fbpx

Het is weer zo’n dag

yoga-tea-86542329

Vandaag geen interieurtips, maar een dag uit het leven van een Susan, een werkende moeder van twee. Herkenbaar? 

Ik was vandaag van plan om extra vroeg op te staan, om de dag stressvrij en helemaal zen te beginnen. Met yoga-oefeningen, of desnoods gewoon een kopje warme thee zonder gestoord te worden. Jammer alleen dat de batterij van m'n telefoon leeg was, geen wekker gehoord dus. Toen ik m'n ogen opendeed was het verdacht licht, ik klom over Robert heen om op zijn wekker te kijken hoe laat het was: half acht. Shit.

Snel douchen dan maar, de plank met handdoeken is leeg, natuurlijk. De handdoek van gister ligt in een propje op de vloer. Druipend loop ik naar de keuken, waar inmiddels een peuter heeft besloten dat het tijd is om de mogelijkheden van Play-Doh als plamuurmiddel te onderzoeken. Niet boos worden, wees blij dat je kind nieuwsgierig is. Wel afpakken, en niet vergeten straks de klei uit de afstandsbediening te peuteren (hoe?).

Ontbijt maken. Het brood ligt precies waar het hoort, de pindakaas is spoorloos maar hey, kinderen hoeven niet altijd hun zin te krijgen toch? Dan maar een dagje kaas. Koffie zetten, melk inschenken, inmiddels is Robert ook wakker, en zie ik kans er tussenuit te knijpen. ‘Neem jij het verder over schat?' Hij mompelt iets, dat ik maar opvat als een ja. Jurkje aan, AU waarom doen legoblokjes zo gruwelijk pijn als je erop stapt? Adem in, adem uit… Snel naar buiten, koffie mee, de lift komt er al aan. De buurvrouw kijkt een beetje vreemd naar mijn kopje, waar geen koffie in blijkt te zitten maar karnemelk. Jammer. lego

Het ritje naar kantoor is altijd zo lekker rustig. Na vijf minuten komt er een appje binnen: ‘Waarom zit er geen pindakaas op Juuls brood?!'. Misschien vanavond toch nog een keer onze opvoedstrategieën bespreken. Maar nu eerst aan het werk.

En na een heerlijk rustige werkdag weer naar de crèche. Jim heeft een papieren piratenhoed gemaakt, en zegt de rest van de dag alleen nog maar ‘aaaarh!'. Snel nog even langs Albert Heijn voor macaroni, voor de zekerheid ook maar een nieuwe pot pindakaas mee, en bonbons, iets zegt me dat ik vanavond behoefte hebt aan chocola. Dan naar huis, zou Robert nou koken vandaag? Of ging hij nog naar de sportschool? Op de deurmat liggen een stuk of vier dikke enveloppen van Marktplaats en Bol.com, en drie blauwe enveloppen. Is dat allemaal van vandaag?! Jassen uit, boodschappen opruimen en koken. Op de keukentafel ontstaat een bijzonder wankele stapel van pakjes, enveloppen, bonbons en een gekreukte piratenhoed.

Wel jammer dat het lampje van de afzuigkap nog steeds stuk is. Ik tik een appje ‘Ik dacht dat je dat lampje in de keuken zou maken ????', maar bedenk me net op tijd en druk op wissen. Ik had geen tijd voor yoga, maar een beetje zen moet toch zeker lukken vandaag.

Na het eten brengt mijn man de kinderen naar bed, ik heb echt geen zin meer om met de hand af te wassen, ook niet om de hele avond tegen de vuile vaat aan te kijken, maar de machine draait al, dus helaas. Nu is het een kwestie van de bonbons opsporen (waar?!) en de eerste aflevering van Penoza IV aanzetten. Snel nog even thee zetten en dan kom ik de bank niet meer af. Ik staar naar de stapel afwas op het aanrecht en bedenk me dat het licht in de kamer eigenlijk te fel is voor ‘s avonds, als Robert binnenkomt en zegt: ‘Zit jij nou serieus Wie wordt de nieuwe K3 te kijken?'.

Is het verhaal hierboven voor jou ook zo herkenbaar? De inrichting van je huis maakt meer verschil dan je denkt! Vooral details waar je bijna nooit bij stil staat kunnen een groot verschil maken. In dit artikel delen we 11 slimme tips waardoor kleine dagelijkse ergernissen voorkomen worden. 

planbord bewerkt

1. Een planbord voor het hele gezin

Een planbord aan de muur zorgt voor overzicht, iedereen weet wanneer hij waar wordt verwacht, en wanneer de ander(en) de deur uit zijn. Als je zo'n planbord meeneemt in het interieurplan hangt hij op de juiste plek in plaats van ergens waar toevallig nog plaats was.

2. Bakjes om de (ontbijt)spullen bij elkaar te bewaren

In plaats van een dagelijks ritueel waarbij je zoekt naar de kaas, boter en pindakaas, kan je ook je ontbijtspullen groeperen in bakjes. Een bakje in het keukenkastje, en een bakje met ontbijtspullen in de koelkast, zodat je in no time klaar bent met het klaarzetten van het ontbijt.

3. Een plek voor je tas, sleutels en boodschappen

In een goed ontworpen interieur zijn plekken gemaakt voor dingen als de boodschappen, je tas en je sleutels. Alles heeft een vaste plek, zodat je je spullen direct op de juiste (handigste) plek weglegt als je binnenkomt. Zo hoef je nooit meer te zoeken als je de deur uit moet.

4. Een lade onder de gootsteen voor de overtollige vaat

Als je een vaatwasser hebt gebeurt het ongeveer één keer per jaar dat de machine precies vol is op het moment dat je het laatste bord inlaadt. De andere 364 keer houd je afwas over en staat het aanrecht (of erger: de gootsteen) vol met vuile vaat. Om dit te voorkomen heeft een slim interieur een lade onder de gootsteen voor de overtollige afwas. Zo kijk je niet de hele avond tegen je vuile borden aan. Plaats er ook een extra bestekbakje voor de vaatwasser in, zodat je direct al je bestek in de vaatwasser kunt zetten.

5. Een vitrinekastje om tekeningen van de kinderen te bewaren

Kindertekeningen zijn onwijs schattig, maar kunnen je interieur ook behoorlijk rommelig maken. Ik adviseer vaak om een vitrinekastje te maken om de mooiste kunstwerken te laten zien. Geef ieder kind het beheer over zijn of haar eigen hoekje in deze kast en je leven wordt een stuk makkelijker.

6. Minder onderhoud

Door goed na te denken over alle materialen die je in huis toepast kun je behoorlijk tijd en geld besparen op onderhoud. Ik bedenk in mijn ontwerpen altijd heel grondig wat de plekken zijn die het meest slijten en het snelst vuil worden en kies daarvoor de meest geschikte materialen. Het zijn praktische oplossingen, die, wanneer ze direct al in het ontwerp al meegenomen worden ook heel mooi zullen zijn. Denk aan de juiste vloerkeuze bij het aanrecht, het type verlichting naar de omstandigheid, wandafwerkingen bij plekken die sneller slijten, zoals in de gang of een smallere doorgang. Enzovoort.

iPhone 5 & iPad Mini Dock in Chaparral Wood

7. Een vaste plek om je telefoon op te laden

Er is niks wat je dag zo in de war kan gooien als een lege telefoon. Je weet dat je batterij bijna leeg is, maar je kan het toch niet laten om nog éven het nieuws te checken. In een slim interieur heb je een vaste plek waar voldoende ruimte is om telefoons en andere apparatuur op te laden, zodat je niet steeds naar je lader én je telefoon hoeft te zoeken.

8. Een huis dat snel schoon te maken is

In mijn eerdere blogposts over de keuken en badkamer heb ik er al meer over verteld: ik vind het belangrijk dat een interieur snel en makkelijk schoon te maken is. Een goed interieurontwerp is dus een ingewikkelde combinatie: praktisch, mooi, prettig om in te wonen en goed schoon te maken.

9. Voor iedereen een eigen postvakje

In mijn vorige blog over de Getting Things Done-methode schreef ik hier al over: een systeem met postvakjes kan je enorm helpen om meer orde en rust in je leven te krijgen. Bijkomend voordeel is dat je je post gelijk kwijt kan als je binnenkomt.

10. Een vaste plek om te spelen en om speelgoed op te ruimen

Speelgoed heeft net als afstandsbedieningen en tijdschriften heel erg de neiging om rond te slingeren. Dit kan je oplossen door één plek in huis aan te wijzen waar gespeeld kan worden, en waar het speelgoed opgeruimd kan worden. Het liefst een plek waar je vanaf de bank niet tegenaan kijkt, zodat je ‘s avonds kan ontspannen als de kinderen slapen.

11. Een vaste plek voor de afstandsbediening

Wat is er frustrerender dan de afstandsbediening kwijt zijn, precies als je favoriete tv-programma begint? Een praktische en logische plek voor je afstandsbediening (buiten het bereik van kinderen!) neemt deze kleine ergernis weg. En nee, ‘op de leuning van de bank' is geen logische en praktische plek voor de afstandsbediening.

 

Foto's: DockArtisan – Etsy, Marleen Stuift.

Leave a Reply 0 comments