fbpx

Kleurenplan

Ook wanneer je maar één kamer schildert is het goed om een kleurenplan voor het hele huis op te stellen. Natuurlijk kun je elke kamer anders maken, maar ergens moet de eenheid gemaakt worden. Zeker wanneer bepaalde ruimtes tegelijkertijd zichtbaar zijn. Als je alles op elkaar afstemt ontstaat er een veel krachtiger beeld omdat de kleuren elkaar ondersteunen en versterken. Bovendien is het een stuk eenvoudiger om de juiste kleur te kiezen. 

4 kleurcategorieën

Je kan de kleurenkaart onderverdelen in vier hoofd-categorieën. Namelijk witte tinten, felle kleuren, grijstinten en donkere kleuren.

Met de kleuren geel, blauw, groen en roze ga ik je uitleggen hoe je een goed kleurenplan maakt zodat je daarna zelf kunt gaan experimenteren! 

Witte kleuren

Kleuren die met veel wit gemengd zijn hebben een fris, zacht en luchtig karakter. Deze sfeer kun je eindeloos doorzetten en door andere kleuren van dezelfde tint te combineren; kleuren met evenveel wit. Licht geel, licht blauw, licht groen en licht roze, etc.

Aan een basis van deze witte kleuren kun je later eenvoudig kleuraccenten en contrasten toevoegen. 

Felle kleuren

Kleurrijk zal het zeker worden wanneer je besluit deze categorie als basis voor je kleurenplan te kiezen. Combineren met felle kleuren is leuk en gedurfd, maar het moet wel met de nodige aandacht gebeuren. We hebben het dan over fel geel, diep blauw, knal groen en hard roze.

Het is daarom aan te raden naast een felle kleur ook lichte en vergrijsde kleuren te kiezen die passen bij de felle kleur. Mocht je er snel op uitgekeken raken, dan schilder je de muur toch weer een andere kleur!

“Over het algemeen zorgen grijstinten voor rust en fellere kleuren voor energie.”

Grijze kleuren

Vaak wordt dit ook wel naturel of natuurlijke kleuren genoemd, maar zo wil ik deze categorie niet noemen. Elke kleur komt in de natuur voor. Daarom noem ik het liever grijze kleuren of vergrijsde kleuren. Combinaties van deze tinten ogen in een ruimte vaak prettig en ontspannend. We krijgen nu licht taupe, grijsblauw, grijsgroen en zacht paars.

Ook hebben ze de kracht om felle kleuren of witte kleuren rijker te maken. Stel je maar eens voor dat je een felgekleurde vaas voor een vergrijsde achtergrond zou zetten.

Donkere kleuren

Diepe donkere kleuren geven geborgenheid en warmte. Maar net zoals bij felle kleuren heb je er wel wat lef voor nodig. Ben je bang dat je interieur te donker dreigt te worden, gebruik dan een vergrijsde tint van dezelfde kleur. Bijvoorbeeld donker taupe met licht taupe. Of wat dacht je van donkerblauw gecombineerd met een vergrijsd blauw? Grijsgroen met donkergroen? Of donkerpaars met vergrijsd paars. Durf jij het aan? 

Leave a Reply 0 comments