fbpx

7 tips voor een opgeruimd huis

Allereerst moet ik toegeven: Ik ben niet opgeruimd. Ik maak rommel. En niet zo'n klein beetje ook. Maar ik weet daardoor ook wanneer ik het opgeruimd kan houden. Wat werkt en wat niet werkt. Daarom hier mijn 7 tips.

gesystematiseerd-opgeruimd-georganiseerd-interieurTip 1. Systematiseer en krijg een opgeruimd en geordend interieur

Maak een lijst van de dingen die je het meest storen en die het meest rondslingeren. Denk aan post, gelezen kranten, sleutels, tassen, speelgoed, etc.

Maak voor al deze dingen een eenvoudige opbergplek. Dit is de sleutel: is het niet eenvoudig uit te voeren, dan zul je snel vervallen in het oude patroon en ligt je eettafel voor je het weet weer vol.

Dus: stapel niet, zet er dan een extra plank bij. Hema en IKEA zijn ideale winkels om slimme opbergmiddelen te kopen.

Te weinig kastruimte? Teveel verzameld?

Te weinig kastruimte? Teveel verzameld?

Tip 2. Meer bergruimte is niet het antwoord

Dat weet je eigenlijk zelf ook wel, maar toch wens je altijd meer opbergruimte. We zijn hamsteraars. Binnen no-time ligt die nieuwe kast toch weer vol. Dus ga niet direct voor die extra kast als je een opgeruimd interieur wilt.

Tip 3. Maak het praktisch

Praktisch zorgt voor eenvoudiger in het gebruik. Dat op zijn beurt zorgt er weer voor dat het opgeruimd blijft en dat je makkelijker spullen opbergt.

De opbergplek van de afstandsbediening binnen handbereik als je op de bank zit, zorgt ervoor dat ‘ie niet meer rondslingert. De administratie vlakbij het bureau idem dito.

De oud papierbak op de juiste plek én groot genoeg. Hetzelfde. Waar verzamelen die kranten zich? Bij de eetkamertafel? Of naast de bank? Kan daar een mooie vilten bak komen voor oude kranten?

Zelf ben ik erg fan van het GTD – principe: Getting Things Done by David Allen. Dit systeem hanteer ik bijvoorbeeld voor de post met eenvoudige Hema postvakjes. Eén voor inkomende post, één voor ieder lid van het huishouden, één voor archiveren, één voor bij de hand te houden, etc.

Praktisch opbergmeubel met geïntegreerde haard

Praktisch opbergmeubel met geïntegreerde haard

Tip 4. Verberg

Ja, ik weet het: Die vaas is leuk, net als deze kandelaar en dat beeldje dat je mee hebt genomen van je reis naar Azië. Maar als je al deze spullen in één keer laat zien, staat elk oppervlak vol. Je kunt beter zoveel mogelijk opbergen en een paar mooie items tonen. Het leuke is dat je dan kunt afwisselen met andere items. Zorg voor 80% dichte kasten en 20% open kasten, waarin je iet moois kunt zetten.

d5ee2cd13bd6533c70801b587b17d278-1

Tip 5. Ga voor groot

Veel kleine elementen komen veel rommeliger over dan een aantal grote elementen. Logisch? Toch zie ik vaak het tegenovergestelde.

Dit geldt niet alleen voor meubels, maar ook voor accessoires en kunst aan de muur. Liever 1 groot doek dan 10 kleine. Heb je toch 10 kleine schilderijen of foto’s? Groepeer ze dan, zodat ze toch als één overkomen.Sofa-too-big

Tip 6. Groot betekent niet vol

Dus kies je bank niet té groot. Zorg ervoor dat alles in verhouding tot elkaar blijft. Een joekel van een bank tegenover een piepkleine salontafel: dat is geen gezicht en staat onrustig. Bovendien kan een te groot meubel de hele kamer krap laten ogen.

Tip 7. Zorg voor vloeroppervlakte

Als je veel vloer kunt zien, dan oogt dat opgeruimder. Kies bijvoorbeeld voor een bank op pootjes, of laat een ruimte gewoon leeg. Daarmee creëer je veel meer rust en een opgeruimd beeld in je interieur.Schermafbeelding-2014-07-25-om-14.30.32

Leave a Reply 3 comments