fbpx

De 10
meest gemaakte fouten
bij de verbouwing
van een appartement of huis

Het is niet niks om te gaan verbouwen. Helemaal wanneer je dit voor de eerste keer doet. Maar gelukkig gingen vele mensen je voor! Om je te helpen het maximale uit je verbouwing te halen, delen we de 10 meest gemaakte bouwfouten met je. Je bent gewaarschuwd 😉 

More...

Fout 01: Te weinig aandacht aan de voorbereiding van je verbouwing besteed

Deze bouwfout maakt bijna iedereen. Juist die goede voorbereiding zorgt voor het mooiste en beste resultaat van je verbouwing. Zorg er voor dat jouw verbouwplannen tot in detail zijn uitgewerkt. Dat begint met heel goed naar de logistiek te kijken. Als straks blijkt dat je na de verbouwing elke dag twee verdiepingen naar boven moet lopen om die was te doen, is er wellicht iets fout gegaan in het maken van je plannen.

De beste voorbereiding voor je verbouwing bereik je door ons gratis Verbouwen in 4 Stappen Ebook te downloaden

Gratis bouwen en verbouwen ebook

Fout 02: Kiezen voor de goedkoopste aannemer

Wanneer je zélf een aannemer voor je verbouwing regelt, adviseren wij altijd om bij meerdere partijen offertes aan te vragen. Als het goed is liggen de prijzen van aannemers niet al te ver uit elkaar. Wanneer één aannemer veel duurder dan is de anderen, kan het zijn dat het niet zijn type project is, hij de klus te klein vindt en de de opdracht liever niet krijgt óf dat hij het werk niet direct nodig heeft.

Ligt de prijs erg laag, dan wil de aannemer vaak té graag het werk hebben. Het risico bestaat dat je achteraf een flinke meerwerk rekening voor je kiezen krijgt, of het werk wordt maar half of slecht opgeleverd. Kortom: Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo! Voor een goed vergelijk is het in ieder geval belangrijk dat je begrijpt wat er in de offertes staat. Gebruik daarvoor onze begrippenlijst

beunhaas

Fout 03: Kiezen voor een aannemer zonder referenties

Hoe vaak hoor je het niet, problemen met de aannemer... Maar gelukkig er zijn ook genoeg goede verhalen. Zorg ervoor dat je een aannemer selecteert die goede referenties heeft, of die je via via aanbevolen kreeg. Let altijd wel op dat die referenties lijken op jouw project. Zo is de ene aannemer goed in nieuwbouwwoningen aanpassen, maar slecht in het verbouwen van een oud huis. Of heeft  aannemer wel ervaring met het verbouwen van badkamers, maar moet je 'm niet vragen om een aanbouw te maken.

Iedereen die gebruik maakt van ons Interieur MasterPlan, kan ook gebruik maken van alle bouwers waar onze opdrachtgevers succesvol mee hebben samengewerkt.  

Fout 04: In het huis blijven wonen tijdens de verbouwing

Het lijkt aan de ene kant prettig om in je huis te blijven wonen tijdens de verbouwing, maar aan de andere kant moet je rekening houden met flinke overlast. Je huis is meerdere weken minder leefbaar en alles zit onder het stof. 's Ochtends vroeg als jij net bezig bent je kinderen aan te kleden of eten te geven, start de eerste boormachine al.

Los van de overlast is het ook gewoon gevaarlijk om op een bouwplaats te wonen. Klinkt dit allemaal volstrekt logisch voor je? Klinkt het zelfs ideaal om weg te zijn van de bouwplaats? Check dan onze blogpost over tijdelijke woonoplossingen tijdens je verbouwing

verbouwing zelf thuis blijven wonen of niet

Fout 05: Geen interieurarchitect voor je verbouwing inschakelen

Ja, wij van WC-Eend adviseren WC-Eend... Maar, denk er eens over na: Je bent bezig tienduizenden of honderdduizenden Euro's uit te geven. Dat geld wil je toch optimaal besteden? Je moet er toch niet aan denken dat je straks klaar bent met je verbouwing en het dan nog steeds niet helemaal is zoals je hebben wilt? 

Samen met ons bedenk je op een praktische wijze de indeling, de keuze van je materialen, kleuren, meubels en alle andere aspecten waaraan jouw interieur moet voldoen. De keuzes zijn eindeloos maar wij helpen je ondanks alle afleidingen de juiste keuzes te maken. Je hoeft overigens niet voor ons te kiezen, want - net zoals bij aannemers - passen wij ook niet bij iedereen. 

Wil je weten waar je op kunt letten bij het vinden van de juiste interieurarchitect voor jouw project? Dan moet je zeker even doorklikken. Natuurlijk mag je ons ook direct bij je thuis uitnodigen! Want we zijn inmiddels wel héél nieuwsgierig geworden wie ons artikel nu eigenlijk aan het lezen is 😉 

verbouwing wel of niet interieurarchitect inschakelen

Fout 06: Iedereen verbouwingsadvies vragen

"If you think it's expensive to hire a professional to do the job,
wait until you hire an amateur." - Red Adair

Iedereen heeft wel tips en advies voor je. Iedereen heeft wel in enige vorm ervaring met verbouwen. Maar niet iedereen is ‘jou’. Niet iedereen zit niet in jouw situatie en deelt ook niet altijd jouw mening. Vertrouw op het advies van professionals in hun eigen vakgebied, maar blijf altijd zelf nadenken. Immers, als je aan een loodgieter vraagt wat er moet gebeuren in jouw huis, zal hij adviseren om het leidingwerk aan te pakken. Een stucadoor vind vast dat je wandafwerking beter kan en het stucwerk wel een opknapbeurt kan gebruiken. En een timmerman? Die wil timmeren natuurlijk! Verlies daarom nooit het doel van je verbouwing uit het oog!

Fout 07: Iedereen advies geven

Zorg ervoor dat je zelf niet ook zo bent, zoals in punt 6. Een goede aannemer weet precies wat hij moet doen, in welke volgorde en op welke manier je het beste resultaat krijgt.

Vertrouw op de ervaring van de aannemer. Dat betekent niet dat je altijd blindelings alles over kan dragen aan de aannemer. Ook hij is een mens en er kan altijd een foutje gemaakt worden.

Vragen is nooit verkeerd. Communiceer open en op gelijke voet. 

zelf je bouw begeleiden

Fout 08: Denken dat meer ruimte de oplossing is

Veel van onze opdrachtgevers komen in eerste instantie bij ons omdat ze denken dat een uitbouw de oplossing is voor hun ruimtegebrek. Dat blijkt echter vaak niet het geval. Het gaat juist om de kwaliteit van de ruimte, niet de kwantiteit. Er is zoveel verloren ruimte in een woonhuis. Als je dat optimaal benut is die uitbouw misschien helemaal niet meer nodig. Dan kun je dat geld besteden aan een veel betere afwerking, slimme interieuroplossingen, die “veel-te-dure-maar-hij-is-zo-mooi-bank”… of die droomreis die al zo lang op je verlanglijstje staat! Meer over wel of niet uitbouwen lees je hier.

wel of niet uitbouwen

Fout 09: Je verbouwing onderschatten

Het lijkt allemaal vrij simpel: Een goede begroting laten maken, alles binnen budget houden en het liefste ook nog binnen de geplande tijd zeker? In werkelijkheid is dit lastiger dan het lijkt. Ga niet uit van het meest gunstige scenario, want er zijn altijd onvoorziene extra werkzaamheden en dus ook kosten. Niet alles valt immers van te voren helemaal uit te kauwen.

Of je kunt zelf de verleiding tóch niet weerstaan om, “omdat je nu toch bezig bent,” die mooiere tegels ook in de hal en bijkeuken door te leggen. Of omdat je tóch de deur naar de gang wilt aanpakken, je het toilet direct tóch maar even wil laten meenemen, en... zo kennen we nog wel een paar voorbeelden. 

Loopt het daardoor anders dan gepland, dan loopt de vervolgplanning vaak ook in de soep. De stucadoor kan pas beginnen als de elektricien de extra elektraleidingen heeft gelegd; de schilder kan daardoor niet vooruit omdat het stucwerk niet op tijd droog is. Dus hij zal op een later moment terug moeten komen voor de klus, maar ja… dan is zijn volgende project inmiddels alweer gestart!

Verbouwen is complex. Er zijn zoveel verschillende disciplines nodig, dus ook zoveel verschillende mensen die zullen moeten samenwerken als één team. Ons advies: Houd altijd minimaal een week extra speling (meer weken bij een grotere verbouwing), maar reserveer ook altijd 5 tot 10% van het budget voor onvoorziene kosten en tegenvallers.  

Fout 10: Je eigen skills overschatten

Een toilet betegelen lijkt zo makkelijk, als je de folder of de Youtube video’s van de bouwmarkten mag geloven. In de praktijk blijkt dit toch lastiger dan gedacht... Je moet je goed afvragen: "Krijg ik daarmee de kwaliteit die ik wens?" "Heb ik de juiste gereedschappen in huis?" "Zorg ik niet voor vertraging van de bouw?" "Bespaar ik uiteindelijk ook werkelijk het bedrag als ik het zelf doe?"

Wees realistisch over je eigen talenten en focus je op waar je goed in bent. Er komt genoeg op je af tijdens een bouwtraject. In de Libelle (Jaah, mijn moeder leest de Libelle... Die zag het artikel 😉 vertelde redactiemanager Marleen Koolmees haar verhaal over de verbouwing die ze zelf met een aannemer uitvoerde. Je leest het hier.

BONUS: Bouwfouten voorkom je met goede communicatie!

Hoe vaak is het niet dat iets dat je mondeling bent overeengekomen, op een andere manier geïnterpreteerd wordt? Tijdens jouw verbouwing is dat niet anders. Dus: Zet alle afspraken duidelijk op papier. Schade door misverstanden is vaak lastig te herstellen en heeft gevolgden voor de planning, het budget en het onderlinge vertrouwen. 

Alles is vaak eenvoudig vast te leggen met onze smartphones. Een foto met uitleg erbij mailen of 'appen is zo gedaan. Loop tijdens de verbouwing met de aannemer regelmatig het project door en check of alles conform afspraak loopt. Blijf vragen stellen als het je niet helemaal duidelijk is en mail het gespreksverslag.

Dit klinkt misschien wat allemaal wat officieel en overdreven, maar zo voorkom je bouwmissers. Zo kun jij met een gerust hart kan slapen!

En mocht het ondanks onze waarschuwingen toch niet zijn gelukt? 
Dan kun je altijd RTL4 nog bellen om John Williams en zijn hulptroepen langs te laten komen…
#LAATSTEUITWEG

Leave a Reply 0 comments