fbpx

7 Veel gestelde nieuwbouw vragen

De 7 meest gestelde nieuwbouw vragen met onze antwoorden als interieurontwerpers.

De eerste paal is nog niet eens geslagen, maar de vragen en deadlines van de bouwer komen al op je af...
Als jij dacht dat je klaar was bij het tekenen van het koopcontract, dan hebben we slecht nieuws voor: Dit is pas het begin! 

More...

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komt meer kijken dan je denkt.
Daarom hebben we de 7 belangrijkste nieuwbouw vragen van onze opdrachtgevers op een rij gezet:

nieuwbouw vragen - wat is behangklaar - materialen op de muur

1. Wat is behangklaar?

Behangklaar is niet altijd behangklaar. Tja, leuk he... In de meeste gevallen betekent het dus dat je niet direct kunt behangen op de opgeleverde nieuwbouwmuur. De ondergrond voor behangen moet gewoon net zo strak en glad zijn als voor schilderwerk. Vaak betekent dit dat je alsnog een stucadoor moet laten komen om de wanden glad te krijgen. Houd dus altijd rekening met extra kosten hiervoor.

Wil jij liever wat anders op de muur? Dat kan! Je hebt nú de kans om je interieur helemaal te maken zoals je zelf wilt, dus we laten je graag zie wat er allemaal kan. Naast stucwerk met een laagje witte verf is er natuurlijk nog veel meer mogelijk! Hout, tegels, staal, leem...
Meer materialen op de muur

2. Wel of niet direct stucen?

Een van de meest gestelde nieuwbouw vragen is of je wel of niet direct je huis moet stucen.
Een huis kan nog jaren blijven "werken". Dat is de vakterm voor die scheuren die je jaren later ineens ziet. Je weet niet of het na 5 jaar uitgewerkt is. 1 ding weet je zeker: Stucen als je er 5 jaar woont is geen pretje. Het hele huis moet leeg gehaald worden, je hebt risico op een beschadigde vloer. Dan heb je al gauw een week droogtijd. En dan moet alles nog geschilderd worden. 

Ons advies is en blijft, na overleg met vele bouwers, om direct te stucen. Zeker omdat behangklaar lang niet altijd behangklaar is en er dus toch al gestuct moet worden. Scheuren die in de loop der tijd ontstaan kun je eenvoudig repareren. Wel is het belangrijk dat de gevoelige plekken bij het sturen ingesneden worden. Gevoelige plekken zijn overgangen van materialen, maar ook de hoeken tussen plafond en wanden.

nieuwbouw vragen : wel of niet direct stucen

Wist je dat…

Jouw nieuwbouwwoning vlak na oplevering tot wel 4.000 liter vocht kan bevatten?
Voordat je een vloer gaat leggen of je definitieve wandafwerking gaat realiseren is het belangrijk om een vochtigheidsmeting te (laten) doen. Zo weet je zeker dat je nieuwe vloer goed hecht en dat je mooie behang niet twee dagen later weer van de muur af komt. Nóg een reden om direct te stucen dus!

Liever een andere praktische oplossing? 

Voor het afwerken van de wanden in jouw nieuwbouw huis kun je ook kiezen voor bouwbehang. Bouwbehang kan direct na oplevering uitgevoerd worden. Deze behangsoort is vochtdoorlatend waardoor de muren de kans krijgen om te drogen. Mocht je later toch nog willen stucen, sauzen of zelfs behangen, dan kan dat over het bouwbehang heen. En het mooie is: Het eindresultaat lijkt ook op stucwerk (geen naden of kieren)… en ook nog eens goedkoper!

Je kunt de wanden van je huis op laten leveren in 3 uitvoeringen:

  1. Behangklaar: Wanden schuren, plamuren en aanbrengen van het bouwbehang.
  2. Sausklaar: Behangklaar + Afkitten van inwendige hoeken.
  3. Verhuisklaar: Sausklaar + Sauzen met schrobklasse-1 latex.

3. Eerst de vloer leggen of eerst stucen?

vloer leggen of stucen

Soms worden er in de bouw rare sprongen gedaan om planningen te halen, maar eigenlijk is de volgorde helder: Eerst stucen en dan de vloer leggen. In feite wil je de vloer zo laat mogelijk leggen, zeker wanneer deze gevoelig is voor beschadigingen of vocht. Dus ook je keuken kan meestal het beste geplaatst worden voordat je vloer komt te liggen. Zo krijg je de mooiste aansluitingen.

Heb jij het Ultieme Vloerenboek van Masters of Interior Design ook al?
Praktisch én inspirerend. Je vind er alle voor- en nadelen van elke vloer op een rij. Zo ontdek je precies welke vloer bij jouw interieur en je lifestyle past. Onmisbaar voor iedereen die een nieuwe vloer wil! Bestel ‘m hier!

4. Als ik ga werken met 1 hoofdaannemer, kan ik dan "mijn eigen" mensen aanbrengen in het team?

Alles kan uiteraard, maar de hoofdaannemer moet wel de verantwoordelijkheid en de regie houden. Het kan zijn dat wanneer je eigen mannen aanbrengt de onderlinge communicatie daaronder lijdt. Risico's zijn: onduidelijke afspraken, kwaliteitsverschil, niet gehaalde planningen, verschillende partijen die naar elkaar wijzen, valse verwachtingen, etc. Overleg dit dus altijd goed met de hoofdaannemer en bekijk per situatie wat wel en niet werkt.

5. Casco opleveren of laten afbouwen?

Ai... Op deze vraag een eenvoudig antwoord geven is haast niet te doen. De prijzen voor het afbouwen door de projectontwikkelaar verschillen per situatie. Wat ons advies altijd is, is om bij zowel de ontwikkelaar de prijzen op te vragen als bij een aannemer. 

Het voordeel voor de eerste is dat je nooit last hebt van meningsverschillen tussen de verschillende partijen en dat als het huis opgeleverd wordt, je er bijna direct in kan. Het nadeel kan de prijs zijn, maar ook de kwaliteit en de mogelijkheden om het helemaal eigen te maken.

casco of afbouwen

Het voordeel voor je eigen aannemer is dat je exact kan bouwen wat je zelf voor ogen hebt. Het nadeel is vooral de planning. Jouw aannemer kan pas starten als de projectontwikkelaar alles opgeleverd heeft. En als die datum verandert, dan is het zo dat er in de planning van jouw aannemer ook geschoven moet worden.

TIP:

Met bouwen of verbouwen krijg je honderden vragen op je af. En alsof dat niet zwaar genoeg is, gebruiken aannemers of leveranciers ook nog eens afkortingen op hun tekeningen en offertes, waarvan ze ook nog eens willen dat jij ze controleert. Daarom hebben wij voor jou deze handige begrippenlijst samengesteld.

begrippenlijst

6. Nieuwbouw vragen: Welke meerwerkopties moet ik kiezen?

Zorg ervoor dat je huis op de toekomst is voorbereid. Bedenk hoe je er wilt wonen over 10 jaar. Die masterbedroom met badkamer op zolder toch te duur? De dakkapel kun je misschien wel plaatsen, evenals al het leidingwerk voor de badkamer. Dat is achteraf vaak vele malen duurder.

welke meerwerkopties

Een andere veel voorkomende meerwerkoptie is een uitbouw aan de achterzijde. Wat ons betreft is die vaak helemaal niet nodig, omdat je in het midden bijna altijd een donker, leeg stuk kamer krijgt. Meer tips en inspiratie over een slimme indeling voor de begane grond van je nieuwbouwhuis.

7. Ik moet binnenkort mijn aansluitingen doorgeven, maar ik ben nog niet uit de indeling. Wat nu?

Die deadline leek ver weg, niet waar? Maar nu is het ineens bijna zo ver. Weet dat je eerst de indeling compleet bedacht moet hebben, voordat je bedenkt waar alle aansluitingen komen. Waar komt de keuken, exact, hoe zet ik de bank neer? En de eettafel? De indeling wil je goed hebben, want je hebt maar één kans en dat is nu! Wij kunnen je daarbij helpen met een MoID MasterPlan, speciaal voor nieuwbouw. Binnen één week heb je jouw indeling én jouw licht- en elektraplan. Op deze wijze ben je de aannemer weer maanden vooruit. Meer weten? Lees dan alles over het Nieuwbouw MasterPlan

Leave a Reply 0 comments