fbpx

Hoe hou je het vakantiegevoel vast?

sven griekenlandOp de foto hiernaast zie je mij op vakantie in Griekenland, daar was ik deze lente. Een inspirerende reis. Volgens mij kunnen we veel leren van de Grieken. Ze nemen elke dag zoals die komt en zijn nuchterder dan je zou verwachten. Ook de Griekse architectuur vind ik heel inspirerend: veel wit, strakke lijnen en heldere kleuren.

Op Facebook vroeg ik afgelopen week wat voor jullie het ultieme vakantiegevoel is. Een paar dingen die steeds terug kwamen zijn tijd voor jezelf, rust en dingen beleven met vrienden. In dit artikel laat ik zien hoe je interieur je kan helpen om je vakantiegevoel vast te houden.

Meer tijd voor jezelf

Ik kreeg onlangs een groot compliment voor iemand voor wie ik het interieur ontworpen heb: ‘Dankzij jou hou ik elke dag een half uur over'. Doordat het interieur logisch is ingericht en precies is afgestemd op het leven van de bewoners, zijn zij veel minder tijd kwijt met opruimen en schoonmaken. Meer tijd voor jezelf dus, om dingen te doen die je écht belangrijk vindt.

Opruimen en schoonmaken vindt bijna niemand leuk. Ik heb zelf een schoonmaakster die één keer per week het huis onder handen neemt. Hierdoor bespaar ik elke week een paar uur, per jaar misschien wel 150 uur, dat zijn bijna 20 werkdagen die ik kan besteden zoals ik wil. De stofzuigrobot bespaart me nog meer tijd, deze staat zo geprogrammeerd dat hij ‘s nachts de vloer schoonmaakt.

Licht leven

Dit viel mij ook op tijdens mijn vakantie: een vakantiehuisje of hotelkamer ligt niet vol met spullen, maar is simpel en overzichtelijk. Je neemt alleen mee wat je gaat gebruiken, meer niet. Hierdoor voel je je ook mentaal lichter en helderder. Je hoeft thuis niet gelijk al je spullen weg te doen om het vakantiegevoel vast te houden, maar door een goed opbergsysteem te gebruiken krijg je ook thuis je dat gevoel van rust en helderheid waar je op vakantie zo van geniet.

Goed slapen

Op vakantie breng je gemiddeld een derde van de tijd slapend door. De reden dat je zo uitgerust terugkomt van vakantie is dus heel simpel: je hebt genoeg tijd gehad om te slapen. Dit vakantiegevoel hou je vast door te zogen dat je voldoende slaapt. Besteed aandacht aan je nachtrust, en aan je slaapkamer. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de verlichting in je slaapkamer: voldoet deze aan je wensen? ‘s Avonds is zacht en dimbaar licht prettig, en ‘s morgens heb je juist helder licht nodig om je klaar te maken voor de dag. In mijn artikel 10 tips voor daglicht in je huis laat ik zien hoe je ervoor kan zorgen dat er meer daglicht in je huis valt.

kinderdijkMeer tijd met vrienden

Eén van de voornemens die ik altijd maak op vakantie: meer tijd met vrienden en familie doorbrengen. In mijn interieurontwerpen maak ik graag een open keuken, met een bar waar je met vrienden samen kan koken of borrelen. Een open haard of houtkachel in huis geeft mij ook echt een vakantiegevoel. Aandacht voor de mensen om je heen, warmte en vooral de tv wat vaker uit laten.

Rust aan je hoofd

Ik vind het heel prettig om ‘s avonds mijn telefoon en iPad op hun vaste plek aan de lader te leggen, met het geluid uit, zodat ik niet meer gestoord word. Als ik helemaal offline ga kom ik het meest tot rust, vooral als ik ook de tijd neem om naar buiten te gaan, een simpele wandeling, het water op of naar een mooie plek fietsen. Om mijn hoofd leeg te maken gebruik ik de Getting Things Done-methode, waarbij je zorgt dat je al je taken systematisch af kan werken, en je hoofd zo veel mogelijk leeg houdt.

Leave a Reply 0 comments