een druk op de knop alles uit is de meest eenvoudige optie, maar ook het streamen van je tablet of telefoon naar de tv met een Apple TV of Google Chromecast behoort eenvoudig tot de mogelijkheden. 

Nog gekker: Je Philips TV met je Philips Hue koppelen. Daarmee kleuren je lampen mee met wat er op tv gebeurt en verhoog je samen met surround geluid de beleving van de spannende serie die je aan het binge-watchen bent.

Audio

Er zijn intussen een aantal systemen op de markt met slimme speakers die multiroom audio ondersteunen (centraal of lokaal aan te sturen speakers). 

Sonos

Sonos is het meest bekende systeem. De geluidskwaliteit is prima, maar geen state of the art. Het systeem is vooral goed in naadloos te werken. De app werkt goed, er zijn weinig storingen en je hoeft geen techneut te zijn om alles aan te leggen. 

TIP: IKEA heeft in samenwerking met Sonos sinds kort zijn eigen serie slimme speakers, welke dienst kunnen doen als lamp of boekenplank. 

Apple HomePod

Ook Apple is een ster in het makkelijk maken. We hebben dit nog niet zelf geprobeerd, maar volgens vele reviews werkt het goed. De geluidskwaliteit is beter dan een vergelijkbare Sonos speaker, vooral hoe het geluid de ruimte vult. Uiteraard werkt de HomePod het beste in een "Apple Ecosysteem". Op dit moment is de HomePod niet via het officiële kanaal leverbaar in Nederland, maar wel verkrijgbaar in Duitsland en Duitse webshops.

Airplay (2)

Airplay 2 is Apple's standaard voor Multiroom muziek. Hun eigen HomePod werkt op deze standaard, maar hij wordt door meer speaker- en andere audiofabrikanten ondersteund.

De Beoplay en Beosound speakers van Bang & Olufsen werken hierop, evenals een aantal Bose speakers, de Denon Heos Home Cinema HS2 soundbar, nieuwe Sonos speakers en Yamaha MusicCast 20 en 50, de MusicCast BAR 400 en ATS 4080 soundbar.

Daarnaast werken een aantal receivers van Bang & Olufsen BeoSound, Denon, Marantz, Naam en Yamaha met Airplay 2. Een goed overzicht kun je hier vinden.

Ja, dit is een speaker! De Bang & Olufsen BeoSound 2

Teufel Raumfeld

Teufel is qua geluidskwaliteit het beste, maar laat het afweten op het vlak van integratie met andere systemen. Het blijft dan ook op zichzelf staand.

Yamaha

Haast niemand weet het, maar Yamaha was de eerste die multiroom audio op de markt bracht. In 2003 al. Dat werd echter geen succes, vooral omdat de markt er nog niet voor klaar was. Nu is Yamaha terug met een uitgebreid gamma aan speakers. De speakers kunnen ook als AirPlay speakers dienen.

Conclusie

Ga je voor gemak? Kies dan Sonos of Apple HomePod. Wil je degelijkheid? Ga dan voor Teufel Raumfeld.

Raamdecoratie automatiseren

Als je je raamdecoratie zoals gordijnen en rolgordijnen met draadloze domotica wilt bedienen, dan zijn daar nog niet zo heel veel oplossingen voor.

Somfy

Somfy is een grote speler op het gebied van elektrisch te bedienen gordijnen, maar bestaande rolgordijnen aansluiten is niet eenvoudig. Je moet eerst een motor kiezen, waarbij je een aantal opties hebt, afhankelijk van het type gordijn of raambekleding. De aansturing is echter ingewikkelder. De Somfy myLink-app werkt met de RTS-motoren van het bedrijf, maar wil je flexibel blijven, dan dien je te kiezen voor de Z-Wave aansturing. Daarmee kun je via SmartThings je bediening aansluiten op andere systemen.

Somfy heeft plannen om hun producten geschikt te maken voor HomeKit, maar dit geldt voorlopig nog niet voor de bediening van de raamdecoratie.

IKEA

Ikea heeft aangekondigd dat ze slimme rolgordijnen gaan introduceren. Dat wordt waarschijnlijk oktober 2019. De rolgordijnen zullen geïntegreerd worden in het Trådfri systeem van IKEA.

Apple HomeKit

Somfy is met de SmartThings omweg aan HomeKit van Apple te koppelen, maar kan ook zelfstandig opereren. 

Met Velux Active kun je ook de Velux rolgordijnen in je dakramen automatisch bedienen. Maar dat niet alleen, je kan ook de Velux Integra kantelramen via dat systeem openen en sluiten. Je kan dit bijvoorbeeld koppelen aan sensordata over het weer en het klimaat in huis. 

Sinds maart 2019 kun je de Luxaflex Powerview (2e generatie) rolgordijnen niet alleen via HomeKit, maar ook via de slimme Alexa speaker van Amazon en Google Assistent bedienen.

Temperatuur in huis automatiseren

Vervangen van je thermostaat

Wanneer je je CV slim wilt bedienen, dan kun je dat op twee manieren doen. De eerste is een slimme centrale thermostaat, waarvan de Toon en de Google Nest de meest bekende opties zijn. Daarnaast heeft Tado een slimme thermostaat, die ook op HomeKit werkt. De Tado thermostaat is uit te breiden met slimme radiatorknoppen, zodat de ruimtes alleen verwarmd worden die gebruikt worden.

Nest slimme thermostaat

Nest slimme thermostaat

Eneco Toon slimme thermostaat

Tado slimme thermostaat

Vervangen van je radiatorknoppen

Naast de slimme radiatorknoppen van Tado hebben ook Honeywell en Netatmo slimme thermostaatkranen. Ook kun je kiezen voor Danfoss en nog enkele merken. Wat onze ervaring is, is dat je beter kunt kiezen voor de niet-traditionele verwarmingsmerken. De gebruikerservaring en de ontwikkeling van de software gaat bij deze merken (Tado en Netatmo) het snelst. 

Tado slimme radiatorknoppen ondersteunen ook Apple HomeKit

De Tado slimme radiatorknoppen ondersteunen ook Apple HomeKit

Airconditioning

Sinds kort heeft Tado ook een slimme airco bediening. Zo kun je met Google Assistent, Amazon Alexa of Apple HomeKit volledig geautomatiseerd je airco bedienen. Koppel daar slimme raamsensoren aan, die de airco automatisch uitzet als het raam open is. Of stel de app in dat wanneer de temperatuur in de slaapkamer hoger is dan jij wilt de airco een half uur voor bedtijd al keurig de kamer op temperatuur brengt. Nog gekker: de app houdt weersverwachtingen bij, of je wel of niet thuis bent en zelfs de luchtvochtigheid.


LET OP: Alles hieronder is work in progress en wordt aangevuld.

Beveiliging

Water

Fibaro overstromingssensor

Connectsense water sensor

Brand en koolmonoxide

Eve Room sensor CO2

Netatmo Slimme rookmelder

Fibaro CO sensor

Sloten

Let op: Hoe werkt jouw slot? Moet je eerst de klink optillen? Dan gaat het niet. Moet je een nieuw slot hebben. 

Danalock V3

Nuki 2.0

Eve Lock

Friday

Deurbellen

zender voor draadloze deurbel (heidemann)

Netatmo deurbel

Robin ProLine deurbel

Ring

Camera's

Outdoor

Ring

Logitech Circle 2

Netatmo Presence met schijnwerper

Indoor

Wireless: Arlo Ultra of Arlo Baby

Arlo Pro 2

D-Link Omna 180

Netatmo Welcome

Raamsensoren

Eve Door & Window

Koogeek sensor

Fibaro

Bewegingssensor

Onvis smart motion sensor

Fibaro homekit motion

Elgato Eve motion

Alarminstallatie

De meeste alarmsystemen ondersteunen geen HomeKit. Om hacking-proof te blijven.

Honeywell Lyric

Smanos 

Athom

Ajax Hubkit DHZ

Rolluiken

Geen Homekit tot op heden

Somfy

Fibaro Walli Z-Wave Plus

Overige

Luchtkwaliteit

Eve Room-sensor

Netatmo Healty Home Coach

Koogeek Smart Environment Monitor

Weer

Eve Weather

Elgato Weerstation binnen en buitenmodule

Bewatering

Eve Aqua

Gardena Smart Gateway, Smart Water Control, Smart Sensor, Smart Irrigation Control

Hek en poort openers

iSmartgate

Somfy

Gashaard

Fireplace LUX

Alle grote fabrikanten hebben een app

Keukenapparatuur & Witgoed

  • Een koffiemachine die je zo kan programmeren dat er iedere ochtend als u uit bed komt een verse kop koffie voor u klaar staat;
  • Slimme verlichting in keukenkastjes of keukenlades die aangaat zodra de la of het deurtje geopend wordt;
  • Een oven die je op afstand kunt instellen, zodat de oven al voorverwarmd is wanneer u thuiskomt;
  • Een koelkast met een camerafunctie, zodat u waar u ook bent de inhoud van uw koelkast kunt bekijken. Handig wanneer u in de supermarkt staat en twijfelt of u nog genoeg melk of vleeswaren in huis hebt;
  • Een vaatwasser die aan de hand van een paar eenvoudige vragen die u beantwoordt zelf bepaalt wat het beste reinigingsprogramma is.

Klinken dit soort dingen jou als muziek in de oren? Kijk dan eens naar de systemen van Bosch & Siemens Home Connect of Miele @ Home. 

Terrasoverkappingen, zonwering en screens


Geen Homekit tot op heden

Somfy

Fibaro Walli Z-Wave Plus

Robot Stofzuigers

€€€ iRobot Roomba 960 met app en schoonmaakplan.

€ iRobot Roomba 671  met app. 

€€€€ Neato Botvac D7 Connected met app.

€€€ Neato Botvac D6 Connected met app en HomeKit.

€€ Neato Botvac D4 Connected met app en Homekit. 

€€€ Ecovacs Deebot OZMO930 met dweilfunctie.

Robot grasmaaier

Gardena R38Li <380m2

Gardena R80Li <800m2

Gardena Smart City Sileno <500m2 met app

Gardena Smart Sileno+ <1600m2 met app


Opstelling voorbeelden

Nieuw in deze versie

Versie

Nieuw in deze versie

1.0

Overzicht van alle domotica mogelijkheden

1.1

Aanvullingen met namen onder de streep. Uitleg en voorbeelden volgt bij volgende editie.

Conclusie

Begin deze eeuw was domotica alleen nog maar weggelegd voor onze high-end opdrachtgevers. We hebben in 2009 nog een villa verbouwd waar letterlijk 10 kilometer kabel (ja je leest het goed: 10km!) werd weggewerkt om het lichtplan, de alarminstallatie, audio en de zonnewering te automatiseren voor het hele huis. Gelukkig zijn die tijden voorbij en is woningautomatisering voor iedereen bereikbaar geworden. Sterker nog: Bij nieuwbouw en bij het compleet renoveren van oude panden is het installeren van domotica vaak zelfs goedkoper dan traditioneel werken met dimmers en schakelaars!

Wil je meer weten over het maken van lichtplan of over verlichting? Dan vind je de blogs die je met de "Vorige" en "Volgende" links onderaan dit stuk tekst vindt vast interessant. Maar voordat je verder klikt hebben we nog een belangrijke tip voor je:

De ontwikkelingen gaan snel. Er zullen de aankomende jaren nog vele systemen op de markt komen in allerlei prijscategorieën. Het allerbelangrijkste is dat je 1 betrouwbaar systeem hebt, waar je alles aan kunt koppelen en alles naar wens mee kunt regelen.

Daarom is ons advies: kies een systeem dat aansluit bij je telefoon. Heb je Android? Zorg er dan voor dat al je domotica accessoires Google Home ondersteunen. Heb je een iPhone? Ga dan voor Apple HomeKit. 

Dan woon je praktisch en mooi.


Heb jij al ervaring met domotica? Welke apparaten zou jij vanuit je luie stoel of bed willen bedienen?
Laat het ons hieronder weten. We zijn benieuwd naar jouw reactie!

Leave a Reply 0 comments