fbpx

De wastafel: het middelpunt van de badkamer

Handen wassen, tandenpoetsen, scheren en opmaken: het gebeurt allemaal bij de wastafel. Deze plek is dan ook het middelpunt in de badkamer. Maar welke wastafel past het beste in jouw badkamer? Hier worden de belangrijkste keuzes uitgelegd om je op weg te helpen in de zoektocht naar de perfecte wastafel.

Als eerste wordt gekeken naar het aantal personen dat (tegelijk) van de badkamer gebruikt maakt. Bij een drukke ochtendspits is het fijn en wel zo praktisch om te kiezen voor een brede wastafel met twee kranen. Hoe breed de wastafel uiteindelijk wordt, is natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte. Wat snel over het hoofd wordt gezien is het praktische aspect van de aflegruimte rondom de wastafel. Heb je veel spullen voor op het wastafelblad, dan is een meer aflegruimte nodig. Koop je een meubel voor onder de wastafel, dan heb je juist minder ruimte nodig rondom het wastafelblad.

Een wastafel moet mooi zijn, maar ook praktisch in gebruik. In veel gevallen is het onderhoud van het materiaal de doorslaggevende factor. Een overzicht van de mogelijkheden:

Een ander belangrijk onderdeel om rekening mee te houden: wil je wel of geen waskom? Een kom ziet er vaak mooi uit, maar heeft ook het nadeel dat het schoonhouden iets intensiever is, doordat het op het blad staat er in de hoekjes van het blad minder makkelijk schoongemaakt kan worden.

Nog even een reminder: waar komt je wastafelkraan? Zie vorig hoofdstuk.

Alape ABSO4501 geëmailleerd plaatstalen waskom

De meest gebruikte materialen

Keramiek is een sterk en krasvast materiaal. De glazuurlaag zorgt ervoor dat keramiek lang mooi blijft en onderhoudsvrij is.  

Mineraalmarmer is naadloos en bestaat uit een combinatie van marmer en kunsthars. Het woord marmer zet mensen vaak op het verkeerde been want het heeft zeker niet de uitstraling van marmer. Maar heeft een moderne, witte uitstraling. 

Geëmailleerd plaatstaal heeft mooie ranke vormen doordat het van dun staal gemaakt wordt, met een laagje gekleurde glasachtige coating. Geëmailleerd plaatstaal is keihard, krasvast en verkleurt niet. In het materiaal vindt geen beweging plaats waardoor het kit niet loslaat. De wastafel is gemakkelijk schoon te houden en daardoor behoudt de wastafel op langere termijn zijn uitstraling. Verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten. 

Leave a Reply 0 comments