fbpx

Vensterbank uitkiezen: Waar op letten?

Waarom vensterbanken er toe doen 

Vorige week kreeg ik een mailtje van Joost & Annelies, een opdrachtgever waarvoor we een aantal jaren terug een interieurontwerp hebben gemaakt. Ze wilden de huidige vensterbanken gaan vervangen maar hadden geen idee waar ze op moesten letten. Nu denk je misschien: "Vensterbanken? Wat voor impact heeft dat nu?" Dat kan ik me voorstellen, maar vergis je niet. Het zijn altijd de details die ervoor zorgen dat je interieur goed voelt. 

We zijn dus heel blij met deze vensterbank-vraag! Want zo kunnen we niet alleen Joost & Annelies helpen, maar jou ook.

Hoe bepaal ik de juiste vensterbank?

Er zijn interieur vraagstukken waarvoor ik altijd hetzelfde advies zou kunnen geven. Omdat het dé oplossing is voor vele scenario's. Of omdat het product zich al jaren heeft bewezen of omdat er simpelweg maar één van is.

Bij vensterbanken ligt dat anders.
Voor het selecteren van de perfecte vensterbank, specifiek voor jouw situatie, is helaas geen vast systeem.

Nu denk je vast: "Maar hoe doen jullie dat dan?"

Ik heb het onderzocht: Ik heb de vragen die wij onszelf én onze opdrachtgevers stellen tijdens het MasterPlan voor je gebundeld. Zo kun jij - zoals je van ons gewend bent - op exact dezelfde manier de beste keuze bepalen voor jouw vensterbank. Ik sluit af met een aantal casestudies waarin we de antwoorden op de vragen in de praktijk hebben gebracht. Combineer de antwoorden met de casestudy die het dichtst bij jou situatie in de buurt komt en je weet precies wat je moet doen. 

Functie

We zouden Masters of Interior Design niet zijn als we niet begonnen met de functie. Daarom zijn de eerste vragen: 

  • Hoe ga je de vensterbank gebruiken? Ga je er iets op zetten? Zo ja, wat?
    En wat zijn de afmetingen van het item dat je erop wilt zetten? Of ga je er zelf in zitten? 😉
  • Heb je gordijnen of andere raamdecoratie nodig? Wil je deze op óf voor de vensterbank laten hangen?
    Past dat met de spullen die je er eventueel op zou willen zetten?
  • Heb je een radiator of verwarming onder het raam hangen? Zorg te allen tijde voor een goede luchtstroming.
    Denk erom: ook hier functie vóór vorm.

Vorm

De volgende stap is om de bestaande vormen te beoordelen van je huidige situatie. Van de ruimte, van de wand en van het raam.

Single Piece of onderdeel van het geheel?
Is het raam onderdeel van een set dezelfde of nagenoeg dezelfde ramen? Of is het een ‘single piece’? Daarmee bedoelen we: Is het een raam met een afwijkend karakter, met een eigen losstaande vorm?

Zijn al je ramen één familie, een eenheid? 
Houd dit dan in stand.

Wel of geen aandacht op de vensterbank?
Wil je de aandacht op de vensterbank hebben? Of moet 'ie wat jou betreft wegvallen? Ga dan voor materiaal in een kleur die zo dicht mogelijk bij de tint van de muur ligt. Of de kleur van het kozijn.

Wil je dat de vensterbank niet opvalt? Ga dan voor materiaal in een kleur die zo dicht mogelijk bij de tint van de muur ligt. Of de kleur van het kozijn.

Heb je meer muur dan raam?
Dan kies je voor de vensterbank in de kleur van de muur. Je zou zelfs het kozijn in de kleur van de muur kunnen uitvoeren.

TIP: Heb je een klein raampje of een geheel afwijkend raam? Maak het tot een element dat niet te missen is. Een echte eyecatcher. Waarvan iedereen zou willen dat ze zelf zo’n raam hadden. Tover je dat rare raamvenster maar om tot de absolute wowfactor! Voor de set ramen met vensterbank geldt hetzelfde: Wil je ze eruit laten springen? Zorg voor een accent of contract met de muur. Ben je op zoek naar een rustiger beeld? Zorg dan voor eenheid met de muur.

Natuurlijk is iedere situatie anders, maar deze spelregels kunnen je enorm helpen met het maken van de juiste keuzes. Het is geen wet. Er zijn altijd uitzonderingen. Vandaar ook de vragen die je jezelf vooraf moet stellen over de functie en vormgeving. 
Twijfel je over jouw situatie? Post dan jouw vraag en een foto van jouw situatie in de comments onderaan de pagina.

Klik hieronder op de rode Pinterest link om het hele bord te bekijken

Klik hieronder op de rode Pinterest link om het hele bord te bekijken

Materiaal

Elke materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, zo ook een eigen prijskaartje. Ons maakt het niet zoveel uit welk materiaal je kiest. Zolang het maar geschikt is voor jouw situatie, qua functie en vormgeving. Natuurlijk heeft onze voorkeur. Zo zouden we zelf bij een oud huis meegaan in de klassieke stijl of een groot eigentijds contrast aanbrengen. Dit kan in kleur en/of materiaal.

Een overzicht van de meest voorkomende materialen:

Houten vensterbanken

Hout is hét klassieke vensterbank materiaal dat veel in oude woonhuizen gebruikt wordt. Vroeger was dat net als de kozijnen veelal grenen dat dik in de verf gezet werd. Dat laatste was nodig omdat het enkelglas condenseerde. De vensterbank kwam dus altijd in aanraking met vocht. 

Tegenwoordig wordt vooral MDF gebruikt voor houten vensterbanken. Let dan goed op dat het watervast MDF is. Soms zie je ook hardhout, wat beter tegen vocht kan.

Hout is vaak voordelig en is makkelijk te bewerken. Ben je een beetje handig? Dan kun je met hout goed zelf je vensterbank maken.

Natuursteen vensterbanken

klassieke houten vensterbank

Natuursteen wordt ook al lang als vensterbank materiaal gebruikt. Vroeger zag je vooral Belgisch hardsteen, maar soms ook marmer. Nu worden vooral graniet-achtige materialen toegepast. Het grote voordeel is de vochtbestendigheid. Houd er wel rekening mee dat door de kleuren en tekeningen natuursteen best wat aandacht vraagt. Dus, goed te gebruiken als je de aandacht op de vensterbank wilt.

Natuursteen is duurder dan hout, maar vaak in vaste maten te verkrijgen bij veel bouwmarkten. Je hebt speciaal gereedschap nodig om het op maat te zagen.

Composiet vensterbanken

composiet vensterbank

Ook veel toegepast is composiet. Dit is net zo hard als steen, maar wordt kunstmatig gemaakt door hars en steengruis te mengen. Veel aanrechtbladen zijn ook van composiet. Het heeft dezelfde voordelen als natuursteen en omdat het een kunstmatig gemaakt materiaal is, is het in nog meer soorten te verkrijgen. 

De prijs is ongeveer gelijk aan natuursteen. Sommige wat zachtere soorten zijn met een cirkelzaag met het juiste zaagblad zelf te verwerken.

Kunststof vensterbanken

Kunststof vensterbanken hebben vaak een kern van MDF hout en een folie in een kleur of print. De zijkanten worden meestal afgewerkt met kunststof dopjes.

Ze zijn voordelig en eenvoudig zelf te verzagen, maar de afwerking is meestal niet al te fraai.

Hetzelfde materiaal als de muur

Dat kan natuurlijk ook! De meeste muren zijn gestuukt. Maar houd er rekening mee dat stucwerk (met muurverf) op liggende oppervlaktes niet ideaal is. Vuil trekt er namelijk al snel in. Wil je het schoonhouden, dan is het aan te raden om het te schilderen met ofwel schrobverf, ofwel (matte) lakverf. 

Maar niet iedere muur is gestuukt. Wanden kunnen behangen worden, waarbij je dus ook de vensterbank mee kan behangen. Of je kunt je wand met hout afwerken. Dat kun je dan ook in de vensterbank doorzetten. Of, bijvoorbeeld in een keuken, maar soms ook in een woonkamer is de wand betegeld. 

Case Studies

Hieronder vind je een aantal slimme oplossingen voor vensterbanken en raamnissen. Heb je meer inspiratie nodig voor jouw vensterbank? Volg ons op Pinterest! Daar hebben twee Pinterestborden: Een met vensterbanken en een met raamnissen.

Allemaal afwijkende ramen

kleine raamnis

Als alle ramen verschillend zijn, dan kun je ieder raam proberen gelijk te krijgen, maar dat gaat vaak niet. Je kunt beter ieder raam uniek maken. Accentueer dus de verschillen. 

Dat is precies wat we hier gedaan hebben. Een gek hoog raam hebben we extra uitgesneden om 'm nog smaller en hoger te laten lijken. Het keukenraam is daarentegen weer heel anders behandeld.

verschillende ramen vensterbanken
vensterbank keuken

Accent op de gekke kleine raampjes

kleine ramen accent

Zeker in oude huizen kom je wel eens ramen tegen die vroeger vast op een logische plek zaten, maar nu dus al lang niet meer. 

Wat doe je dan? Dicht zetten is vaak geen optie omdat je dat van buiten blijft zien. Bovendien: "Het is zo'n geinig raampje..."

Vaak is accentueren dé oplossing. Hier hebben we dat gedaan door houten lijsten in het venster te plaatsen. 

oud raam vensterbank
oud raam vensterbank hout klein raam

Bijzondere oplossing

raamnis zitten erkerbank

Voor de verbouwing was dit piepkleine erkertje niets. Een niemandsland. Er stond een plant in en dat was het dan wel. 

Door het maken van een kleine erkerbank op maat, uitgevoerd met mooi leer, werd deze verloren raamnis ineens hét favoriete plekje van de bewoners.

Heerlijk wegmijmeren onder een dekentje met een boek in je hand...

Is jouw vensterbank ook geschikt om in te zitten? 

Diepe vensterbank nis om in te zitten

zitten in de vensterbank

Je kan er heerlijk in zitten, zo'n diepe vensterbank, dicht bij het licht! Ook creëer je zo extra zitplaatsen voor als je gasten over de vloer hebt. We kunnen uit ervaring vertellen dat deze plekken op feestjes vaak bijna net zo populair zijn als de keuken. 

Door de ramen in te pakken creëer je eenheid, maak je body en wordt het raam een heel groot gebaar. 

diepe vensterbank nis om in te zitten
diepe erkerbank om in te zitten

Wandtegels in de vensterbank

vensterbank keuken

Door de wandtegels in de vensterbank door te zetten wordt de lange lijn geaccentueerd en lijkt je keuken ruimer. Bovendien is het erg praktisch: tegels kunnen uiteraard goed tegen vocht en zijn makkelijk schoon te maken. Praktisch én mooi dus. 

vensterbank keuken tegels
vensterbank keuken tegels achterwand doorlopen

Persoonlijke ergerNIS!
We willen hem toch even kwijt. Hierboven zie je een vensterbank in de keuken. Soms laten mensen deze uitvoeren in exact hetzelfde materiaal als het aanrechtblad.  
Door het in dezelfde kleur en materiaal uit te voeren, gaan deze twee onderdelen bij elkaar horen (ze kleven). Ondanks dat het twee op zichzelf staande objecten zijn met een hele andere functie en vormentaal. Hierdoor versterken ze elkaar niet. Tenzij deze op één niveau doorloopt, dus waarbij het aanrechtblad vloeiend doorloopt in de raamnis. Dán is het een kwaliteit. Zit je vensterbank 10 cm hoger? Dan dus absoluut niet... (maar het blijft jouw huis;). Zet in dat geval dus bijvoorbeeld de wandtegels door in de raamnis en vensterbank.

Vensterbanken weg laten vallen in de wand

vensterbanken weg laten vallen

Het gaat hier niet meer om de ramen, maar om het tv meubel dat mooi naar voren komt door de donkere houten wand waarop het TV meubel staat.

De andere twee ramen op de grijze muur hebben nog wel de originele vensterbanken, maar deze liggen qua kleur dicht tegen de kleur van de muur aan, waardoor ook hier de vensterbanken niet opvallen.

vensterbank hoe uit te voeren
vensterbank welk materiaal weg laten vallen in wand

Heb jij een vraag over een andere specifiek interieur-onderdeel? Iets waarvan jij denkt dat het er echt wel toe doet? Maar heb je geen idee waar je op moet letten? Of waar je moet beginnen?

Stel je vraag hieronder in de comments hieronder!

Leave a Reply 4 comments