fbpx

Een standaard badkamer of zelf ontwerpen?

Ik krijg wel eens de vraag: kan je een badkamer beter zelf laten bouwen of door de projectontwikkelaar laten plaatsen? In dit artikel vertel ik wat er allemaal mogelijk is als je je badkamer zelf plaatst. 

Fantasieloos

Als je een nieuwbouwhuis koopt biedt een projectontwikkelaar daar vaak een standaard badkamer bij aan. Deze badkamer is door de projectontwikkelaar gekozen, en als je je eigen badkamer wil laten plaatsen krijg je maar een deel van de kosten terug. Toch is het de moeite waard om na te denken over een zelf gekozen badkamer. De standaard badkamer is nogal voorspelbaar: de hele muur is betegeld met witte glanzende tegels, een grijze vloer, en een krappe douchecel uit de fabriek. Behoorlijk fantasieloos dus. Ook is de indeling lang niet altijd slim gekozen, de ruimte wordt niet optimaal gebruikt of de doucheruimte is te krap.badkamer-standaard-2

 

Minder betegelen

Als ik een badkamer ontwerp stel ik vaak voor om maar een klein deel van de badkamer te betegelen, zo kan je mooiere tegels gebruiken. Je hoeft dan alleen rond de douche te betegelen, en als je kleine kinderen hebt ook langs de randen van het bad. De andere wanden kan je dan bijvoorbeeld stucen. Vroeger was stucwerk niet geschikt voor de badkamer, vanwege het risico op schimmel, maar tegenwoordig neemt stucwerk meer dan genoeg vocht op om in de badkamer te gebruiken. Een combinatie van stucwerk en bijzondere tegels geeft je badkamer veel meer sfeer dan overal glanzende tegels.

Gekleurde muur

Als je toch voor de standaard badkamer kiest, kan een kleine aanpassing een groot verschil maken. Een voorbeeld: ik werkte voor een familie die een huis liet bouwen, maar er was geen budget meer om iets bijzonders met de badkamer te doen. Ze lieten de badkamer zien: alles was nieuw, maar nogal emotieloos. Ik stelde voor om toch nog een klein budget vrij te maken: voor 500 tot 1000 euro kon de muur achter het bad opnieuw betegeld worden. Omdat de bestaande tegels net geplaatst waren, konden we hier zo een laagje andere tegels overheen laten zetten. Het resultaat was knalblauwe muur achter het bad, waardoor de badkamer veel meer diepte en uitstraling heeft gekregen.badkamer-schets-gele-rand

 

Van krappe cel naar inloopdouche

Nog een voorbeeld: op de plattegrond hierboven zie je een badkamer met een krappe douchecel en een wc. De wc was oorspronkelijk nog een kwartslag gedraaid, waardoor er nóg minder ruimte was. Door de wc parallel aan de wastafel te plaatsen kon er een veel ruimere inloopdouche van twee meter gebouwd worden. Verder heeft de douche geen douchecel gekregen, maar een glasplaat, en een nis met opbergruimte aan de zijkant waardoor er veel meer ruimte ontstaat.

Voor de keuken geldt hetzelfde: er is veel meer mogelijk dan een standaard keuken uit de catalogus. In het volgende blog vertel ik alles over de voordelen van een zelf gekozen keuken. 

 

Bron foto standaard badkamer: Morningroad.nl.

Leave a Reply 1 comment