fbpx

Hoe je interieur je kan helpen om je leven onder controle te houden

 

gesystematiseerd-opgeruimd-georganiseerd-interieurIn mijn vorige blogs heb ik regelmatig verwezen naar de Getting Things Done-methode. Dit is een systeem dat is ontwikkeld door de Amerikaanse ondernemer David Allen. In het boek Getting Things Done beschrijft hij heel precies hoe je rust en duidelijkheid in je leven kan creeëren door systematisch te werken. Ik pas deze methode graag toe in mijn interieurontwerpen, in dit blog laat ik zien hoe je deze methode in je interieur kan toepassen. 

Volgens de Getting Things Done-methode heb je voor alles wat je huis binnenkomt een vaste plek nodig. Denk aan binnenkomende post, maar ook je sleutels, tekeningen van de kinderen, reclamefolders enzovoort. Als alles een vaste plek heeft hoef je niet te onthouden waar je het neergelegd hebt, en heb je meer ruimte in je hoofd om te werken, of juist te ontspannen. David Allen noemt het zelf: ‘een manier om alles onder controle te krijgen, ontspannen te blijven en alle belangrijke dingen in je leven en werk met minimale moeite voor elkaar te krijgen.'

De belangrijkste principes van Getting Things Done zijn aandacht voor datgene waar je mee bezig bent, één ding tegelijk doen dus, en zo min mogelijk losse eindjes laten liggen. Als je deze methode volgt schrijf je álles wat je nog moet en wil doen op, en je verzamelt deze taken op één plek. Zo zorg je ervoor dat je je hoofd leegmaakt, en de rust vindt om al je taken systematisch af te werken.

 

getting-things-done-met-pijlIn mijn interieurontwerpen maak ik graag een Getting Things Done-kast, waarin alle rondslingerende spullen een vaste plek krijgen. De beste plek voor zo'n kast is bij de voordeur, zoals op de afbeelding hierboven. Als je thuiskomt kan je hier direct je sleutels, schoenen, tas en de post op hun plek leggen. Door ook stopcontacten voor laptops en mobiele telefoons in de kast te bouwen kan je je spullen opruimen en tegelijk opladen. Op de afbeelding hierboven zie je dat zo'n kast niet veel ruimte hoeft in te nemen.

Hoe makkelijker het is om spullen op te bergen, hoe vaker je alles ook daadwerkelijk zal opruimen. Dit is ook de reden waarom ik stapelen zo veel mogelijk probeer te vermijden. Als je spullen gestapeld opbergt maak je het minder makkelijk om ze later weer te pakken. Je kan dan veel beter een extra plank ophangen.

 

ruimtegebrek-oplossing-appartement-amsterdamNaast de Getting Things Done-kast zorg ik er in mijn interieurontwerp voor dat er een plek is waar je kan werken. David Allen schrijft hierover: ‘Bezuinig niet op een werkplek thuis. Je zult merken dat een weekend besteden aan thuis een werkplek inrichten de moeite meer dan waard is en het vele malen makkelijker wordt om je leven te organiseren.'

In het interieur op de foto hierboven was de ruimte heel beperkt. Ik heb ervoor gekozen om onderaan de trap een met linoleum ingelegd bureau te maken, met veel opbergruimte om de administratie een vaste plek te geven. Ook de fiets heeft een eigen plek gekregen. Zo is het gelukt om met weinig ruimte een rustig interieur te maken waar alle spullen een vaste plek hebben.

Nog 7 praktische opruim- en organiseer tips voor thuis lees je hier.

Leave a Reply 0 comments