fbpx

Vanuit het ziekenhuis…

Ik schrijf deze blogpost vanuit het ziekenhuis. Geen zorgen, ik ben alleen op ziekenbezoek.

Ik ben al enkele jaren niet meer in een ziekenhuis geweest. Maar wat mij bij dit bezoek opvalt, is dat er enorm veel wordt nagedacht over vormgeving. Alles wordt gedaan om patiënt en bezoeker op zijn gemak te stellen.

Het leuke daarvan vind ik ook dat daarbij vooral ook de filosofie van Interior Issues onderschreven wordt. Allereerst praktisch. Daaromheen komt de vormgeving. Of zoals ze tijdens het functionalisme zeiden: Vorm volgt Functie.

Maar, die vormgeving speelt een enorm belangrijke rol in het welzijn en beter worden van de patiënten. Daar zijn allerlei onderzoeken naar geweest (voor de geïnteresseerden: ik kan aan bronvermelding doen, maar met wat zoekwerk vind je genoeg). Ze noemen dit soort interieurs “Healing Environment”.

De kamers in het ziekenhuis zijn allang geen zalen meer. Maar prettige sfeervolle plekken met veel daglicht. De publieke ruimtes doen denken aan buitenruimtes met brede lanen en pleinen die de lanen opbreken. Er zijn winkeltjes, er is prachtige verlichting, plekken om tijd door te brengen. Kortom het voelt gewoon prettig aan om hier te zijn.

Wat is Healing Environment?

Op interieurgebied is dat een interieur dat gericht is op het verbeteren van de gezondheid. Bijvoorbeeld door stress te verminderen, sneller te genezen, etcetera. Daarom is dit een geliefd onderwerp bij het ontwerpen van ziekenhuizen.

Natuur speelt een heel belangrijke rol hierin. Daglicht is een must, evenals goede, frisse lucht. Uitzicht op natuur en natuurlijke elementen in het interieur zijn ook heel belangrijk. Daarom wordt er veel met natuurlijke materialen gewerkt. Voorbeelden zijn hout, vilt en linoleum.

De vormgeving is gericht op het op je gemak voelen. Materialen dragen daar aan bij, maar ook de verdeling van ruimte. Denk ook aan het type (kunst)licht. Spaarlampen zijn minder prettig als led of gloeilampen. Rust en overzicht zorgen voor balans in je interieur. De akoestiek: Hoe klinkt je stem, je voetstappen, muziek.

Wat kun je hier thuis van leren?

Je ziet dus dat een interieur enorm veel invloed heeft op je gesteldheid. Niet alleen om sneller beter te worden, maar ook om gezond te blijven. Een goed interieur vermindert stress en laat je je veilig en ontspannen voelen. Wat mij betreft zorgt het ook voor méér vrije tijd en meer tijd sámen.

Hoe krijg je een healing environment of healthy environment thuis?

Ik wil niet al te lang stilstaan bij het krijgen van frisse lucht en dat soort technische zaken. Ventileren is gewoon belangrijk. Ik wil het wel met je hebben over hoe vormgeving hierin een rol speelt.

1226905096-300x172Stap 1: Meer daglicht
Hier lees je meer over het verbeteren van het daglicht in je huis.

Stap 2: Rustige basis
Over de rustige basis kun je hier meer lezen.

Stap 3: Zichtlijnen en aandachtspunten
Net als de lanen en pleinen in het ziekenhuis heb je lanen en pleinen in je eigen huis. Dat zijn de looproutes, zichtlijnen, zithoek, eethoek, etc. Voelt je interieur niet prettig? Dan kan het zijn dat je geen lanen en pleinen hebt, maar zeeën en eilanden of slingerpaden. Hoe je dat oplost? Dat lees je hier.

Stap 4. Natuur en natuurlijke materialen
In gezonde interieurs is de natuur heel belangrijk. Natuur hoeft echter niet fysiek aanwezig te zijn. Uit onderzoeken blijkt dat beeld van natuur al heel veel impact heeft. Over enkele weken lees je meer over het gebruik van (natuurlijke) materialen in het interieur. In deze blogpost (tip 2 en 3) alvast een voorproefje.

foscarini_havana_suspension_lamp_without_plug_a-243x300Stap 5. Verlichting
Meer over verlichting kun je hier lezen.

Stap 6. Details en finetunen
Details zijn wat mij betreft ondergewaardeerd. Ik heb hier een uitgebreide blogpost over geschreven. Je kunt ‘m hier lezen.

Stap 7. Je thuis voelen
Dat is aan jou. De finishing touch. Als alles staat wil je je spullen nog naar je eigen hand zetten.

Reageer…

Laat hieronder een reactie achter over wat voor impact interieur op jou heeft gehad. Van welk interieur voel jij je beter? Of slechter? Wat mist er volgens jou bij jou thuis?

Laat het ons hieronder weten, dan kunnen wij daar over schrijven in onze volgende blogposts.

Leave a Reply 2 comments