fbpx

Woonmaand oktober

In oktober is er op interieurgebied veel te doen in Nederland. Het nieuwe interieurseizoen begint, en de woonmagazines laten zien wat de nieuwe woontrends worden. De wonen&design beurs (voorheen Woonbeurs) wordt georganiseerd in de RAI Amsterdam, en de Dutch Design Week in Eindhoven is in oktober. In dit blog laat ik zien waar ik naar uitkijk in het nieuwe seizoen. 

Woonbeurs 2014

VT wonen&design beurs

De VT wonen&design beurs is zeker leuk om een keer te bezoeken bent als je je huis opnieuw wil inrichten. Je kan er alle grote merken naast elkaar zien, en je krijgt een goed beeld van de kleuren en trends op dit moment. Ga vooral ook kijken bij de paviljoen van de grote woonmagazines, mijn favorieten zijn Elle Decoration, dit blad heeft jammer genoeg geen paviljoen dit jaar, VT Wonen, de organisator van de beurs en Eigen Huis en Interieur.

Dornbracht Cyprum serie

Goud

Ik verwacht dat dit jaar op de beurs veel goud te zien is. De afgelopen tijd zag je veel interieurs met koper en brons (zoals op de foto hierboven, van de Woonbeurs in 2014), en goud is de volgende trend. Je ziet dit aan bijvoorbeeld de Apple Watch die in goud verkrijgbaar is, maar ook de gouden iPad, en bijvoorbeeld het merk Dornbracht dat nu ook gouden kranen aanbiedt.

Ik zou zelf in mijn ontwerpen niet snel vaste elementen van goud gebruiken. De goud-trend gaat na een tijdje weer voorbij, en dan zit je met een gedateerd interieur. Wil je toch graag iets van goud in je huis, dan zou ik een makkelijker te vervangen item adviseren. Bijvoorbeeld een schilderij met een gouden lijst (klinkt tacky, nietwaar?), of een gouden lamp. Deze kan je makkelijker weer vervangen als je er genoeg van hebt.

Dutch Design Week

Voor mij als interieurarchitect is de Dutch Design Week interessanter dan de VT wonen&design beurs. Tijdens de Design Week laten jonge en vernieuwende ontwerpers hun werk zien. Hier vind je minder snel meubels die je meteen mee naar huis kan nemen, maar wel veel inspirerende projecten van jonge ontwerpers. Hieronder laat ik een paar ontwerpers zien waar ik dit jaar benieuwd naar ben.

calcarenite
Cosma Frascina – Calcarenite

Natuurlijke materialen, maar toch stoer en strak.

bekers design x ambacht

Design x ambacht

De producten van Design x Ambacht worden gemaakt in een soort sociale werkplaats, en zijn ontworpen door Nederlandse designers. Deze bekers en espressokopjes zijn allemaal uniek, en met de hand gemaakt.

bended-lamp-1000x600

Miklos Leits

Deze lamp van de Hongaars-Amsterdamse ontwerper Miklos Leits verandert van vorm, afhankelijk van het standpunt van de kijker.

Furniture linoleum

Furniture Linoleum

Hier ben ik ook benieuwd naar: Furniture Linoleum is een materiaal dat gebruikt kan worden voor bureaubladen en kasten, maar ook als muurpaneel. Je ziet dit linoleum bijvoorbeeld op oude Gispen-bureaus, en ik pas het zelf ook wel eens toe in mijn ontwerpen. De fabrikant presenteert op de Dutch Design Week ontwerpen van studenten met Furniture Linoleum. Ik schreef vorig jaar al een blogpost over het belang van details. Details maken een interieur af. Die blijven je bij, bewust of onbewust.

Leave a Reply 0 comments