fbpx

Luchtzuiverende
kamerplanten
Top 10

Luchtzuiverende kamerplanten zijn een ideale oplossing: Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat we sneller te maken krijgen met droge lucht, fijnstof en te weinig zuurstof in onze kamers. Ongezonde lucht in huis kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen (astma). Omdat we steeds meer tijd binnen doorbrengen – bijvoorbeeld door thuiswerken – is het belangrijk daar eens bij stil te staan. Voor een gezond en prettig binnenklimaat spelen er verschillende dingen mee, zoals de temperatuur, voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit. Natuurlijk is voldoende ventilatie belangrijk voor de luchtkwaliteit, maar ook planten kunnen helpen. Ze helpen trouwens niet alleen de luchtkwaliteit te verbeteren, maar zorgen ook voor een betere akoestiek, sfeer en maken van je huis echt een thuis.

01. Krulvaren – Nephrolepis exaltata ‘Green Lady’

Standplaats: licht tot schaduw | Water: wekelijks | Extra: doet het ook goed in de badkamer!

Deze frisse varen is door zijn losse vorm een mooie plant in de donkere hoekjes in je huis. Hij wil graag, net als alle varens, veel water en houdt zo nu en dan van een lekkere douche. Worden de blaadjes geel of bruin dan komt dat waarschijnlijk doordat je hem te weinig water geeft. Geef hem dan wat meer water en haal de bruine blaadjes weg.

02. Lepelplant – Spathiphyllum ‘Sweet Lauretta’

Standplaats: licht tot schaduw | Water: wekelijks veel water | Snoeien: de uitgebloeide bloemen verwijderen | Extra: flexibele sterke plant.

De lepelplant is een makkelijke plant die goed aangeeft als er iets aan de hand is. Hangende bladeren: water. Bladeren wat vaal: voeding geven. De bloei van deze sierlijke plant is wit met mooie kelkvormige bloemen. De Spathiphyllum houdt van een hoge luchtvochtigheid en veel water in de pot.

03. Een van de grootste luchtzuiverende kamerplanten: Goudpalm – Areca palm

Standplaats: veel licht | Water: wekelijks | Snoeien: bruine puntjes.

De Areca palm is de grootste luchtzuiverende kamerplant in dit rijtje. Maar dat wil niet zeggen dat het een moeilijke plant is: zet hem op een lichte plaats en geef hem voldoende water met wat voeding in de periode van maart tot en met augustus. Zijn bladeren geven je een goede indicatie of je hem goed verzorgt. 

04. Blauwvaren/Zinkvaren – Phlebodium blue star

Standplaats: licht maar niet in de zon | Water: wekelijks | Extra: hij kruipt uit de pot waardoor overpotten soms nodig is.

Deze varen is makkelijk te herkennen aan zijn blauw-grijze gelobde bladeren, waar de Blauwvaren ook zijn naam aan te danken heeft. De Blauwvaren houdt van een vochtige grond en zal goed groeien als je hem op een licht standplaats zet. Liever niet in de volle zon, dan verbrandt hij.

05. Drakenbloedboom – Dracaena Marginata

Standplaats: zon tot heel licht | Water: 1 x in de 2 weken | Snoeien: alleen als hij te hoog wordt | Extra: af en toe besproeien doet wonderen.

Dit is een hele sterke luchtzuiverende kamerplant met lange bladeren die in verschillende kleuren groen bij Intratuin verkrijgbaar is. Door zijn stoere stammen en de eigenschap dat hij tegen een stootje kan is hij perfect voor een drukke omgeving. Zet de Drakenbloedboom op een lichte plaats (in de zon mag) en hij zal je niet teleurstellen.

06. Vioolbladplant – Ficus lyrata

Standplaats: licht tot half schaduw | Water: wekelijks | Snoeien: alleen als deze te hoog wordt | Extra: sap is wit-/melkachtig en is giftig.

Dè musthave van het moment. Met zijn mooie grote bladeren is hij in elk interieur toe te passen. De lyrata kan uitgroeien tot een grote kamerplant, dus geef hem de ruimte. Let op dat hij niet op de tocht staat, want daar kan hij absoluut niet tegen.

07. Klimop – Hedera helix ‘White Wonder’

Standplaats: licht tot schaduw | Water: wekelijks | Snoeien: makkelijk bij te snoeien naar het gewenste model.

Een hele bekende klimplant van buiten, maar dan voor binnen. De Klimop plant is goed te leiden langs ijzerdraad of boven op een kast als hangplant te gebruiken. Verkrijgbaar in vele bladkleuren en bladvormen. Hedera is een snelle groeier en staat het liefst in het licht tot in de schaduw. Zon kan tot verbranding leiden.

08. Graslelie/Zebragras – Chlorophytum comosum ‘Ocean'

Standplaats: licht tot half schaduw | Water: minimaal wekelijks | Extra: maakt kleine plantjes aan bloemstelen, goed te stekken.

Chlorophytum of Graslelie is door zijn puntige groen met witte blad een elegante verschijning. De Graslelie krijgt kleine witte bloempjes op stelen waar ook een nieuw plantje aan kan komen. Het maakt hem niet uit of je hem veel of weinig water geeft. Dat regelt hij gedeeltelijk zelf door het aanmaken van knolletjes.

09. Calathea – Calathea zebrina

Standplaats: licht tot halfschaduw | Water: wekelijks water | Extra: door zijn tropische afkomst is besproeien aan te bevelen.

Deze Calathea is een prachtige luchtzuiverende kamerplant met ovaal blad met lichte en donkere strepen. Daar komt uiteraard ook de aanduiding ‘zebrina’ vandaan. Grappig feitje: tegen de avond sluiten de bladeren zich, dit geeft een ruisend geluid. De volgende ochtend staat hij weer met zijn bladeren te pronken.

10. Nestvaren – Asplenium nidus ‘Crispy Wave’

Standplaats: halfschaduw tot schaduw | Water: wekelijks water | Extra: zijn bladeren ontkrullen vanuit het midden.

De nestvaren komt overal in huis goed tot zijn recht en is zelfs geschikt voor in de badkamer. In de halfschaduw doet hij het erg goed. Met zijn felgroene bladeren geeft hij de ruimte een fijne opfrisser. Geef hem regelmatig water en hij zal je dankbaar zijn!

Wil je alles weten over luchtzuiverende kamerplanten en ben je op zoek naar meer tips over planten in je interieur? Bekijk dan absoluut ons Groen Ebook.

Leave a Reply 0 comments