fbpx

TOP 7 kamerplanten die niet dood gaan

Op zoek naar mooie grote kamerplanten die niet dood gaan. Heb je geen groene vingers? Met deze kamerplanten moet je echt je best doen om ze aan hun einde te helpen.
Deze top 7 gaat het altijd overleven.

More...

Kamerplant 01:
De Sansevieria

Met stip op nummer 1 in de top 7 van kamerplanten die niet dood gaan: Sansevieria's zijn een van de gemakkelijkste kamerplanten. Deze eenvoudig in leven te houden planten groeien van oorsprong in Afrika.

In Nederland staan deze kamerplanten beter bekend als Vrouwentongen en in België als Wijventongen.

De Sansevieria behoort tot de plantenfamilie van de Agavaceae. In 2009 is de Sansevieria Kirkii uitgeroepen tot studentenplant van het jaar, hij doorstond hierin de ergste verwaarlozing. De Sanseveria is verkrijgbaar in veel uitvoeringen. 

kamerplanten die niet dood gaan : Vrouwentongen - Sansevieria

Vrouwentongen - Sansevieria

02. Yucca

De Yucca komt van oorsprong uit Midden-Amerika. De Yucca behoort tot de plantenfamilie Asparagaceae en staat beter bekend als Palmlelie.

Ondanks zijn naam heeft de Yucca geen gelijkenis met een palm. De Yucca staat graag op een zonnige standplaats. Het is een makkelijke kamerplant doordat hij weinig water verlangt.

kamerplanten die niet dood gaan Yucca

Yucca

03. Philodendron (xanadu)

Deze Philodendron komt van origine uit een tropisch gebied. Met zijn diep ingesneden bladeren is deze weelderige plant een lust voor het oog.

De Philodendron xanadu maakt luchtwortels die je, als ze lang genoeg zijn, in de pot kan leiden. Hij verlangt niet zo veel aandacht, maar doordat hij uit een tropisch klimaat komt houdt hij van een vochtige omgeving. Verwen hem daarom zo nu en dan met een lekkere sproeibui.

Philodendron (xanadu) als kamerplanten die niet dood gaan

Philodendron (xanadu)

04. Kwartjesplant - Aspidistra

De kwartjesplant wordt ook wel kloosterplant of blarenplant genoemd. Deze van oorsprong uit de Himalaya afkomstige bladplant is zeer sterk en uitermate geschikt als kamerplant. Deze kamerplant wordt tot 70 cm hoog en kan ook prima op het terras staan. 

Het langwerpige donkergroene blad is vrij dik en leerachtig waardoor deze kamerplant weinig water verdampt. Deze planten kunnen uitstekend tegen droogte en staan liever wat te droog als te nat. 

Ook neemt deze plant met weinig licht genoegen en iemand zonder groene vingers moet echt zijn best doen deze plant aan zijn einde te helpen. Daarom is het deze plant absoluut waard om in deze lijst met kamerplanten die niet dood gaan te staan.

kamerplanten die niet dood gaan Kwartjesplant - Aspidistra

Kwartjesplant - Aspidistra

De 3 beste manieren om je kamerplanten die niet dood gaan toch dood te krijgen: 

  1. 1
    Teveel water geven voor een langere tijd heeft als gevolg dat de plant afsterft. Zelfs kamerplanten die niet dood gaan kun je op deze manier omleggen. Dit is de meest gemaakte fout bij planten: teveel water.
  2. 2
    Zet je plant in de volle felle middagzon. Ochtendzon en avondzon zijn meestal geen probleem.
  3. 3
    Als je op vakantie gaat voor een aantal weken geef dan de plant vooral geen water vooraf. De plant slaat het water namelijk op in zijn wortels en in tijd van droogte wordt deze reserve gebruikt.

05. Drakenbloed boom - Dracaena

Dit is een hele sterke plant met lange bladeren die in verschillende kleuren groen verkrijgbaar is. Door zijn stoere stammen en de eigenschap dat hij tegen een stootje kan is hij perfect voor een drukke omgeving.

Zet de Drakenbloedboom op een lichte plaats (in de zon mag) en hij zal je niet teleurstellen.

kamerplanten die niet dood gaan

Drakenbloed boom - Dracaena

06. Rubber Plant - Ficus Robusta 

De Rubberplant, in Latijn Ficus robusta, is een sterke luchtzuiverende plant die tegen veel omstandigheden kan. Zo kan ze goed in de halfschaduw tot schaduw leven, heeft de plant weinig water nodig en is goed resistent tegen insecten.

Rubber Plant - kamerplanten die niet dood gaan

Rubber Plant - Ficus Robusta

07. Geldboom - Pachira aquatica

De naam Geldboom heeft deze kamerplant te danken omdat in het Verre Oosten wordt geloofd dat de bladeren geld kunnen vangen. Daarom is het een ideaal kado voor housewarmings en verjaardagen 😉

Een zachte plant die je vaak ziet met een gevlochten stam. De bladeren zijn als vingers op lange stelen. De Pachira komt oorspronkelijk uit de moerassen van Zuid-Amerika waar de waterstanden erg kunnen verschillen.

Zorg er daarom voor dat je de kluit van de Pachira niet laat uitdrogen. De grond moet constant licht vochtig zijn. Wanneer je hem de juiste plek (halfschaduw) in huis geeft kan hij flink groeien. Geef hem daarom de ruimte zodat deze prachtige Pachira helemaal tot zijn recht komt.

Geldboom is een ideale kamerplant die niet dood gaat

Geldboom - Pachira aquatica

Nog meer kamerplanten inspiratie? Lees dan ook onze "Grote Kamerplanten Top 10".

Leave a Reply 0 comments