fbpx

7 Tips om een donkere ruimte lichter te maken

Is jouw huis al snel donker? Heb jij een te donkere ruimte in huis? Heb je helaas niet zoveel lichtinval als je zou willen? Met deze tips laat je je interieur weer een stukje lichter lijken. De soms kleine aanpassingen kunnen een groot effect hebben.

In mijn speurtocht voor mijn vorige blogpost over licht heb ik natuurlijk het hele web afgestruind. Maar nergens vond ik dé gouden tip of een echte Eye opener. Of ik vond tips die incompleet waren. Ik heb daarom alle tips die ik online vond verzameld, samengevat en verbeterd. Als je dit artikel gelezen hebt, hoef je dus niet meer verder te zoeken. En heb je toch nog een gouden tip? Laat het hieronder in de comments weten!

Tip 1: Voorkom een donkere ruimte met de juiste verf

Natuurlijk weten we allemaal dat witte muren meer licht reflecteren. Check dan ook of jij witte of lichte muren op de juiste plek hebt. Dus dáár waar licht op valt. 

Er zijn enorm veel tinten wit. Kies in jouw geval altijd voor een heldere wit. Is je donkere kamer niet op het noorden? Dan kun je gaan voor een wat koelere tint wit. Is je kamer wél op het noorden, dan kan het zijn dat een warmere tint het iets beter doet. 

De meeste muurverven zijn mat, maar experimenteer eens met een glanzende verf... Wat zou er dan gebeuren? Of verf met parelmoer of metallic? Zorg ervoor dat er geen enorm contrast gaat bestaan tussen de nieuwe wittinten en bestaande donkere tinten op andere muren. Daarmee ga je namelijk de nadruk leggen op die donkere hoek en maak je 'm nog donkerder.

En nu je toch aan het schilderen bent, maak al je raamhout ook mooi fris hoogglans wit. Zo wordt er nog meer licht de donkere ruimte in gereflecteerd.

Werk met een fris en glanzend kleurenpalet

Als je alles wit maakt ben je wellicht bang dat je kamer te kil en onpersoonlijk wordt. Natuurlijk kun je wel een beetje afwisselen met kleurtinten, als je maar heldere kleuren gebruikt. Denk aan zachtroze, frisgroen of juist helder geel.

Witte tegels

Nu we het toch over wit hebben... Je kunt ook voor tegels op de muur gaan. Zeker in een donkere keuken of donkere badkamer. Wat dacht je van die glanzende metrotegels, of juist handgebakken geglazuurde tegels. Of misschien wel met een mooie marmerprint. 

Tip 2: Vermijd donkere, zware meubels

Ons motto is altijd "Weinig en Groot". Zeker als het over meubels gaat. Maar bedenk goed: Groot staat niet synoniem voor Zwaar. Je wilt je huis lichter hebben, dus in dit geval wil je zware, grove of donkere meubels vermijden. Banken en kasten op pootjes laten de vloer doorlopen en meer licht reflecteren. Niets zou in jouw geval zwaar aan moeten voelen. 

Soms werkt het ook om transparante meubels toe te passen. Denk aan glazen salontafels of zelfs kunststof transparante eetkamerstoelen.

Houd het minimalistisch en opgeruimd

Logisch natuurlijk, maar hoe opgeruimd is het nu echt bij jou? Ga er eens nauwkeurig doorheen en breng in kaart wat er bij jou rondslingert. Nee het hoeft niet klinisch te worden, maar inventariseer het eens. Gooi of geef weg wat je niet meer gebruik. Je hoeft niet te bewaren 'omdat je het in de toekomst misschien wel nodig hebt'. En waar nodig, berg op achter deuren. Meer opruimtips vind je in deze blogpost.

Het gebruik van open kasten

In veel artikelen met tips om een donkere ruimte lichter te maken kwam dit punt naar voren. Maar hier is wel voorzichtigheid geboden! Natuurlijk staat een open kast lekker luchtig. Zeker als ook de zijkant open is, zodat het licht mooi de kast in kan vallen. Maar het is zó belangrijk dat wat er in die kast staat wel mooi gestyled staat. Het moet iets toevoegen aan je interieur. Dus, ben jij het type waarbij de boekenkast vol ligt met dingen die geen boeken zijn... Wees gewaarschuwd. 

Tip 3: Gebruik de vloer om een ruimte lichter te maken

Heb je er al eens stilgestaan dat je vloer het vlak is dat het meeste daglicht vangt? Daardoor bepaalt de vloer van je woonkamer voor een heel belangrijk deel hoe licht of donker de ruimte is. Hoe lichter of hoe glanzender je vloer is, hoe lichter je woonkamer zal worden. Ga je een vloer leggen? Houd dan ook rekening met de legrichting. Leg met de richting van het licht mee om zo min mogelijk oneffenheden in de vloer te zien. Meer weten over vloeren? Bestel dan hier ons Vloerenboek.

Tip 4: Maak gebruik van reflectie

Ik schreef het al eerder: reflecteren maakt lichter... Wat reflecteert het beste? Spiegels natuurlijk! Plaats spiegel op slimme plekken waar veel daglicht valt of juist wat dieper in de donkere ruimte om licht te "transporteren" naar de donkerste hoekjes. 

Het interessante van een spiegel is dat het ophangen hiervan al direct zorgt voor meer licht. Maar er is nog een voordeel: het laat de ruimte altijd groter lijken. Hoe groter de spiegel hoe beter geldt in dit geval zéker als spelregel. In plaats van groot kun je ook gaan voor meer.

Metallic accenten helpen ook om je kamer lichter te maken, doordat ze reflecteren. Je kunt metallic gebruiken in accessoires zoals kussens, kaarsenkandelaars, meubels of verlichting. Je kan ook met metallic schilderen. 

Tip 5: Meer natuurlijk licht

Ja, natuurlijk! Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk daglicht je kamer in kan vallen. Snoei die heg die voor je raam langs groeit. Haal de spullen uit de vensterbank. Schuif de gordijnen verder open. Plaats geen grote hoge meubels dicht bij het raam. 

Vergeet ook zeker niet die vensterbank op te ruimen (is deze al wit geschilderd?). Naast dat spullen in de vensterbank rommelig ogen, houden ze ook het licht tegen. Het laat de ruimte dus letterlijk kleiner en donkerder lijken. De vensterbank hoeft uiteraard niet helemaal leeg. Je kan altijd een of twee ornamenten laten staan, maar maak een slimme keuze.

Extra raam laten plaatsen

Doe eens gek! Laat een extra raam plaatsen. Dit lijkt een enorme ingreep, maar dit kan vaak al in een ochtendje gebeurd zijn. Marc heeft dat laatst laten doen in zijn studio en het effect is maximaal! Kan een raam niet, dan kan een lichtkoepel of lichtstraat misschien wel? Hierdoor krijg je een zee van licht direct in je woonkamer. Heb je geen dak direct boven de donkere ruimte? Dan kun je ook eens kijken naar een Solartube. Deze plaats je op het dak en via glasvezel wordt licht getransporteerd naar in je plafond. Heb je een schuin dak? Dan kun je vast een Velux dakvenster plaatsen.

Gordijnen

Geen gordijnen voor de ramen zorgt natuurlijk voor optimaal licht. Maar, heb je enorme inkijk of houd je gewoon van privacy? Kies dan de juiste raamdecoratie. Witte lichtdoorlatende inbetween gordijnen werken bijvoorbeeld goed. Maar ook witte houten lamellen. Deze laatste laat al die latjes extra licht de kamer in kaatsen. 

Laat je gordijnen niet voor de ramen hangen als ze open zijn. Indien mogelijk, laat ze voor de muur hangen. Zo houden ze het minste licht tegen.

Tip 6: Glazen deuren / muren doorbreken

Wanneer je gaat verbouwen kan een muurdoorbraak meer licht opleveren omdat licht vanuit meer hoeken de donkere ruimte binnen kan vallen. Het is natuurlijk nogal een rigoureuze ingreep, maar als het voor jou dé oplossing is, is het zeker het onderzoeken waard. 

Vind je een muur doorbreken toch wat te complex of kostbaar? Onderzoek dan eens welke dichte deur je kunt vervangen voor een glazen deur. Voorwaarde is wel dat de andere ruimte lichter moet zijn dan de ruimte waar het om gaat. Je wilt immers niet in een zwart gat kijken.

Tip 7: Goed lichtplan

Blijft het nog steeds donker in jouw woonkamer? Dan moeten we aan de slag met kunstlicht. Door op slimme plaatsen (led)licht strips te plaatsen, bijvoorbeeld in een koof of achter een nis kun je de illusie van daglicht wekken. 

Ook met gewone lampen kun je uiteraard meer licht in de ruimte aanbrengen. Let vooral op de lichtkleur van de lampen die je inde fitting draait. Hoe witter het licht, hoe ruimtelijker het oogt. Maar: 's avonds wil je juist wat meer knusheid en dat zoek je in warmer, geler licht. Sommige lichtbronnen ondersteunen beiden. Bijvoorbeeld de Philips Hue serie. 

Bovenal: Wees niet te bang voor het donker

Want in het donker kun je je lekker verschuilen. Het sluit aan bij onze basisbehoefte van ons veilig voelen. Een aantal donkere accenten kan dus juist wel mooi zijn. Door een aantal tussentinten te gebruiken die opbouwen naar het donkere kun je de balans herstellen van een ruimte die eerst te donker aanvoelde, maar misschien gewoon te veel contrast had. 

Kijk ook eens naar je indeling: op sommige momenten wíl je gewoon meer daglicht. Zorg ervoor dat deze momenten in de buurt van het raam kunnen plaatsvinden. Op andere momenten hoef je misschien helemaal niet zoveel daglicht. Die kunnen verder van het raam weg gesitueerd worden. 

Meer weten over licht?

Check dan ook eens onze blogpost met woonkamer verlichtingstips, of bestel direct onze Verlichtingsbijbel: 

Creëer elke sfeer die je maar wilt met het MoID ebook "De Verlichtingsbijbel".

Licht heeft een enorme invloed op ons en onze omgeving. Met een goed lichtplan haal je het maximale uit je interieur en kun je elke sfeer creeren die je maar wilt. Maar hoe doe je dat? Plan je licht met De Verlichtingsbijbel.

Leave a Reply 0 comments