fbpx
2

Appartement met een roze plafond

Een appartement met een roze plafond

De maatwerk keuken staat centraal

Keukenwand met een klassieke touch

Minimalistisch eiland

Bijzondere verlichting

Details van het pakhuis

Keuken op maat

Dicht bij het licht

Before

Voor het Interieur MasterPlan was er een carte blanche, voor zowel de opdrachtgever als voor ons. Alles van de vorige bewoner gaat er uit.

Villa Hillegersberg

Interieurontwerp Villa Hillegersberg Rotterdam

Relaxen bij het licht

Thuiskomen aan de bar in de keuken

Haardmeubel op maat

Bijzondere verlichting

Kasten op maat

Kook schiereiland met bar

Mooi maar praktisch

Misschien wel het meest geliefde plekje in huis

Wat interieur, groei en lifestyle met elkaar te maken hebben

Wat
interieur, groei en lifestyle
met elkaar te maken hebben

Klaudia Lenarczyk, stagiaire interieurontwerper MoID

Klaudia Lenarczyk

Dit artikel is geschreven door Klaudia Lenarczyk tijdens haar stage interieur ontwerpen bij Masters of Interior Design.

MoID heeft me geleerd dat hard werken niet altijd effectief is. Je wilt de tijd nemen om iets te maken. Maar als dat op dit moment niet lukt, dan probeer je het later weer. Maar het allerbelangrijkste was wel de 80/20 regel. In het interieurontwerp bij MoID doen we 80% Discover. Daar leren we de klant zo goed mogelijk kennen, door te vragen, maar vooral door te connecten. Je moet namelijk alle informatie, sfeer en associaties weten voordat je gaat ontwerpen. Traditioneel is het zo dat je dat pas tijdens het ontwerpproces doet. Daardoor krijg je 20 verschillende versies én een ongelukkige klant. Bij MoID wordt hierdoor nog maar 20% aan design besteed en het is altijd iets dat de klant volledig aanspreekt.

Een ander ding dat ik geleerd heb van Marc en Sven is om je eigen spelregels heel duidelijk te hebben. Voor alles wat je doet. Want dan werk je met gemak en weet je dat het altijd zal kloppen. Het is inspirerend om te zien hoeveel zin ze daardoor altijd hebben in alles wat zij doen. Maak je werk leuk en de resultaten volgen! Ze zijn heel goed in wat ze doen.

Toen ik op hun website zag dat ze een interieur project in 3 dagen ontwerpen, kon ik het niet geloven. Hoe is dat nu mogelijk? Nu weet ik dat het met hun mindset, strategie, taakverdeling en skills heel realistisch is.

moodboards interieur samenstellen

Materialen voor opdrachtgever samenstellen

materiaalcollage interieurontwerp schot in de roos

Het was schot in de roos!

De quote van Marc en Sven: “Living On Your Own Terms” was in het begin iets heel logisch en iets waar je misschien niet lang over nadenkt, totdat ik het later echt begon te begrijpen. Jij bent de baas over je eigen leven. Jij bepaalt wat de terms zijn en niet de rest van de wereld. Anders ga je je werk lastiger vinden, ga je je lifestyle aanpassen op je werk en niet andersom, hoe het eigenlijk hoort. 

fotografie gerealiseerd interieurontwerp

Fotografie gerealiseerd interieurontwerp

Zo perfect als de wensen gerealiseerd blijken te zijn!

Zo perfect als de wensen gerealiseerd blijken te zijn!

Ik kreeg de kans om foto’s te maken van een aantal gerealiseerde projecten en daarmee het resultaat van hun werk te zien. Het was super leuk en inspirerend om te horen van deze opdrachtgevers dat het ook écht werkt. Dit is wat de mensen waar ik foto’s gemaakt heb vonden over het ontwerp proces:

Ze snappen
ons echt!

Marcel & Monique - opdrachtgever

... Omdat de eerste interieur ontwerp sessie zoveel informatie heeft opgeleverd, zowel voor ons als voor Marc en Sven, hadden wij even zoiets van hoe nu verder. Dat gevoel heeft exact 2 minuten geduurd omdat bij binnenkomst de nieuwe ideeën gelijk werden gepresenteerd en voor ons allemaal was het er duidelijk. Ze snappen ons echt! Alle info van dag 1 was teruggekomen in de het interieurontwerp en aangevuld met de creatieve ideeën van de heren. Super leuk om zo je nieuwe droom te zien ontstaan...

Zowel de ruimte als onze lifestyle komt tot zijn recht.

Bianca & Roderick - opdrachtgever

We zijn ontzettend blij met het interieurontwerp dat er nu ligt en de creatieve en mooie oplossingen die daarin zijn bedacht. Zowel de ruimte als onze lifestyle komen daarin volledig tot zijn recht. Eén ding is zeker: we waren zelf nooit tot zo’n prachtige indeling van ons nieuwe appartement gekomen! ...

Tijdens mijn stage kon stap voor stap zien hoe een interieur tot leven kwam. Soms van een leeg huis tot een totaal nieuw interieur, of een bestaande ruimte transformeren tot iets helemaal niet. Zij ontwerpen de ruimtes alsof ze speciaal gemaakt waren voor de klant. En dat zijn ontwerpen ook. Custom made voor iedereen, met ieders specifieke lifestyle erin verwerkt. Het klopte. Van logistiek, logica, sfeer, budget tot het allerbelangrijkste, de wensen van de klant. Wensen die ze zelf niet wisten te omschrijven. Ik heb de klanten kunnen ontmoeten en de echte ervaring van het opbouwen van zo’n ontwerp meegemaakt. 

Echt grappig, zelfs de kinderen werden bij het ontwerp betrokken 🙂

Dit is wat opdrachtgevers schreven tijdens de ontwerpprocessen dat ik meegemaakt heb:

We waren blij met de aangeboden structuur

Annemarie & Henk - opdrachtgever

We hadden ons er lang op verheugd en hebben het als heel inspirerend ervaren. We waren blij met de aangeboden structuur en het af en toe terug fluiten van ons ongebreidelde enthousiasme. Het was fijn om te kunnen zien wat kleine veranderingen direct voor grote verbeteringen teweeg brengen. Hierdoor was het makkelijker om gevoel te ontwikkelen en meteen te ervaren waar je aan toe bent. Mooi om te zien hoe Marc en Sven samen werken, Marc “hoort ons uit” en Sven zet het ter plekke om in tekeningen en slimme oplossingen...

Vaarwel aan het gerenommeerde architectenbureau waar we al mee gestart waren.

J & A - opdrachtgever

Wat als er nog geen kaders staan? Er staan nog geen muren, er is alleen een buiten. Wat doe jij op die droomplek, hoe wil je daar leven en beleven? Discover en Design vanuit functies en momenten, in plaats van de traditionele architectenroute: ontwerp een gebouw van buiten en kijk vervolgens of alle functionaliteiten erin passen. Vaarwel dan ook aan het gerenommeerde architectenbureau waar we al mee gestart waren. Met Masters of Interior Design zijn we vanuit onze behoeften en wensen begonnen. En dat werkt. Want de binnenkant telt, (alles wat en hoe we willen leven zit erin). De buitenkant is slechts een jasje (& daar hebben we met MoID de mooiste en een onverwachte voor uitgezocht)! 

Andere interieurontwerpers opleiden met de interieurontwerp formule van MoID

Marc en Sven stoppen niet bij interieur ontwerpen. Ze zijn begonnen aan hun eerste trainingen voor andere interieurontwerper om ook met hun methode te gaan werken. Ik kon ook deelnemen aan dat proces en de productie daarvan. We hebben samen gebrainstormd over illustraties van de training en met dat basisconcept heb ik iets heel tofs kunnen ontwerpen voor MoID. Behalve dat, kon ik ook echt meedenken over de inhoud van de training. Ik was een soort van proefstudent. Ik had veel impact op de inhoud, omdat ik vrij nieuw ben met alles wat met interieur te maken had en denk daardoor anders.

Behalve dat ze hun opdrachtgevers coachen, hebben Marc en Sven mij ook persoonlijk gecoacht en feedback gegeven. Daardoor kon ik enorm werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geleerd om niet te forceren op het moment dat het mij niet lukt. Ik heb mijn focus gelegd op zelfvertrouwen en op plannen op een manier die werkt voor mij. Ik ben aan het lezen geslagen en podcasts gaan luisteren om mijzelf te ontwikkelen. En ben dat ook leuk gaan vinden! Ik voel me nu een betere designer. Mijn ervaring is een grote stap omhoog gegaan en kan een grote stap nemen in mijn carrière! 

Ik ben heel dankbaar voor dat ik de MoID Master Methode van zo dicht bij heb mogen meemaken en dat ik twee goede mentoren had tijdens mijn stage. Jammergenoeg is mijn stage tot een einde gekomen en ik blijf contact houden! Ik ben benieuwd naar hun volgende verhalen uit het succesvolle bedrijf en zal zeker de lessen onthouden en toepassen in mijn dagelijkse leven én als ik voor mijzelf begin. Ik ga jullie missen, het was mijn beste stage tot nu toe!

Klaudia Lenarczyk (20) zit in haar afstudeerjaar op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Ze is Visual Designer en gaat doorstuderen om Interior Designer te worden. Klaudia heeft vier maanden stage gelopen bij Masters of Interior Design.

Meer weten over de DDCC Master Method©? 

Klik op onderstaande button en lees verder over hoe wij met de DDCC MasterMethod© garanderen dat je een interieur krijgt dat volledig bij jouw lifestyle zal passen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...

Interieuradvies sessie op locatie

Column door Marc Müskens

Dit verhaal wil ik heel graag met je delen:

Gisteren had ik een Discover Sessie voor interieuradvies in Rotterdam. Het was een aanvraag voor het ontwerpen van het interieur van hun prachtige nieuwe huis. De man had ik vorige week telefonisch al gesproken, de vrouw niet, maar over de telefoon was er een goede klik. Dit kon wel eens een hele goede match zijn! We besloten om elkaar in levende lijve te ontmoeten. 

Interieuradvies in Rottredam van Marc Müskens

Ik schoof mijn stoel aan en ging er lekker voor zitten. Al gauw kreeg ik een grote mok kruidenthee van ze en staken ze van wal. Ze vertelden mij vol passie over hun leven en deelden de visie van hun eigen ondernemingen. Ze hadden keihard gewerkt om tot dit level te komen.

Voordat we starten met interieuradvies, vragen we onze potentiële opdrachtgevers altijd een vragenlijst in te vullen. De WoonAnalyse. Om alvast wat meer je weten te komen over hun wensen en lifestyle. Na een aantal vragen doorgenomen te hebben, kwamen we aan bij de volgende vraag: "Waar ben jij het meeste aan gehecht?"

"Waar ben jij het meeste aan gehecht?"

De vrouw antwoordde: "Deze spiegel." En ze wijst naar de spiegel die op een oude schoorsteenmantel hangt in de woonkamer. "Deze moet mee!" 
"Wat is het verhaal erachter?" vroeg ik. Waarop haar man antwoordde: "Ze heeft 'm zomaar een keer gekocht op een markt." Ik: "En wat betekent die spiegel dan voor jou?" De vrouw gaf aan dat ze dat eigenlijk niet wist: "Maar elke keer als ik in die spiegel kijk moet ik lachen. Ik word er gewoon vrolijk van!"

Om je een beeld te schetsen: het was een rechthoekige spiegel, zilverkleurig, met veel krullen. Rijkelijk versierd. Beetje barok-achtig. Deze spiegel heeft geen significante financiële waarde, maar de emotionele waarde. De betekenis, is gigantisch. Daarmee is het voor ons een absolute must geworden om deze spiegel in het interieurontwerp een prachtige plek te geven. Een plek waar ze dit gevoel elke dag weer opnieuw kan beleven. Heerlijk toch!

Inmiddels ben ik wel heel erg nieuwsgierig geworden waar deze betekenis vandaan komt. Het gesprek gaat verder: "Jouw man beschrijft je als je ‘een prinsesje!’, vertel..." De vrouw vertelde over haar jeugd. Ze komt uit een gezin met vier dochters, waarvan zij de jongste was. "Mijn vader noemde mij altijd zijn 'prinsesje' en zo voel ik me ook graag! Nu ik met mijn man ben, heb ik dat ook in hem gevonden. Hij behandeld me echt als een prinses. Dat vind ik heerlijk. Ik ben ook gek op mode, make-up en van die grote jurken van vroeger, weet je wel."

Aha! Dus de spiegel brengt haar mooie jeugdherinneringen naar boven en laat haar weer prinses voelen. De vrouw heeft een zwart mantelpakje aan, pumps en rode glitternagellak. Aan elke hand heeft ze één vinger met gouden glitter nagellak. 

De volgende vraag in de WoonAnalyse gaat over wat 'thuis' voor jou betekent. Ze had opgeschreven: "Een romantisch kasteel waar ik dagelijks met plezier binnen kan lopen. Warmte en sfeer, een heerlijk zacht groot bed, zachte grote kussens en dekens. Het liefste alles in zachte kleuren." "Ja heerlijk!" zegt ze. Ik zie haar glunderen en genieten bij het idee alleen al. 

Die blik is precies waar wij naar op zoek zijn. Als ik dit in het interieuradvies samen met deze mensen kan ophelderen en oplossen, weet ik precies wat ons te doen staat. Dit is onbetaalbaar en zal ervoor zorgen dat haar hele leven vanaf nu nooit meer hetzelfde zal zijn. Een echte breakthrough! Maar het gaat nog veel leuker worden:

Ik kijk naar de grote zachte plofstoelen en de bank met de chique kussentjes. Toen kwam ook bij haar het inzicht en daarmee ook de emoties.

Weet je al wat je man bij de vraag "Waar ben je het meest aan gehecht?" heeft opgeschreven? "Nee, geen idee. De klok?" "Nee,"  zei ik: "Hij zei: 'mijn vrouw'".

Het sprookje voltrok zich recht voor mijn ogen. Ze keken elkaar diep in de ogen. Ik durfde bijna niet te kijken. Overal kwam liefde vandaan. Wow! 

"Zie je wat die spiegel allemaal voor jou betekent?" Ze keek mij aan en nu wist ik zeker dat ze het door had. Er was een aangename stilte nu alle stukjes in elkaar vielen.

Nu je dit verhaal leest kun je het misschien niet voorstellen. Als dit jouw leven was had je deze 'link' allang gezien, denk je. Het is zo duidelijk. Maar niets is minder waar: Je zit er zelf vaak veel te dicht op om zoiets te zien en bovendien ontstaan dit soort dingen langzaam in kleine stapjes, zonder dat je er erg in hebt. Ze zagen door de bomen het mooie sprookjesbos niet.

Omdat die spiegel een lach op het gezicht van de vrouw toverde, dacht ik eerst dat het een lachspiegel is. Maar het is veel meer dan dat! Haar man stemde direct met mij in. "Iedere keer als je nu in die spiegel kijkt, zien jullie je eigen sprookje. Je voelt je geliefd. Je krijgt er energie van! Je bent dankbaar voor alles wat je nu in je leven hebt en je ziet het leven dat je elke dag aan het creëren bent. Je mag leven!" 

Van dit droomverhaal zouden wij heel graag deel uit willen maken. Want dit sprookje gaat werkelijkheid worden. Het moge duidelijk zijn: wij hebben de opdracht aan tafel gekregen. Dit verhaal gebeurde gisteren. Het is heel bijzonder, maar dit bijzondere gebeurt bijna altijd tijdens onze interieuradviezen. Een andere opdrachtgever noemde het "connecting the dots". Want dat is wat we gedaan hebben.
Dat is waar wij Masters in zijn. 

Daarom helpen we jou ook graag om ook jouw dromen te verwezenlijken. Stel je eens voor: wat zou er gebeuren als jij met andere ogen naar je huis gaat kijken? Naar je interieur, naar je leven? Dat het er niet om gaat hoe iets er uit komt te zien, maar veel belangrijker nog: waarom iets er zo uit zou moeten zien. 'Hoe' is het gevolg, maar 'Waarom' is gebaseerd op jouw verhaal. Jouw persoonlijke betekenis, jouw leven.

Hoe heerlijk zou het zijn dat iedere keuze die je maakt een bewuste keuze is. Een logische keuze, een persoonlijke keuze. De keuze voor een leven volledig op jouw voorwaarden. Hoe mooi is dat leven?

Nu denk je vast: "Dit is toch wat een interieurarchitect altijd doet?" Nee, maar Masters of Interior Design wel. En betekent dit nu dat we een Disneykasteel gaan ontwerpen? Nee, het zijn niet de torens die het kasteel maken. Maar grote kans dat er wel een 'torenkamertje' komt: een plek waar je jezelf kunt 'opsluiten', waar je je eigen ding kunt doen, waar je je kunt opladen. Tot je prins je weer mag komen halen!

Ook de entreehal zal indrukwekkend zijn. Geen ophaalbrug of grote poort, maar het zal iedereen nieuwsgierig maken. Iedereen die welkom is uitnodigen om binnen te komen. Warme, zachte kleuren en materialen zullen je omarmen en je hart het gevoel geven dat je welkom bent. Het ultieme thuisgevoel.

Benieuwd naar het eindresultaat? Volg ons op Youtube. Daar staat de video van het interieurontwerp van dit kasteeltje! Heeft dit verhaal je geraakt en wil je ook met ons werken? Klik dan hier om meer over onze interieurontwerp methode te weten te komen en check of je in aanmerking komt voor jouw eigen Interieur MasterPlan.

2

Mijn jeugdheld, Jan des Bouvrie

Mijn jeugdheld,
Jan des Bouvrie

“Het is zaterdagavond, ik heb mijn pyjama al aangetrokken, de bakjes paprikachips staan klaar, de glazen met cola zijn gevuld. Samen met mijn ouders en broertje zit ik er helemaal klaar voor. Mijn hoogtepunt van de week: TV Woonmagazine. Wat gaat hij vandaag bedenken en maken? Daar pakt hij zijn zwarte stift en begint te schetsen in zijn witte boek. Ik ben zo benieuwd hoe dit er in het echt gaat uitzien! Het bouwteam start direct en ondertussen gaan ze shoppen, opzoek naar de juiste items zodat het precies gaat worden zoals zijn interieurontwerp. Prachtig! Ik kan nu al niet meer wachten op de aflevering van volgende week.”

Jan des Bouvrie, 3 augustus 1942 - 4 oktober 2020

Visie op Wonen

De bijzondere man waar ik zojuist over schreef is afgelopen zondag, 4 oktober 2020, op 78-jarige leeftijd overleden. Ik heb het over Jan des Bouvrie, mijn jeugdheld. Een icoon in de interieurwereld.

Zeg je ‘Jan des Bouvrie’, dan komen er direct vast nog twee woorden in je op: ‘wit’ en symmetrie'. Of je nu wel of geen fan bent van zijn portfolio; Jan had een visie op wonen. Hij kon uitleggen waarom bepaalde meubelstukken of ingrepen nodig waren, bijvoorbeeld om een ruimte lichter en ruimtelijker te maken. Ook koppelde hij activiteiten aan interieuritems. Bijvoorbeeld door je te laten dromen hoe lekker het straks zou zijn om op deze plek, aan die tafel de krant straks te kunnen lezen. Die gedachtengang zie ik als het nalatenschap van mijn jeugdheld. Dit was voor mij, toen al, de essentie van wonen.

Jan werd in 1942 geboren in Naarden. Hij groeide op als enig kind en na de middelbare school volgde hij een opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Toen hij deze had afgerond, werkte hij enige tijd in de meubelzaak van zijn ouders.
In 1969 brak hij door met de Kubusbank. Dit ontwerp is een klassieker die nog altijd wordt verkocht. De bank staat symbool voor de modernisering van de Nederlandse woninginrichting en is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht. Er zijn uiteindelijk ook twee designopleidingen naar hem vernoemd.
In 2009 werd Jan des Bouvrie benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en vorig jaar vierde hij zijn 50 jarig jubileum.  

Jan des Bouvrie - Kubusbank 1969

Jan des Bouvrie - Kubusbank 1969

Andere tijden

Vandaag de dag lijken esthetiek, schoonheid en trends de woonbranche te domineren. Helaas, want dat is niet waarover ons vak hoort te gaan! Wij geloven niet in een ‘one size fits all’ huisstijl of signatuur. Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat je zelf mooi vind, maar veel belangrijker om te onderzoeken is: “Waarom vind je iets mooi? Waarom wil je iets zo graag? Wat levert het je op? Waar word jij intens gelukkig van? Wat als je dat weet, dan blijft je interieur ook mooi. Deze bewustwording maakt niet alleen je interieur, maar vooral jouw leven nóg mooier. Daarom ontwerpen we bij Masters of Interior Design interieurs voor nu én voor de toekomst. Dwars door de tijd, want tijdloos bestaat niet.

"Waar Jan des Bouvrie in de jaren '70 de bruine huiskamers met tierelantijntjes veranderde in strakke witte, lichte leefruimtes, willen wij de transformatie maken naar functionaliteit en persoonlijke betekenis. Interieurs die specifiek ontworpen zijn voor jou,
voor een leven volledig op jouw eigen voorwaarden."

Dag Jan,  

Ik heb u (gek genoeg) nooit in levende lijve ontmoet, maar ik ben u zeer dankbaar voor al uw werk en inspiratie. Door u wist ik van kleins af aan al wat ik later wilde worden, en dat was heerlijk. En nu - tot op de dag van vandaag - blijft het een prachtig vak om uit te mogen oefenen. Je kunt er zoveel mensen gelukkig mee maken. Dank u wel.  

Marc Müskens 
Masters of Interior Design

Alarmsysteem kiezen, een beknopt overzicht

Een alarmsysteem... Waar moet je beginnen? Ze zijn er in heel veel verschillende prijsklassen en kwaliteiten. Van een eenvoudig draadloos systeem tot bedrade systemen met BORG certificaat en meldkamer. Ook bestaan er hybride varianten die op (draadloze) domotica aangesloten kunnen worden. Hieronder heb ik een paar voorbeelden met de voors en tegens naast elkaar gezet.

Alarmsysteem, de budget opties

Op internet zijn veel doe het zelf budget alarmsystemen te vinden. Bijvoorbeeld Smanos, dat in de basis een prima extra veiligheidslaag biedt. De nadelen zijn dat dit soort systemen geen meldkamer hebben en stoppen met werken bij een (langdurige) stroomstoring. Ook is zo’n systeem vaak niet waterdicht omdat er geen tweeweg communicatie plaatsvindt. Vind je dat geen probleem, dan is dit een prima optie om zelf aan te leggen. Smanos.com

smanos goed budget alarmsysteem

Goede alarmsystemen

Verisure

Als je even op internet zoekt kom je zeker Verisure tegen. Wij hebben hier zelf geen ervaringen mee, maar na het lezen van veel reviews lijkt het bedrijf niet transparant en zeer agressief in de marketing. Verisure.nl

Woonveilig

Prima alarmsysteem dat door een professionele installateur geïnstalleerd kan worden, maar zonder meldkamer. Woonveilig valt te combineren met je Philips Hue verlichting. Woonveilig.nl

Smart Alarm

Compleet systeem inclusief meldkamer dat eenvoudig zelf te installeren is, maar ook voor je geïnstalleerd kan worden. Smartalarm.nl

Ajax Alarmsysteem

Solide systeem dat op een onafhankelijke meldkamer aan te sluiten is. Je kan online in verschillende webshops de spullen kopen, maar het is redelijk gedetailleerd. Een expert kan dit op maat voor jouw huis installeren. Zo uitgebreid als je wilt. Ajax.systems

alarmsysteem ajax in zwart en wit

Maatwerk alarmsysteem

Alarmsysteem op maat door de installateur 

Ja, natuurlijk, dat begrijpen we maar al te goed. Het is best wat gepuzzel om alles goed te installeren én met een installateur heb je de garantie dat wanneer het nodig is het ook écht werkt. 

Alarmsyteem met Borg-certificaat

Een BORG-certificaat is een document waarmee je kunt aantonen dat je woning goed beveiligd is tegen inbraak. Veel verzekeraars bieden korting op de premie voor de inboedelverzekering als je een BORG-certificaat kunt overleggen. Een BORG-certificaat wordt alleen verstrekt door een erkend beveiligingsbedrijf. Hetccv.nl

Buitendetectie

Betrouwbare detectie in een buitenomgeving is niet altijd eenvoudig door loslopende dieren, beweging van takken en bladeren, temperatuurschommelingen. Wil je niet om de haverklap wakker worden van een vogel die door de tuin vliegt, laat je systeem dan door een expert aanleggen. Veelal zijn dit infrarood sensoren, maar kan ook met gewone bewegingsmelders. Grootste voordeel van buitendetectie is dat al vóór een inbreker in huis is alarm geslagen wordt. 

alarmsysteem buitendetectie

Camera’s

Zeker voor buitenbeveiliging een must. Je kan ze combineren met felle verlichting die aanspringt, maar ook zonder. Binnen worden ook steeds meer camera’s gebruikt, maar blijf hierbij altijd denken om je privacy.

Liveview

Met Live View kan de meldkamer van de politie rechtstreeks meekijken met de camerabeelden van je alarmsysteem. Zo is die direct op de hoogte als er een inbraak wordt gepleegd. Politie.nl

Meldkamer

Alarmsysteem met meldkamer zorgt ervoor dat meldingen uit het alarmsysteem zoals inbraak, overval en brand worden doorgestuurd naar een meldkamer voor een persoonlijke opvolging. Centralisten welke in de meldkamer werken zijn getraind om samen met u en hulpdiensten nood situaties op te volgen en op te lossen. De maandelijkse kosten hiervoor zijn te vergelijken met een mobiel telefoonabonnement, maar het kan je juist wat extra rust (of onrust) geven. Er bestaan ook tijdelijke meldkamer abonnementen, voor als je bijvoorbeeld op vakantie bent. 

Mistbeveiliging op je alarmsysteem

Wil je het inbrekers écht moeilijk maken om iets mee te nemen zonder te betalen, dan kun je een mist systeem laten installeren. Wanneer het alarm afgaat, is binnen een paar seconden de hele ruimte volledig in dikke rook gehuld, waardoor de inbreker niets meer kan zien. Overkill? Dat is aan jou. Mistbeveiliging.nl 

alarm met mistbeveiliging

Hoe je je verlichting volledig op Philips Hue kunt bedienen

Het is nu mogelijk om je hele huis, inclusief tuin op Philips Hue over te zetten!

Ik heb deze Philips Hue tutorial zo geschreven dat iedereen - ook mensen die weinig met technologie hebben - de lampen kunnen bedienen. Ook zonder gebruik te maken van smartphones. Voor de installatie is wél wat technische kennis nodig. Heb je hier zelf geen zin in, schakel dan een installateur in. In deze tutorial heb ik geen Hue alternatieven zoals Innr of IKEA Tradfri meegenomen. Het proces is waarschijnlijk hetzelfde, maar aangezien ik het nog niet zelf uitgeprobeerd heb, wil ik daar geen aannames over doen. Wil je meer dan alleen je verlichting in je huis automatiseren? Check dan ook ons Grote Domotica Overzicht.

Ga naar Artikel...

7 gouden tips om je huis op de beste manier te verkopen

Huis verkopen:

7 gouden tips om je huis op de beste manier te verkopen

Dit Huis Verkopen artikel is geschreven in samenwerking met Verkoop Je Huis Zo, je huis sneller verkocht voor de beste prijs. Zit jij nog met een huis dat verkocht moet worden voordat je je volledig kan focussen op je nieuwe huis? Lees dan dit artikel voor de allerbeste tips die je makelaar je niet vertelt.

Ga naar Artikel...
1

7 Tips voor jouw nieuwbouw appartement

Wat is de ideale indeling voor mijn nieuwbouw appartement? Hoe richt ik een nieuw appartement in? 

Gefeliciteerd met je nieuwe appartement!
Je bent vast niet zomaar op dit blog terrecht gekomen, dus ik ga er vanuit dat jij onlangs het koopcontract hebt getekend van een prachtig nieuwbouw appartement. Of misschien mag je binnenkort je handtekening gaan zetten. Hoe dan ook: gefeliciteerd!      

Door de keuze voor nieuwbouw heb je de kans en de vrijheid gekregen om het helemaal maken zoals je zelf wilt. Natuurlijk heeft de bouwer een aantal richtlijnen opgesteld waar je je aan dient te houden, maar verder kan echt alles! In eerste instantie lijkt dat natuurlijk fantastisch, maar alle opties en keuzes maken het er niet makkelijker op. Weet al wat jij gaat doen met die ‘grote witte doos’?

We hebben 8 woontips specifiek voor het indelen van nieuwbouw appartementen op een rij gezet. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte, leg je de aandacht op de juiste elementen en, belangrijker nog, komt je erachter wat de ideale indeling is voor jouw lifestyle!  

Ga er maar eens goed voor zitten en gun jezelf de tijd om jouw ideale indeling te ontdekken. Want zeg nou eerlijk: Wat heb je aan een mooi huis als het niet werkt?  

Weet al wat jij gaat doen met die ‘grote witte doos’?

1.
Gebruik de vierkante meters van je
nieuwbouw appartement dubbel

Optimaal gebruik van het woonopppervlak van je nieuwbouw appartement maken, kan op verschillende manieren. Waar je de echt ruimte kunt winnen is in de ‘logistieke ruimte’. De vierkante meters zoals in een tussenruimte, gang of hal. Dit vloeroppervlak heeft maar 1 functie: doorlopen van de ene naar de andere ruimte. Zeker bij een appartement zijn dit dure kuubs. Ik ga je met onderstaande vraag uitdagen of het ook anders (lees: beter) kan. 

Kun je een oplossing bedenken waarbij je het vloeroppervlak van een gang of hal bij een andere zone kunt laten horen? Of beter nog: Hetzelfde vloeroppervlak kunt gebruiken voor een andere activiteit dan alleen maar een doorloop?

Als je dit echt wilt laten slagen zul je - behalve de multifunctionalteit - ook de interieurstijl door moeten trekken. Eenheid in kleuren en materialen zal de woonzones vloeiend in elkaar laten overlopen.   

nieuwbouw appartement ruimtegebruik

De gang wordt hier dubbel gebruikt met opbergen, werken en loungen. 

Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:

Door alle buitenmuren vrij te houden is een heel ruimtelijk interieur ontstaan. Alle functies zijn samengevoegd in het houten middenblok. Waar mogelijk is dubbel gebruik gemaakt van de ruimte. Door de bank ín het blok te plaatsen, ontstaat een ruime zithoek op de plek waar het zonnetje het lekkerst naar binnen schijnt.

Gebruik de vierkante meters van je nieuwbouw appartement dubbel

Leestip: De keuken neemt vaak een grote en dominante plek in, maar is dit wel de bedoeling? Hier lees je meer over slimme keuken oplossingen voor appartementen.

2.
Voor elk scenario is er een opberg-oplossing

Een huis hoort in dienst van jou te staan. Je richt namelijk niet je huis in, maar je richt je leven in. Daarom vinden wij dat, alles wat je nodig hebt, op het juiste moment binnen handbereik moet zijn. Daaraan kun je een goed doordacht interieur herkennen!

Je richt niet je appartement in, maar je leven.

Stel je eens voor: "Langzaam wordt je wakker in de nieuwe master bedroom van je nieuwe appartement. Je doet je ogen open en… ?" Wat doe je als eerste? Wat ligt er naast je? Wie ligt er naast je? 😉 Hoe sta je op?

Wat zijn jouw ochtend-rituelen? Is alles daarvoor praktisch opgelost en binnen handbereik? Van je slaapkamer loop je door naar de badkamer. Of ga je af op de geur van verse koffie?

Breng daarom eerst je lifestyle goed in kaart. Stem het af op jou, je partner en/of je gezin.

Andere scenario’s zijn:

 • thuiskomen van je werk of thuiswerken,
 • boodschappen doen,
 • vrienden over de vloer,
 • lekker ontspannen,
 • terug van sporten,
 • tafel dekken en afruimen,
 • terugkomen van vakantie,
 • etc.

Allemaal scenario’s die vaak op de automatische piloot gaan waardoor ze ook snel ergernissen en irritaties kunnen opleveren. Bewust of onbewust. Nú is je kans op ze op te lossen.

Alles dat je nodig hebt moet
op het juiste moment binnen handbereik zijn.

Vervolgens vraag je jezelf bij elke activiteit het volgende af:

 • Wat heb je aan? Wat heb je bij je?
 • Wat heb je in je handen?
 • Wat heb je nodig?
 • Wat wil je meenemen?
 • Wat wil je opbergen?

Wij noemen dit onderdeel van het ontwerpproces De Landingsbaan. Designed to make everyday noticeable easier. Zo weet je zeker dat jouw interieur vlekkeloos zal aansluiten op jouw lifestyle, waardoor je huis als vanzelfsprekend zal aanvoelen. Het hoort voor jou gemaakt te zijn!     

Opbergen op categorie

Zorg er bijvoorbeeld voor dat al je jassen - het hele jaar door - op 1 plek te vinden zijn. Het is toch heerlijk om je winterjas snel te kunnen pakken bij de eerste koude dag. Of juist je zomerjas bij de eerste terrasdag! Creëer voldoende ruimte zodat je kledingkast in je master bedroom ook echt voor je kleding bedoeld is.

Maar er zijn uitzonderingen. Soms kan iets er wel uitzien alsof het een walking closet is, maar kunnen er achter de deuren meerdere functies gecombineerd zijn. 

Walk in closet annex werkplek annex

Walk in closet annex werkplek annex

"Maar het past precies..." Bakjes die precies de maat hebben voor wat er in gaat. Het geeft een kick, ik weet het... Echter, universele opbergsytemen zijn voor de lange termijn ideaal. Je kan ze altijd vervangen, uitbreiden of ergens anders voor gebruiken. Laat je niet verleiden voor leuke opbergbakjes die precies passen. Binnenkort past het niet meer, werkt het niet meer en wordt het een bende.

3.
Binnen - buiten effect
bij een nieuwbouw appartement

Herken je dat? Dat je bij iemand voor het eerst binnenkomt en direct naar het raam loopt. Op vakantie doen we het allemaal! We betalen er zelfs meer voor. Een hotelkamer met zeezicht. Op de huizenmarkt is het niet anders. We hechten veel waarde aan lucht, licht en zicht. Met de juiste indeling kun je de mooiste elementen van je huis én je omgeving benadrukken. 

Wat vind jij de grootste kwaliteit van het uitzicht van je nieuwe appartement? Waar kun jij nu al het meest van genieten? Is het de zon die schittert op het water? De skyline van de stad bij nacht, met al haar lampjes? Of zijn het de boomtoppen in de straat die er elk seizoen weer anders uitzien? De hijskranen en industrie aan de horizon? Laat terugkomen in je interieur waar jij gelukkig van wordt.

Er zijn verschillende manieren om de aandacht op het uitzicht te richten, waaronder de vensterbank. “De vensterbank”, hoor ik je nu denken. Ja, de vensterbank.

De grootste ruimtelijke inpact

Als je een sterk binnen - buiten effect in je nieuwbouw appartement wilt creëeren, laat dan dezelfde materialen die je binnen toepast ook buiten doorlopen. Heb je een balkon kies er dan voor om op je balkon dezelfde afwerking te kiezen als dat je binnen hebt. Niet alleen met de vloer kun je dit doen, maar ook met je plafond of wanden. Zelfs de verlichting kan binnen en buiten hetzelfde zijn. Je zult zien dat je pui of buitengevel dusdanig onopvallend wordt waardoor de grens tussen buiten en binnen vervaagt. Je kunt het ook omkeren door buiten naar binnen te halen. Verbind het gevelmateriaal met de muur van jouw appartement.

Let op: Houd er rekening mee dat de materialen, materiaalafwerking en producten geschikt zijn voor buiten en niet van kleur veranderen.

We hechten veel waarde aan lucht, licht en zicht.

binnen en buiten verbinden nieuwbouw appartement

Het tv - haardmeubel verbindt binnen en buiten waardoor de grens vervaagt. Binnen en buiten vloeien in dit appartement in elkaar over.

Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:

Binnen en buiten verbinden is niet de enige spelregel die we hier gebruikt hebben. Kijk ook eens naar de overlap van functies en het effectief ruimtegebruik van de gang. Ook de opbergoplossingen zijn overal terug te vinden. Laat in de reacties weten welke andere tips jij hier verder terug gevonden hebt.

Bekijk de projectfoto's hier

4.
Licht is kwaliteit

Licht = Ruimte = Leven (en we hebben het over leefruimtes). Licht heeft een enorme invloed op ons en onze omgeving. Met goed licht haal je het maximale uit je appartement. Maar hoe doe je dat?

Allereerst wil je optimaal gebruik maken van het daglicht. Wil jij weten hoe je de maximale lichtopbrengst uit jouw nieuwe interieur kunt halen? Check dan ons blog vver daglicht optimaliseren.

Kamers zonder ramen

Soms ontkom je niet aan inpandige ruimtes in een nieuwbouw appartement. Dat zijn ruimtes zonder ramen of hele kleine ramen waardoor ze heel weinig of geen daglicht hebben. Je ontkomt er niet aan om dan met kunstlicht te werken, oftewel verlichting. Vaak zijn het de badkamers die in het midden van de woontoren worden gesitueerd of in het midden van het appartement worden bedacht. Zo ver mogelijk af van de glazen puien, weg van het daglicht. 

Licht = Ruimte = Leven

We kunnen je heel veel erg vertellen over licht. Niet alleen omdat er heel veel te adviseren is over licht, maar ook omdat licht het allerbelangrijkste element is van een een goed doordacht interieur. Het kan alles maken of breken.

Zin gekregen om met je lichtplan aan de slag te gaan? In dit blog helpen we je verder met het maken van een lichtplan

lichtplan maken nieuwbouw appartement

In een appartement heeft een goed lichtplan meerdere lagen. Algemene basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. 

Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:

Ook in het ontwerp van dit appartement komen veel van de andere spelregels terug. Dubbel gebruik van de ruimte is hier ook duidelijk te zien. De zithoek lijkt vanuit dit zicht in de keuken te staan, maar vanuit de zithoek heb je die beleving niet. Ook zijn alle O.B.E.'s uit het zicht (zie volgend hoofdstuk). 

alles achter deze deuren is privédomein

5.
O.B.E.
(Ongewenste Bouwkundige Elementen)

O.B.E. Nog nooit van gehoord? Dat kan kloppen! 

Bijna iedereen heeft wel iets in zijn nieuwbouw appartement dat hij liever niet had gehad. Een plafond of vloer die niet mooi doorloopt, een constructieve balk of pilaar die je liever kwijt dan rijk was. Of een leidingkoker of technische ruimte die onmogelijk te verplaatsen is. Wij noemen deze categorie ‘Ongewenste Bouwkundige Elementen’.

Hierbij heb je twee keuzes: 

 1. Camoufleren
 2. Accentueren.

1. Camoufleren van Ongewenste Bouwkundige Elementen in je nieuwbouw appartement: 

Bij camoufleren ga je voor een oplossing waarbij je slim omgaat met het Ongewenste Bouwkundige Element. Je laat het volume opgaan in een andere vorm, waardoor het element optisch verdwijnt. Uit ervaring weten we dat deze elementen juist inspirerend werken en de aanleiding zijn om andere ontwerpkeuzes te maken. Hoe raar het misschien ook klinkt, wij zijn er dol op! Zal onze vakidiotie wel zijn...

leidingkoker verstoppen

De leidingkoker in het ontwerp van dit appartement is zowel in de badkamer als in de keuken gecamoufleerd. 

bouwkundige kolom verbergen appartement

In dit appartement zijn zowel de technische ruimte als de leiding schacht gecamoufleerd.

Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:

De technische ruimte en de grote leidingschacht zaten in dit appartement in de weg. Onze opdrachtgever kwam er zelf niet uit om tot een mooie, samenhangende oplossing te komen die ook nog praktisch is. We hebben een groot statement rondom beide elementen gemaakt, terwijl daar tegenover bij de zithoek een andere grote tegenhanger in de vorm van een hoge houten wand te vinden is. Achter deze wand is het privé domein.

2. Accentueren van Ongewenste Bouwkundige Elementen

Bij optie twee, accenturen, maak je gebruik van de aanwezige vorm en ga je deze juist vergroten, verlengen, opdikken of extra functies geven. Wat leek te moeten verdwijnen krijgt juist nu alle aandacht. Klinkt raar hé? Zeker als de ergenis over dit O.B.E. nu nog hoog zit. Daarom zullen we je laten zien wat wij bedoelen. 

Twee constructieve kolommen op het mooiste stukje uitzicht? Je kan ze niet camoufleren, maar wel versterken. 

Uitleg over bovenstaand interieurontwerp:

Niet te verplaatsen aansluitingen van de badkamer, een te kleine keuken en een grote constructieve wand die het appartement in tweeën deelt. Maar bovenal, de kolommen op het mooiste stukje van het appartement. Door zowel te camoufleren als te accentueren en iedere andere spelregel uit dit bericht toe te passen konden wij een optimale oplossing voor de bewoners vinden, passend bij hun lifestyle. Iets waar ze zelf niet uit leken te komen.

bouwkundige kolom in de woonkamer van je appartement idee

Hoe weet je zeker dat je ontwerpoplossing geslaagd is? Het antwoord is simpel. Kies je voor camoufleren dan mag niemand doorhebben wat ‘erachter’ zit. Ben je voor accentueren gegaan dan wil je dat mensen zeggen: “Wow, had ik maar zo’n kolom in mijn woonkamer!” Je ziet dus dat deze ‘noodoplossing’ juist de wowfactor kan zijn!  

Maak van de noodoplossing de wowfactor!

6.
Leesbaarheid van je
nieuwbouw appartement

Vooral in een nieuwbouw appartement in het vaak lastig om een goed onderscheid te maken tussen alle functies. Je wilt niet dat je gasten eerst iedere deur hebben opengestrokken voordat ze het toilet hebben gevonden. We noemen dit ‘leesbaarheid’. Bij het ontwerpen van publieke gebouwen is dit er één van de belangrijkste ontwerpfacetten. Ook voor jouw huis creëer je hiermee logica, helderheid en rust.

leesbaarheid appartement

Alles onder de stippellijn is privédomein in dit appartement. Alles daarboven "publieke ruimte".

alles achter deze deuren is privédomein

Alles achter deze deuren is privédomein

Het moge duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is dat je als gast voorbij de houten wand mag komen.

Het moge duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is dat je als gast voorbij de houten wand mag komen.

7.
De eerste indruk van je appartement

Wat wil je dat straks de eerste indruk is als je binnenkomt?

Wil je dat het interieur zich langzaam aan je onthult of zoek je direct een grote eyecatcher? En daarmee bedoelen we niet een volgestopte speelgoedkast.

Aan jou de keuze. We zullen een paar geheimen aan je onthullen hoe jij kunt zorgen voor meer logica, rust en ruimte.  

Logica, rust en ruimte in je nieuwbouw appartement

Wist je dat de mens van nature links georiënteerd is? Ook de Engelsen. 

Het is onze meest natuurlijke weg om te volgen. Je bent vast wel eens bij iemand of ergens binnen geweest, waarbij je de neiging had om de verkeerde kant te lopen. Het mooie is, je kunt dit sturen. Je kunt de draairichting van de deur aanpassen, glas in een deur plaatsen bij een deur waar je wilt dat mensen heen gaan, een dubbele deur toepassen, de kleur aanpassen en op laten vallen. Allemaal ontwerptrucs om jouw nieuwbouw appartement logisch aan te laten voelen.

Wat is het eerste dat je ziet als de ruimte zich opent?

De eerste indruk bij het binnenkomen is de vooraankondiging op het weidse uitzicht dat dit appartement biedt

Zodra je dit appartement binnen komt valt de royale keuken op die door de houten schijf deels uit het zicht wordt gehouden

De grote eyecatcher hier is het prachtige uitzicht over het IJ. Alles heeft daarvoor plaats gemaakt. Zelfs de tv is flexibel.

Wat is het eerste dat je ziet als de ruimte zich opent? Is het WOW? Heeft het genoeg verleiding om door te lopen?
Zorg voor voldoende beweegruimte. Laat je meubels geen obstakel vormen en zorg voor een goede doorlooproute. Maak de paden daarom ruim en logisch en houd ze minimaal 1 meter breed voor een royale uistraling. Je moet zonder te slalommen van de ene kant naar de andere kant moeten kunnen doorlopen. Ook langs de muren. Zorg voor lange zichtlijnen, met zo min mogelijk onderbrekingen.

Even testen met je huidige interieur?
Als je nu onrust ervaart in je huidige interieur dan moet je dit zeker even doen.
Ik ga je zometeen 2x dezelfde vraag stellen. Eerst wil ik dat een schatting maakt, van wat je denkt dat het antwoord is. De tweede keer mag je gaan tellen en controleren. Komt ie:

 1. Hoeveel items ‘denk je’ dat er bij jou van links naar rechts tegen de langste muur van je woonkamer staan?  
  Denk aan kast, plant, krukje, vloerlamp, krat of mand maar ook een schilderijen of foto’s tellen mag je meerekenen.
  Wat is je antwoord?
 2. Nu mag je werkelijk gaan tellen. En? Komen de aantallen overeen?
  Als er meer items staan of hangen dan gedacht, dan zou dat de onrust kunnen verklaren.  

Vaak is het allemaal afleiding en zorgt het voor een hoop onrust.

uitlijning zorgt voor rust

Uitlijning zorgt voor rust

Bonustip 8.
Er kan meer
met je nieuwbouw appartement
dan je denkt!

In onze Master Methode stellen we onze opdrachtgevers altijd kritische vragen. Je kunt jezelf ook vragen stellen, zoals hieronder:

 • Waarom heb je dit nieuwbouw appartement nu echt gekocht?
 • Waar ben je verliefd op geworden? 
 • Waar heb je het meest over getwijfeld?
 • Wat is voor jou de grootste meerwaarde is van dit appartement?
 • Waar ben je bang voor en wil je absoluut voorkomen?

Met antwoorden op vragen zoals deze weet je precies waar de focus van jouw Interieur MasterPlan op moet komen te liggen.

Elke ruimte
zou een excuus moeten hebben 
om er te willen blijven.

1 2 3 12