fbpx

Alles over looproutes en zichtlijnen in je interieur

‘Voelt je interieur niet prettig? Dan kan het zijn dat je geen lanen en pleinen hebt, maar zeeën en eilanden of slingerpaden.' dit schreef ik in mijn vorige blog over het creeëren van een healing environment. Vandaag vertel ik meer over looproutes en zichtlijnen in je interieur. 

 

zichtlijn-bij-teus1-e1430226006352Zichtlijnen

In een interieurontwerp zijn zichtlijnen heel belangrijk. Met een zichtlijn wordt het uitzicht vanaf een bepaalde plek bedoeld. Eén van de zichtlijnen waar in bijna elk interieur rekening mee is gehouden is, is de zichtlijn naar de televisie. Voor een prettig interieur is het belangrijk om ook andere zichtlijnen te herkennen: denk aan zichtlijn vanaf de voordeur waar je het huis binnenkomt, en de zichtlijn vanaf de plek waar je het vaakst zit: bijvoorbeeld de keukentafel, of je favoriete stoel. Zorg ervoor dat je deze zichtlijnen open houdt, zonder onderbrekingen. Probeer meubels zo veel mogelijk met de richting van de zichtlijn mee te plaatsen.

TIP: Met een draaibare stoel kan je je zichtlijn aanpassen aan de situatie: overdag kan je van het uitzicht genieten, en ‘s avonds draai je je stoel naar binnen

looproutes-voor-naLooproutes

Als de looproutes in je interieur niet vloeiend zijn, heb je hier elke dag last van, vaak zonder dat je je er bewust van bent. In een interieur met de juiste looproutes kom je tot rust, en voel je je thuis.

Om de looproutes in je huis te bepalen kijk je als eerste naar de plaats van de deuren in je interieur, tussen de deuren lopen looproutes. Daarnaast zijn er routes naar het bed, naar de bank, naar de wasmachine, enzovoorts. Deze looproutes moet zo kort en direct mogelijk zijn. Hoe korter je je looproutes kan maken, hoe prettiger je interieur aanvoelt. Eigenlijk moet je de routing van je interieur al bepalen voordat je de meubels plaatst.

In het appartement op de foto hierboven was de looproute naar de stoel krap, en niet rechtstreeks. Na de verbouwing is de route naar de bank veel ruimer, waardoor de ruimte prettiger aanvoelt.

TIP: teken op een plattegrond van je woning de belangrijkste looproutes, en bekijk wat je hierin kan verbeteren

Wil je je woonwensen tot in detail in kaart brengen? Download de gratis tool hier!

Leave a Reply 0 comments