De 10 geheimen van een ontspannen huishouden

De inrichting van je huis maakt meer verschil dan je denkt. Vooral details waar je bijna nooit bij stil staat kunnen een groot verschil maken. In dit artikel deel ik 10 slimme tips waardoor kleine dagelijkse ergernissen voorkomen worden.

More...

1. Een planbord voor het hele gezin

Een planbord aan de muur zorgt voor overzicht, iedereen weet wanneer hij waar wordt verwacht, en wanneer de ander(en) de deur uit zijn. Als je zo'n planbord meeneemt in het interieurplan hangt hij op de juiste plek in plaats van ergens waar toevallig nog plaats was.

2. Bakjes om de ontbijtspullen bij elkaar te bewaren

In plaats van een dagelijks ritueel waarbij je zoekt naar de kaas, boter en pindakaas, kan je ook je ontbijtspullen groeperen in bakjes. Een bakje in het keukenkastje, en een bakje met ontbijtspullen in de koelkast, zodat je in no time klaar bent met het klaarzetten van het ontbijt.

3. Een plek voor je tas en sleutels

In een goed ontworpen interieur zijn plekken gemaakt voor dingen als je werktas en je sleutels. Alles heeft een vaste plek, zodat je je spullen kwijt kan als je binnenkomt, en nooit hoeft te zoeken als je de deur uit moet.

4. Een lade met bestekbakjes onder de gootsteen voor de overtollige vaat

Als je een vaatwasser hebt gebeurt het ongeveer één keer per jaar dat de machine precies vol is op het moment dat je het laatste bord inlaadt. De andere 364 hou je afwas over, en staat het aanrecht (of erger: de gootsteen) vol met vuile vaat. Om dit te voorkomen heeft een slim interieur een lade onder de gootsteen voor de overtollige afwas. Zo kijk je niet de hele avond tegen je vuile borden aan.

5. Een vitrinekastje om tekeningen van de kinderen te bewaren

Kindertekeningen zijn onwijs schattig, maar kunnen je interieur ook behoorlijk rommelig maken. Ik adviseer vaak om een vitrinekastje te maken om de mooiste kunstwerken te laten zien.

iPhone 5 & iPad Mini Dock in Chaparral Wood

6. Een plek voor alle mobieltjes

Er is niks wat je dag zo in de war kan gooien als een lege telefoon. Je weet dat je batterij bijna leeg is, maar je kan het toch niet laten om nog éven het nieuws te checken. In een slim interieur heb je een vaste plek waar voldoende ruimte is om telefoons en andere apparatuur op te laden, zodat je niet steeds naar je lader hoeft te zoeken.

7. Een huis dat snel schoon te maken is

Ik vind het belangrijk dat een interieur snel en makkelijk schoon te maken is. Een goed interieurontwerp is dus een ingewikkelde combinatie: praktisch, mooi, prettig om in te wonen en goed schoon te houden.

8. Een postvakjes-systeem

In mijn vorige blog over de Getting Things Done-methode schreef ik hier al over: een systeem met postvakjes kan je enorm helpen om meer orde en rust in je leven te krijgen. Bijkomend voordeel is dat je je post gelijk kwijt kan als je binnenkomt.

9. Een vaste plek om te spelen en om speelgoed op te ruimen

Speelgoed heeft net als afstandsbedieningen en tijdschriften heel erg de neiging om rond te slingeren. Dit kan je oplossen door één plek in huis aan te wijzen waar gespeeld kan worden, en waar het speelgoed opgeruimd kan worden. Het liefst een plek waar je vanaf de bank niet tegenaan kijkt, zodat je 's avonds kan ontspannen als de kinderen slapen.

10. Een vaste plek voor de afstandsbediening

Wat is er frustrerender dan de afstandsbediening kwijt zijn, precies als je favoriete tv-programma begint? Een praktische en logische plek voor je afstandsbediening (buiten het bereik van kinderen!) neemt deze kleine ergernis weg. En nee, 'op de leuning van de bank' is geen logische en praktische plek voor de afstandsbediening. Probeer eens klittenband aan de onderkant van de afstandsbediening en de onderzijde van de salontafel!

Auteur: Sven van Buuren, Masters of Interior Design (Sven is gek op organizen en systemen, Marc op de juiste sfeer en beleving raken).

Meer tips? Lees dan het artikel "Ik heb 'm zelf ook" met handige tools die wij zelf dagelijks gebruiken of willen gebruiken!

>