fbpx

Hoe meet je gordijnen op?

Hoe bereken je de maat van je gordijnen?

Hoe meet je gordijnen op? Volg de stappen hieronder en zorg ervoor dat jouw gordijnen mooier hangen dan ooit tevoren!

Voordat je de rolmaat tevoorschijn pakt, moet je eerst een paar zaken controleren. Zo moet je eerst weten of het idee dat jij bij je gordijnen hebt wel kan. Wil je bijvoorbeeld houten lamellen? Dan moet je raamnis diep genoeg zijn of ruimte aan de bovenkant hebben om het raam te kunnen openen. 

hoe meet je gordijnen op

De breedte van je gordijnen opmeten

Bedenk goed of je de gordijnen alleen in de raamnis hebt, of breder. Bijvoorbeeld van muur tot muur.

Neem dus de afmeting van je gordijnrails of gordijnroede als breedte van het gordijn. Als je nog geen rails of roede hebt, reken dan in ieder geval twintig centimeter aan beide kanten van je raam extra. Op die manier valt je gordijn straks mooi langs het raam in plaats van ervoor.

 Afhankelijk van de plooien of hoe vol je de gordijnen wilt hebben hangen, vermenigvuldig je deze maat om de hoeveelheid stof te berekenen. Voor een enkele plooi, zeilringen en Wave gordijn vermenigvuldigen wij de breedte met 1,8 tot 2,2 om tot de stofbreedte te komen. Wil je een triple plooi, houd dan 2,5 of 3 aan.  

Komen de gordijnen (bijv. vouwgordijnen en rolgordijnen) in de raamnis, meet dan op verschillende hoogtes de breedte in verband met oneffenheden. Trek van de breedte van de raamnis 1 á 2 centimeter speelruimte af voor de breedte van de vouw- of rolgordijnen.

De hoogte van je gordijnen opmeten

Bedenk eerst hoe je je gordijnen gaat ophangen. Kies je een rails met haken, meet dan van de bovenkant van de rails tot het punt waar het gordijn moet ophouden. Houdt 1 á 2 centimeter boven de grond, vensterbank of verwarming aan. Meet de hoogte aan beide zijkanten én in het midden. Houd altijd de kleinste maat aan, maar speel met de 1á 2 centimeter marge (minimaal 1cm aanhouden).

Wanneer je de gordijnen met zeilringen aan een roede ophangt, meet  je vanaf de bovenzijde van de roede tot waar het gordijn moet vallen. Je haalt hier dus geen centimeter of twee aan marge af. 

Heb je nog geen vloer liggen en wil je de gordijnen straks tot op de grond hebben? Houd er dan rekening met de dikte van de vloer die nog gelegd moet worden en eventuele oneffenheden in de ondervloer. Wij adviseren de gordijnen pas in te meten als de vloer ligt.

Hebben we je jouw vraag over gordijnen nog niet beantwoord met dit artikel, dan willen we graag weten hoe je kunnen helpen!
Typ jouw woonvraag in het reactieveld hieronder en je hoort snel van ons. 

Heb je zelf nog een slimme gordijntip? Ook dan kijken we uit naar je reactie. Dank je wel alvast.

Met vriendelijke groet,

Team Masters of Interior Design.

Leave a Reply 2 comments